StoryEditor

Strašidelný dom láka do Londýna. Nielen záhadológov z celého sveta

07.06.2015, 00:00

Štvorposchodový tehlový dom na londýnskom námestí Berkeley Square s popisným číslom 50 vyzerá na prvý pohľad ako iné domy v tejto štvrti. Budova, v ktorej dnes sídli preslávený antikvariát Maggs Brothers, je však zároveň turistickou atrakciou. Schádzajú sa sem totiž záhadológovia z celého sveta.

Najstrašidelnejší dom v Londýne

Viktoriánsky Londýn fascinovali duchárske príbehy, vraždy Jacka Rozparovača aj ožívajúce mŕtvoly na starých cintorínoch. V 19. storočí si Angličania zamilovali desivé historky so strašidelnou tematikou. Tie sú dodnes spojené s konkrétnymi miestami britskej metropoly a jedným z nich je práve dom na Berkeley Square číslo 50.

 

Ide vraj o najstrašidelnejší dom v Londýne. Na námestí stojí od polovice 18. storočia a býval v ňom predseda vlády George Canning. Ten umiera v roku 1827 a po ňom sa do domu sťahuje postaršia dáma Honore Curzonová. Žila tu 22 rokov až do svojich deväťdesiatin a zrejme sa venovala duchom. V Londýne sa začali šíriť zvesti, že v dome straší.

Podivné zvuky sa vraj ozývali z miestností v najvyššom poschodí domu. Hostia tam mali vidieť tajomné tiene a počuli neznáme hlasy.
Po smrti slečny Curzonovej obýval dom istý pán Myers. Mal sa ženiť, ale svadba nevyšla. Muž so zlomeným srdcom sa uzavrel pred svetom a žil osamelo v hornom poschodí domu. Vychádzal len v noci a odmietal hovoriť s ľuďmi. Počas zimných večerov videli okoloidúci tieň jeho postavy, ako sa prechádza po miestnostiach so sklopenou hlavou.

Niekoľko rokov potom mal v jednom z horných izieb väzniť pán Dupre svojho duševne chorého brata. Šialený muž vraj zostal v dome aj po smrti ako duch. Ďalší príbeh rozpráva o nešťastnej dievčine, ktorú v budove zneužíval jej zvrhlý strýko. Svoj život ukončila skokom z okna „prekliatej" izby a zostal vraj po nej desivý prízrak. Ten mala neskôr uvidieť slúžka. Vydesila sa natoľko, že ju museli odviezť do nemocnice, kde na druhý deň zomrela.

Miesto rozriešenia záhady bol zastrelený

Záhade chcel prísť na kĺb mladý londýnsky „dandy" Sir Robert Warboys. Stavil sa s priateľmi, že v strašidelnej miestnosti strávi noc. Priatelia na neho čakali na prízemí, zabávali sa a popíjali. Ako popisuje na svojich webových stránkach venovaných londýnskym záhadám spisovateľ Tom Slemeno, 45 minút po polnoci sa z horného poschodia ozval výstrel.

Priatelia dvadsaťročného šľachtica vybehli po schodoch hore, otvorili miestnosť a našli v nej Roberta mŕtveho. Sedel vraj v rohu miestnosti s vydeseným výrazom v tvári, v ruke držal pištoľ, z ktorej vyšiel výstrel na protiľahlú stenu. Robert bol však v miestnosti úplne sám.


Berkeley Square
Lokalita vznikala v polovici 18. storočia. Pôvodne bývali na námestí v štvrti West End zámožní Londýnčania. Z rezidenčnej časti metropoly vznikla v 20. storočí obchodná štvrť a v súčasnej dobe tu sídli množstvo súkromných firiem. Na námestí zostala len jedna budova s ​​bytovými jednotkami. Má popisné číslo 48 a nachádza sa bezprostredne vedľa strašidelného domu.



Strašidelných príbehov sa k domu na Berkeley Square vzťahuje ešte niekoľko. Záhadu chcel objasniť medzi dvoma svetovými vojnami súkromný bádateľ Harry Price. Ten zistil, že v roku 1790 odhalila polícia v dome gang falšovateľov bankoviek. Pracovali vraj v noci, a aby zdôvodnili zvuky ozývajúce sa z budovy, vymysleli si príbeh o desivom prízraku. Price preskúmal aj podzemie, ale ani po niekoľkodňovom hľadaní nedokázal vysvetliť, prečo sa zvuky z domu ozývajú aj desiatky rokov potom, čo bol gang rozprášený.

Dom s popisným číslom 50 každopádne zostáva atrakciou spomínanou v rôznych turistických sprievodcoch. A to aj napriek tomu, že „strašidlo" tam už niekoľko desiatok rokov nikto nevidel ani nepočul.

iDnes.cz

01 - Modified: 2007-06-19 11:38:00 - Feat.: 0 - Title: Na severe Číny vysychajú rieky a nádrže
01 - Modified: 2024-03-19 13:50:00 - Feat.: - Title: KVÍZ Viete, ktoré známe osobnosti si kúpili druhý domov a kde? Otestujte sa! 02 - Modified: 2023-12-27 12:00:00 - Feat.: - Title: Akí bohatí sú vlastne McCallisterovci zo Sám doma? Poznáme presnú sumu, z ktorej sa ti zatočí hlava 03 - Modified: 2023-12-06 08:57:41 - Feat.: - Title: Squatter obsadil cudzí rodinný domu v hodnote takmer pol milióna eur. Nakoniec ho predal za ešte drahšie 04 - Modified: 2023-10-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Chalúpka ako z fantasy filmov či zakliatej krajiny. Nič krajšie ako túto slovenskú krásu už dnes asi neuvidíte 05 - Modified: 2023-10-17 13:16:17 - Feat.: - Title: Prerábka domu či bytu? Je možné, že máte podpoistenú nehnuteľnosť (+príklad)
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 08:50