StoryEditor

Takto sa bude lietať v budúcnosti: kokpit vzadu či „presklený“ trup

11.05.2015, 10:03
Letecké spoločnosti si nechali patentovať napríklad aj originálnu pascu na teroristov a ochranu pred raketovým útokom.

Patentové úrady mávajú v databázach veľmi zaujímavé projekty. Výnimkou nie je ani oblasť civilného letectva. Nápady, ktoré by človek hľadal skôr v sci-fi filmoch, však nepochádzajú od šialených vynálezcov, ale od renomovaných leteckých výrobcov.



Kokpit ako zo Star Treku
Medzi pomerne reálne projekty patria dva patenty Airbusu. Európsky letecký výrobca si zaregistroval ochrannú známku na koncept virtuálneho kokpitu bez okien. Výhľad z kabíny by pilotom nahrádzal interaktívny displej, na ktorý by sa premietali mapy okolia, doplnené o navigačné informácie a ďalšie.

Na vývoji podobnej technológie už dlhší čas pracuje aj americký Honeywell. „Virtuálne okná“ pilotnej kabíny by napríklad umožňovali pristátie za veľmi zlej viditeľnosti.

Airbus si navyše predstavuje, že by kokpit mohol byť umiestnený aj inde ako doteraz, napríklad na zadnej časti lietadla. Nos lietadla by potom mohol byť štíhlejší a teda aerodynamickejší.

Ako zabaviť cestujúcich
Airbus si nechal patentovať novú verziu zábavného systému. Ten počíta s využitím virtuálnej reality: v opierkach sedačiek by mali byť zabudované prilby, do ktorých by sa cestujúcim premietali trojrozmerné filmy alebo hry.

Podobne reálne sa javí návrh interaktívnych dotykových okien. Airbus má patent na interaktívne okienka, ktoré sa budú správať ako dotykový displej. Ten by po kliknutí zobrazil napríklad informácie o mestách, pamiatkach či prírodných zaujímavostiach, nad ktorými sa lietadlo práve nachádza.

Všetko pre bezpečnosť
Trochu úsmevne sa javí patent Airbusu, ktorý by mal prispieť k zvýšeniu bezpečnosti na palubách lietadiel. V podlahe za pilotnou kabínou by mali byť zabudované padacie dvierka a na pokyn pilotov by sa nimi útočník prepadol a v priestore pod podlahou by zostal uväznený. Posádku v kokpite by o prítomnosti útočníka informovali kamery snímajúce priestor a prenášajúci ho do pilotnej kabíny.

Asi najodvážnejší návrh však pochádza z dielne Boeingu. Americký výrobca si v roku 2012 nechal patentovať systém protiraketovej obrany lietadiel. Jednoducho povedané, systém by bol schopný detekovať rázovú vlnu z explózie rakety (ktorá obvykle nezasiahne priamo lietadlo, ale vybuchne v jeho blízkosti a poškodí ho práve rázovou vlnou a črepinami) a vytvoril by okolo stroja plazmové pole, ktoré by vlnu neutralizovalo.

Lietajúce deravá šiška
Ako z dielne sci-fi umelcov vyzerá aj návrh Airbusu, ktorý počíta s úplne novou tvárou lietadiel. Trup by mala tvoriť akási „šiška" s dierou uprostred a taký stroj by ponúkal viac priestoru v kabíne pre cestujúcich. Diera uprostred by mala zabezpečiť rovnomernejšie namáhanie materiálu. Ďalším zaujímavým projektom z dielne Airbusu je návrh lietadla s priehľadnými stenami a strechou z roku 2011.


Skoro 50 -ročné lietadlo patrí stále k najobľúbenejším
Krásnym príkladom konzervativizmu v letectve je Boeing 747, jedno z najväčších dopravných lietadiel súčasnosti. Stroj prezývaný Jumbo patrí k najčastejšie prevádzkovaným veľkokapacitným lietadlám a teší sa obľube cestujúcich, pilotov i leteckých fanúšikov, ktorí ho často označujú ako najkrajšie lietadlo všetkých čias. Lietadlo, samozrejme, prechádza rekonštrukciami, vylepšuje sa prístrojové vybavenie, motory, použité materiály alebo interiér, ale navonok vyzerá stále takmer rovnako.


To, že si leteckí výrobcovia nechajú podobné "nápady" patentovať, samozrejme, neznamená, že dôjde k ich realizácii. Je to skôr poistka pre prípad, aby im podobný nápad niekto nezobral. Leteckí výrobcovia sa však vo svojich plánoch (alebo skôr snoch) nedržia pri zemi. A nič na tom nemení ani skutočnosť, že samotné lietadlá už takmer 80 rokov vyzerajú stále rovnako.

Zdroj: iDnes.cz 
 

01 - Modified: 2007-05-29 21:45:10 - Feat.: 0 - Title: Štruktúra bankových poplatkov
01 - Modified: 2024-04-25 08:30:00 - Feat.: - Title: Najhorúcejšie a najsuchšie miesto v Amerike sa zmenilo v pestrofarebnú lúku. Môžu za to rekordné zrážky a hurikán 02 - Modified: 2024-04-19 10:00:01 - Feat.: - Title: Top dovolenka za minimum peňazí? Toto letovisko označujú za európske Maldivy, zatiaľ ho pozná len málo ľudí 03 - Modified: 2024-04-19 07:00:00 - Feat.: - Title: Nechoďte sem, odkazuje turistom talianske mestečko. Bojí sa náporu turistov, môže za to nový seriál od Netflixu 04 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 05 - Modified: 2024-04-16 07:45:48 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 08:23