StoryEditor

Slovenka, ktorá preplávala Atlantik. A robí modelku pod vodou

21.03.2015, 17:01
Inna Václavová sa dokázala presadiť v mužskom svete. Ako hlavná kormidelníčka sa stala majsterkou sveta v námornom jachtingu.

Uprostred mora skočí zo svojej lode do vody v plavkách, na jeden nádych vydrží pod vodou dve a pol minúty a za ten čas  ju stihne nafotiť fotograf. Popritom sa usmieva a snaží sa pôsobiť vyzývavo. Ale pozor. Slovenka Inna Václavová uspela najmä nad vodou. A v "mužskom povolaní".

Ako hlavná kormidelníčka a kapitánka sa stala pred štyrmi rokmi so svojim tímom majsterkou sveta v námornom jachtingu. A ako žena sa dokážala presadiť v mužskom svete. Na mori, ale aj vo vzduchu.

Vaclavová totiž začínala ako paraglajdistka. Aj to bol dôvod, prečo sa stala jednou z ambasádoriek projektu Ženy inak. "Som bojovníčka a mám rada výzvy. Neviem sa uspokojiť s tým, že to dokončím. Vždy chcem byť najlepšia. Veľakrát aj bojujem o holý život. A na tomto projekte sa mi páči, že môžem propagovať ženy v mužskom svete a fakt, že sa v ňom vedia presadiť," hovorí Václavová. 

Preplávala Atlantický oceán 

Cesta k úspechu na mori začala paradoxne. Na dovolenke.V roku 2000 bola v Dubrovniku a keď zbadala plachetnicu, vtedy zistila, že bude mať problém odísť. A bude musieť s paraglajdingom skončiť. "Pochopila som, že vo vzduchu som už príliš dlho. A za tri týždne v Chorvátsku som sa rozhodla," tvrdí Slovenka.

Po návrate domov sa rozhodla, že svoju paraglidistickú výstroj predá. "Boli to drahé veci, potrebovala som peniaze." A Václavová sa nalodila v Karibiku. "Mesiac som sa tam učila úplne všetko. Kormidlovať, uchopiť kotvu, obsluhovať loď. Pracovala som tam ako kapitánka, lebo veľa ľudí si prenajímalo lode, ale nemali hlavného vodcu."

Po návrate domov jej sen uspieť na lodi pretrval. "Nalodila som sa s posádkou. Našou úlohou bolo previesť loď do Európy. Plávala som cez Atlantický oceán, čo považujem za najväčšiu radosť v živote. A veľa mi to dalo. Plavili sme sa 27 dní. Boli sme tím a museli sme spolu vychádzať. Boli sme na lodi. Keď ste sa pohádali, nemohli ste zabuchnúť len tak dvere, museli ste si to vysvetliť," tvrdí Slovenka.

Regaty po Európe 

Aj tieto skúsenosti ju priviedli k tomu, že chce študovať námorníctvo. A podarilo sa jej to. Dokonca s vyznamenaním. Potom ju slovenská posádka najala na regatu. Po niekoľkých pretekoch sa Václavová rozhodla, že založí vlastný tím. Ženský tím.

A v roku 2004 sa jej posádka stala majstrom Slovenska.  O tri roky neskôr už bola opäť v novom tíme so šiestimi mužmi a jednou ženou. "Chcela som tím, ktorý má ambíciu vyhrávať. Teraz jazdím s dvomi Talianmi, Slovincom, Chorvátom  a s dvomi Čechmi," tvrdí Slovenka, ktorá už dlhodobo žije v Prahe. Za rok odjazdí približne desať regát, najčastejšie v Chorvátsku a v Taliansku. 

Pohryzená a popálená 

Aj vďaka námorníctvu sa z nej stala podvodná modelka. "Keď sa nevenujem jachtingu, tak robím potápanie. Pracovala som ako šéfredaktorka časopisu Oceán, kde som mala organizované cesty. Môj priateľ je fotograf a tiež jachtár. Keď sme niekde na lodi, tak vyhľadávame zaujímavé objekty na fotenie. A keď nie je žiadny objekt, tak som tam ja a robím mu morskú vílu. Vleziem do koralov a celá pohryzená a popálená musím vyžarovať úsmev. Ale je to zábava."

Podľa nej ide o nebezpečnú prácu. "Bola som v jaskyni a mala som úlohu preplávať s niekoľkometrovou šatkou. Lenže som sa zachytila o skalu uprostred jaskyne a nešlo sa odpojiť. Priplával ku mne fotograf, ale nevedel, že ja sa vlastne topím. Keď to pochopil, tak ma zachránil, ale už som bola na hranici blackoutu," spomína Václavová. 

Začalo to vo vzduchu 

Jej záluba v mužských športoch sa začala v štrnástich rokoch. Nie vo vode, ale vo vzduchu, keď ešte ako tínedžerka začala pri Žiline skákať z lietadla.

"Strávila som tam celé detstvo. Neskôr som bola v tíme, kde som skákala na presnosť lietania.  Potom som robila paraglajding a na majstrovstvách som skončila trinásta. Lietala som veľa, nielen doma ale aj po Európe či v Afrike pä´tnásť rokov. Ale dá sa povedať, že z minúty na minútu som potom prešla zo vzduchu do vody," hovorí Václavová. 


Kto je Inna Václavová

- Paraglajdistka, kapitánka v námornom jachtingu, cestovateľka, fotografka, podvodná modelka, novinárka a autorka kníh /Raj na dotyk, Před přídi lode.

- Venuje sa závodnému jachtingu a je prezidentkou nadácie Vectra, ktorá pomáha adrenalínovým športovcom.

- Šéfredaktorka časopisu Oceán  2007 -2014.

- Divemaster kvalifikácia, Majsterka sveta v ORC námornom jachtingu  2011 (kormidelníčka a kapitánka), Majsterka Slovenska v námornom jachtingu 2004 (kapitánka), Preplavba Atlantického oceánu 2001. 

- V rokoch 1992 - 96 členka reprezentačného družstva Slovenska v paraglajdingu. 13 miesto na majstrovstvách sveta v Slovinsku, Majsterka Krymu v parašutizmu.

- Sky diving na Slovensku - 500 zoskokov, rekordný zoskok zo 7 000 m.

 

01 - Modified: 2007-04-19 09:11:00 - Feat.: 0 - Title: Former Education Minister Criticizes Revision of University Law
01 - Modified: 2022-04-29 13:14:56 - Feat.: - Title: Utiekol pred ruskými tankmi, pracoval s Rolling Stones či Beyoncé. Rodák z Humenného Vlado Meller si splnil sen 02 - Modified: 2022-01-28 05:25:28 - Feat.: - Title: Skutočné príbehy: Dobre zarábajú, sú mladí a úspešní. Neuniká im však v živote niečo? 03 - Modified: 2018-11-14 08:41:37 - Feat.: - Title: Zo 140 krajín sveta uspela stredoškoláčka zo Slovenska. Jednoduchou hračkou pomáha tisícom 04 - Modified: 2018-11-09 10:28:19 - Feat.: - Title: Slovenská gymnazistka uspela v miliónovej konkurencii. V 18-tich dosiahla to, o čom iní len snívajú 05 - Modified: 2019-09-24 11:59:29 - Feat.: - Title: 10 mladých Slovákov, ktorí dokazujú, že niekedy stačí nápad, aby ste prerazili do celého sveta
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 07:43