StoryEditor

Prvýkrát na letisku? Poradíme nováčikom aj skúseným „letcom“

04.08.2015, 09:58
Chystáte sa na dovolenku a čaká vás prvá cesta lietadlom? Prípadne budete prvýkrát letieť s dieťaťom? Poradíme, ako to zvládnuť bez problémov.

Hoci lietanie je dnes bežný spôsob dopravy, väčšina z nás nelieta každý deň. Nielen pre „prvoletcov“ máme niekoľko užitočných tipov, ako zvládnuť cestu bez zaváhania.

Kedy na letisko?

Pokiaľ letecký dopravca, cestovná kancelária či agentúra neinformuje inak, je cestujúci povinný dostaviť sa na letisko a prihlásiť sa na odlet (tzv. check-in) ideálne 2 hodiny, najneskôr však 40 minút pred plánovaným odletom. „Pozor, minimálny čas je stanovený leteckým dopravcom v prepravných podmienkach a môže sa líšiť, napr. spoločnosť flydubai uzatvára check-in 60 minút pred odletom,“ upozorňuje hovorkyňa Letiska M. R. Štefánika v Bratislave Veronika Ševčíková.

Niekedy sa stane, že čas odletu sa zmení, stáva sa to najmä v letných mesiacoch počas dovoleniek hlavne pri charterových letoch. „V prípade, že vás letecká spoločnosť alebo cestovná kancelária vopred telefonicky alebo prostredníctvom delegáta upovedomí o novom čase odletu, nie ste povinný dostaviť sa na letisko v pôvodnom, ale v novo stanovenom čase,“ dodala hovorkyňa.

 

Na palube s deťmi

Mnohí rodičia riešia, kedy môžu začať lietať s deťmi. Kým niektorí nasadnú na lietadlo už s niekoľko týždňovým dieťaťom, iní čakajú, kým dosiahne dva či tri roky.

Ak sa teda rozhodnete s dieťaťom letieť, nezabudnite na to, že od roku 2012 podľa nariadenia Európskej únie musí mať každé dieťa svoj cestovný pas. Už pred kúpou letenky či zájazdu si preto skontrolujte platnosť nielen svojich dokladov, ale predovšetkým detí, ich doklady majú kratšiu platnosť (dva roky), ako majú doklady dospelých.


Nezabudnite - kým odídete domov, skontrolujte či:

· ste vypli všetky elektronické a plynové zariadenia

· ste zavreli všetky okná a zamkli dvere

· ste vyniesli smeti

· je postarané o zvieratá a o rastliny

· ste zaplatili splatné účty

· má niekto záložný kľúč od vášho bytu pre krízové situácie


„Dojča, teda dieťa od ôsmich dní do dňa pred dovŕšením dvoch rokov veku, nie je podľa prepravných podmienok väčšiny dopravcov možné z bezpečnostných dôvodov prepraviť vo vlastnom sedadle, ale v lone sprievodnej osoby, vždy však staršej ako šestnásť rokov. Preto nie je možné pri preprave dojčaťa priplatiť si za sedadlo navyše,“ upozornila hovorkyňa letiska. Podobne sa na dojča u väčšiny dopravcov nevzťahuje váhový limit na príručnú batožinu a nie je možné preň zakúpiť ani váhový limit pre registrovanú batožinu.

„Cestujúci má zdarma nárok na jeden kus batožiny, určenej na prepravu dojčaťa, napríklad detský kočík, ktorý pred nástupom do lietadla odovzdá palubnému personálu. Kočík je osobitne prepravovaný v batožinovom priestore lietadla tak, aby bol najmenším cestujúcim k dispozícií ihneď pri vystupovaní z lietadla,“ dodala Ševčíková. Opäť však platí, že je lepšie sa na tieto veci opýtať priamo dopravcu.

Čo s jedlom pre deti

Na prepravu tekutej detskej stravy počas letu sa vzťahujú osobitné predpisy a v príručnej batožine ju môžete prepravovať aj v objeme nad povolený limit 100 ml na balenie. „Pri prechode detekčnou kontrolou detskú stravu v priehľadnom spätne uzatvárateľnom vrecku samostatne umiestnite do prepravky,“ dodala Ševčíková.


