StoryEditor

Retro nostalgiu zaženie penzión v duchu bývalej Juhoslávie

05.11.2015, 23:00

Srbský architekt Mario Milakovic otvoril v centre Belehradu penzión, ktorý je zároveň aj malým špecifickým múzeom dvadsiateho storočia. V každej izbe je možné nasať atmosféru bývalej Juhoslávie, píše portál idnes.cz.



Stačí ísť niekoľko minút pešo od hlavného belehradského námestia Republiky a vkĺznuť do jedného z vojenských činžiakov, postavených pre vysokých armádnych úradníkov v šesťdesiatych rokoch minulého storočia. Poctivo a veľmi kvalitne vystavaný dom, vyzdobený umením socialistického realizmu, prežil turbulentnú minulosť takmer bezo zmeny.

V trojizbovom byte na treťom poschodí sa príchodziemu otvoria dvere do pomaly zaprášeného obdobia bývalej Juhoslávie: múry vyzdobené tridsať rokov starými pohľadnicami Belehradu sú kulisami pre štýlové dobové stoličky, kresielka, skrine, poličky, ale aj dekorácie či plne funkčné vybavenie - rádia a gramofónové prehrávače, svietidlá alebo vetráky, ktoré prebudili medzi dnešnou mládežou vlnu retro nadšenia a stali sa z nich vyhľadávané a cenené kúsky. Všetky politické alebo ideologické pohnútky z minulosti išli v projekte stranou. Dôležitý je len dizajn a jeho krása.

Autor konceptu a majiteľ z lásky k retro pomenoval svoj nekonvenčný hotelík prepojený s múzeom Yugodom. Ide o spojenie slov Yugo, prvých dvoch slabík názvu federácie Juhoslávie, a dom, čo je možné zo srbčiny preložiť ako domov. V byte, ktorý tridsaťdvaročný architekt Milakovic sám obhospodaruje už tri roky, zaznamenal obdobie tzv. Druhej Juhoslávie (1945 - 1991).





Neustále prechádza pivnice a povaly, blšáky, pozostalosti, on-line aukcie aj obchody so starožitnosťami a dopĺňa svoju zbierku. Nápad v Milakovicovi klíčil niekoľko rokov, prvú izbu v retroštýle ale predstavil až v roku 2013.

Architekt Mario Milakovic sa necíti vyložene ani ako hotelier, ani ako umelecký kurátor. „Spojil som múzeum s penziónom, vymyslel som si pre seba vlastne novú kategóriu. Na rozdiel od klasických múzeí si hosť môže na všetko siahnuť, vyskúšať, v posteli naozaj spať, zažiť svet tak, ako bol, nielen spoza sklenenej vitríny. To, čo tu zažijete a pocítite, bude určite silnejšie ako odťažitá výstava,“ vysvetľuje.

Autentické umelecké kolekcie dobového dizajnu, ktorých zbieranie nikdy nekončí, spája dôležitý štítok: vyrobené v Juhoslávii. Najúrodnejšie tri dekády, šesťdesiate, sedemdesiate a osemdesiate roky minulého storočia, považuje Mario Milakovic za zlatú studnicu juhoslovanského nábytkárstva a dizajnu.

Podľa jeho slov nemôže byť rodiny, ktorá by sa v ikonických kúskoch nepoznala a už len pri pohľade na ne samé sa nevydala na cestu časom do minulosti. Z retro výrobcov a návrhárov ako boli Tehnopromet, Šipad, Sloboda Čačak, Centrotextil alebo Aleksandar Joksimović sa opäť po rokoch rodia hviezdy.



Vo všetkých izbách Yugodomu je navyše originálna a perfektne zachovaná dobová literatúra: knihy, príručky a časopisy, ktoré každého návštevníka ohromia. Yugodom prepája s dizajnom aj filmy, ktoré boli pre danú dobu dôležité. Spálňa zo šesťdesiatych rokov sa nesie v duchu romantickej komédie Ljubav aj moda (Láska a móda), natočenej v roku 1960, druhá spálňa je podľa nekonvenčného titulu popisujúceho milostný príbeh Juhoslovanky a sovietskeho korčuliara, Misterije organizmu (Mystéria organizmu) z roku 1971.

Mario Milakovic zbierku dopĺňa len zo skutočne kvalitných kúskov, veľa vecí musí odmietnuť. Keďže byt neslúži len ako múzeum, ale aj penzión, nemožno jeho priestor zahltiť exponátmi. Práca na jeho vybavovaní však nekončí. Dôležité sú aj malé detaily, ktoré sa vždy niekde objavia a Mario na ne dostáva od klientov alebo fanúšikov na internete upozornenia. Naposledy sa tak stalo pri vykurovacích radiátoroch: v jednotlivých izbách nezodpovedali danému obdobiu.

V neustálom ladení interiérov má dokonalú prax už od detstva. Jeho rodičia totiž nevlastnili žiadnu nehnuteľnosť a veľmi často sa sťahovali: „Bez nadsadenia môžem povedať, že som už žil presne v toľkých bytoch, koľko mám rokov. Aj keď sme viedli dosť kočovný život, rodičia vždy vedeli vytvoriť z bytu domov. Stále sme osídľovali nové priestory, sťahovali naše staré veci z osemdesiatych rokov, z ktorých by sa dnes pohodlne mohli stať exponáty v mojom osemdesiatkovej izbe. Nemali sme žiadne starožitnosti ani drahé vybavenie, vždy bolo nutné poradiť si s málom. Vďaka tomu som určite získal silný cit pre improvizáciu a viem použiť a skombinovať, čo sa mi zapáči,“ vysvetľuje.

Rozšíriť múzeum o ďalší byt či izbu a posunúť obytnú expozíciu do deväťdesiatych rokov ale Mario Milakovic rozhodne neplánuje. „Chcem zostať verný názvu Yugodom a pretože Juhoslávia v roku 1991 oficiálne zanikla, bola by to odbočka od pôvodného plánu.“ Druhým dôvodom je, že si architekt nie je istý tým, či by vôbec bolo čo vystavovať. „Drevársky a nábytkársky priemysel v Juhoslávii zašiel v deväťdesiatych rokoch na suchoty, nič zaujímavého sa nevyrobilo. Už osemdesiate roky znamenali odklon od skvelej dizajnérskej línie,“ dodáva.



V byte sa môže v dvoch priestranných spálňach a v obývacej izbe pohodlne ubytovať až osem osôb. Najviac klientov má Mario Milakovic z Európy, ale privítal už aj cestovateľov z Ameriky či Austrálie. Ubytovanie nie je možné rezervovať na on-line stránkach, jedinou možnosťou, ako sa s Mariom a jeho kolegami spojiť, sú sociálne siete Yugodomu alebo e-mail. Cena za jednu noc v obytnej expozícii Yugodomu začína v prepočte na 55 eurách.

 

01 - Modified: 2007-11-01 15:05:00 - Feat.: 0 - Title: Luxembursko ruší pracovné obmedzenia pre nové členské krajiny
01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 02 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 03 - Modified: 2024-04-19 12:51:38 - Feat.: - Title: Česi cez krízu závideli Slovákom lacné hypotéky, no situácia sa otočila. Odborník zdvíha varovný prst 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 05 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 04:37