StoryEditor

Chcete najčistejšie more Európy? Cyprus je oveľa viac

05.06.2015, 19:20
Autor:
stlstl

Na Cypre, teda vo vodách obmývajúcich ostrov, chýba planktón. To je zlá správa pre morských gurmánov, ktorí si na ňom radi pochutnávajú, ale turisti bývajú nadšení. Voda je totiž vďaka absencii drobučkej hávede dokonale priezračná, píše Lucie Šmoldasová pre magazín Víkend DNES.

Keď k tomu pridáte 300 slnečných dní v roku (pričom sporadické zrážky prichádzajú v chladnejšej časti roka, takže v lete tu prakticky neprší), vychádza pre opis tretieho najväčšieho ostrova Stredomoria jednoznačná rovnica: nekonečne osviežujúce more + piesčité či kamenisté pláže (ráčte si vybrať) = úplne ideálne lokalita pre plážový relax. Avšak nemusíte sa len smažiť na slnku. Cyprus ponúka okrem pláží tiež pozoruhodné príbehy.

Vinár z českej školy
Vo vinárstve blízko horskej dediny Omodos znie čeština. Charilaos Athenodorou vyštudoval v Prahe ČVUT. "Pili sme vodku a potom sme sa naučili piť všetko," spomína na študentské roky. Po škole sa vrátil na Cyprus k rodinnému vinárstvu. Najväčší úspech slávi s ružovým vínom, na súťažiach zbiera medaily. Okrem vína a dobrôt na zahryznutie ponúka cyperskú špecialitu. Hovorí sa jej commandaria a pripomína portské. Má hnedastú farbu od hrozien sušených na slniečku. Charilaos necháva nápoj zrieť v sude 7 rokov, ale inak stačia aj dva roky. "Commandaria nie je ako portské, ale portské je ako Commandaria," vtipkuje vinár. Na záver degustácie ponúkne pálenku z hrozna, zívaním.

Hrobky kráľov bez kráľov
Hlboko do cyperských dejín možno nahliadnuť v horskom kláštore svätého Neophyta, svätca z 12. storočia. Zdržiaval sa v jaskyni a iným mníchom spúšťal do ich azylu kôš na jedlo a pitie. Na revanš od nich zbieral informácie. Stal sa kronikárom. Bolo o čom písať, ostrov vtedy dobyl Richard Levie srdce. Nakoniec si tú vybudoval hrob. Pochovali ho a časom na neho zabudli. Pozostatky boli znovu objavené pri hľadaní pokladu v polovici 18. storočia a uložené do relikviára.


Skaliská Cap Gkreko. Snímka: Jana Vlková

Na Cypre môžete navštíviť aj hrobky kráľov. Lenže králi v nich nikdy pochovaní neboli, kráľ totiž vtedy sídlil v Egypte. Hrobky patrili boháčom, avšak ich poklady sú dávno preč. Podobne ako v Egypte ich vybrali vykrádači. Aj bez zlata a šperkov je tu pekne, hrobky sú architektonicky riešené ako domy, obvodové múry podopierajú masívne stĺpy, vonia tú živica.

Z pozostatkov mozaikových podláh honosných domov vyčítate mytologické príbehy. Napríklad legendu o Dafné, do ktorej sa zamiloval Apollón postrelený Erotovým šípom lásky. Jej otec, boh Péneius, dcéru na jej prosbu zachránil pred nešťastnou láskou tak, že ju premenil vo večne zelený strom - vavrín, grécky dafné.

Afroditin kameň
Najčistejšie more Európy lemuje na Cypre veľa krásnych pláží. Jedna z nich je mimoriadna. Volá sa Afroditina. Tu sa bohyňa lásky a krásy zrodila z morskej peny. V mieste, kde k tomu údajne došlo, sa z vody týči niekoľko skál, tá Afroditina je malá a nenápadná, taký "kameň" podobný hríbiku. Podľa legiend má však zázračnú moc. Kto ju za splnu obopláva trikrát dookola jedným a trikrát druhým smerom, skrásnie a omladne. Škoda, že som sa tu ocitla v inej fáze mesiaca.


Môže sa hodiť
Doprava
Možno letieť aj s prestupmi, z Viedne alebo z Prahy napríklad cez Viedeň, Belehrad alebo Atény. Prenájom auta na Cypre stojí okolo 30 eur na deň. Pozor - na ostrove sa jazdí vľavo!
Ubytovanie
Najlacnejšie sú apartmány bez recepcie, za dve osoby a dieťa utratíte okolo 30 eur na noc. Štúdio stojí od 30 do 100 eur. Ubytovanie vo vidieckom štýle ponúkajú napríklad cyprusvillages.com.cy.
Stravovanie
Za souvlaki v reštaurácii dáte cca 6 eur, jedlo stojí okolo 10 eur. Kilo čerstvých rýb vyjde 10 eur, rybí obed v reštaurácii 15 eur, meze 15-20 eur na osobu. Meze sa objednáva najmenej pre dvoch. Typické je tiež kleftiko alias zlodejské mäso: zlodej ukradol kozu alebo ovcu, vykopal jamu, hodil do nej žeravé uhlíky, mäso tam "schoval", a keď sa vrátil, bolo upečené. Dnes sa kleftiko v reštauráciách pripravuje väčšinou v peci, na žeravých uhlíkoch, z kozieho alebo ovčieho so soľou a bobkovým listom.

01 - Modified: 2007-06-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Brusel a Moskva chcú zjednotiť štandardy
01 - Modified: 2024-04-20 18:32:04 - Feat.: - Title: Južné krajiny EÚ žiadajú väčšiu spoluprácu s krajinami pôvodu migrantov 02 - Modified: 2024-04-10 16:22:04 - Feat.: - Title: Na Cypre čaká 1000 ton potravín pre Gazu a deti zomierajú na podvýživu, námorný koridor je dočasne uzavretý 03 - Modified: 2024-04-01 15:59:18 - Feat.: - Title: Cyprus hlási záchranu 270 migrantov, Grécko zachytenie 74 ľudí na drevenom člne 04 - Modified: 2024-03-12 07:27:53 - Feat.: - Title: Z cyperského prístavu vyplávala prvá loď s humanitárnou pomocou pre Pásmo Gazy 05 - Modified: 2024-03-04 16:26:42 - Feat.: - Title: Mierová misia OSN na Cypre si pripomína 60. výročie pôsobenia. Pellegrini si myslí, že potrvá ešte dlho
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 13:41