Potrebné doklady:

· osobné doklady (platný pas alebo občiansky preukaz)

· vstupné formality, víza (ak sú potrebné)

· doklady o poistení

· cestovné poukazy (letenka, ubytovanie, iné)

· peniaze a kreditné karty


Výnimka sa vzťahuje aj na lieky, preto ak ich vaše dieťa potrebuje počas pobytu, nezabudnite si ich pribaliť do príručnej batožiny. „Bežne dostupné lieky, ako napríklad nosné/očné kvapky, sirupy proti kašľu je možné prevážať bez lekárskeho predpisu. Ak už je objem balenia väčší ako 100 ml, zabezpečte si potvrdenie od lekára v slovenskom a v anglickom jazyku, ktoré nemusí byť úradne overené,“ uviedla hovorkyňa letiska.

Nezabudnite na cumlík pre najmenšie deti a cukríky či žuvačky pre tie väčšie, ktoré sa vám zídu pri vzlete a pristávaní lietadla, keď môže zaľahnúť v ušiach. Samozrejmosťou je obľúbená hračka či knižka.


S bruškom na palube

Ani v tehotenstve sa nemusíte vzdať cesty lietadlom, pravda, ak to dovoľuje váš zdravotný stav. Pred kúpou letenky si však zistite, do ktorého týždňa tehotenstva umožňuje letecká spoločnosť lietať. „Vo všeobecnosti platí, že do konca 28. týždňa tehotenstva, u niektorých dopravcov do 26. týždňa, ktoré je bez zdravotných komplikácií, neplatia žiadne obmedzenia na cestovanie tehotných žien.

Od 28. do 36. týždňa môže gravidná žena cestovať výlučne s platným potvrdením od svojho ošetrujúceho lekára, spravidla nie starším ako 7 dní pred odletom,“ uviedla hovorkyňa. Niektoré letecké spoločnosti upravujú vo svojich prepravných podmienkach štádium tehotenstva, keď už žena nemôže nastúpiť do lietadla, vzhľadom na riziká s tým spojené. Aby ste sa vyhli prípadným nedorozumeniam pri vybavovacom procese, cestujte radšej s tehotenskou knižkou.


Na cestu si pribaľte:

· lieky nevyhnutné na čas pobytu

· žuvačku/cukríky na vyrovnanie tlaku pri štarte/pristátí

· dobrú knihu či časopis na skrátenie dlhej chvíle


Nezabudnite!
Všetky krehké a cenné veci, ako sú fotoaparáty, kamery, peniaze, šperky a iné, noste vždy v príručnej batožine. Naopak, na palubu si neberte žiadne ostré predmety, zbrane, aerosóly, tekutiny či gély


Čo so zvieratami

Ak sa chystáte na dovolenku so svojím domácim miláčikom a chcete letieť spoločne s ním, nájdite si spoločnosť, ktorá prepravu zvierat povoľuje aj na palube lietadla. Zvieratá sa letecky prevážajú buď v batožinovom priestore, priamo na palube alebo na samostatnej leteckej nákladnej linke, tzv. cargo linke. Pozor však, živé zvieratá sa môžu prevážať len do krajín, ktoré to povoľujú.

Ak si vaše zvieratko môžete vziať so sebou na palubu, musíte pre neho mať špeciálnu prepravku s pevným nepriepustným dnom a otvormi na dýchanie. Na palubu si môžete zobrať psa, mačku, králika a činčilu. „Samozrejme, cestujúci musí prevoz zvieraťa dopravcovi vopred nahlásiť a zaplatiť zaň podľa cenníka leteckej spoločnosti. Pre viac informácií kontaktujte svojho leteckého prepravcu,“ upozornila Ševčíková.

Článok bol uverejnený v magazíne Fit život

 

 

 

01 - Modified: 2007-08-11 06:42:00 - Feat.: 0 - Title: Zistilo sa poškodenie tepelného štítu raketoplánu Endeavour
01 - Modified: 2024-04-20 15:26:24 - Feat.: - Title: Dánske letisko v Billunde evakuovali, zastavili aj všetky lety 02 - Modified: 2024-04-19 07:43:35 - Feat.: - Title: Katarské letisko Hamad považujú cestujúci za najlepšie na svete 03 - Modified: 2024-04-12 19:41:22 - Feat.: - Title: Do Maďarska priletelo prvé vojenské dopravné lietadlo Embraer KC-390 určené ozbrojeným silám 04 - Modified: 2024-04-06 09:00:00 - Feat.: - Title: ZOZNAM Skvelá správa pre milovníkov cestovania. Z bratislavského letiska sa teraz dostaneš do desiatok obľúbených destinácií 05 - Modified: 2024-03-31 17:03:55 - Feat.: - Title: Britské letiská očakávajú dva milióny cestujúcich do zahraničia počas Veľkej noci
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 16:21