StoryEditor

Našla sa pohľadnica, ktorú napísal Hitler ako vojak

02.05.2012, 14:00
Autor:
ČTKČTK
Ako vojak zranený v 1. svetovej vojne ju poslal priateľovi z frontu Karlovi Lanzhammerovi.

V Mníchove sa našla pohľadnica, ktorú 27-ročný Adolf Hitler ako vojak zranený v 1. svetovej vojne napísal priateľovi z frontu Karlovi Lanzhammerovi. Na pohľadnici z roku 1916 je bavorský Norimberg, ktorý sa neskôr stal dejiskom ríšskych zjazdov Hitlerových nacionálnych socialistov a po 2. svetovej vojne tiež procesov s hlavnými vojnovými zločincami nacistickej diktatúry.





Na pohľadnici Hitler podľa BBC sľubuje, že sa čoskoro vráti na front. Napísal ju, keď sa zotavoval z vojnových zranení. Pohľadnicu našli historici vďaka medzinárodnému projektu Europeana 1914-1918, keď bežní ľudia na špeciálnu akciu prinášajú predmety a dokumenty z danej doby.

"Drahý Lanzhammer, som teraz v Mníchove pri záložnom prápore. Momentálne som ale na liečení zubov. Avšak ihneď sa budem dobrovoľne hlásiť na bojisko. S pozdravom, A. Hitler, " píše sa na zadnej strane pohľadnice. V slove "ihneď", nemecky "sofort", pritom Hitler urobil pravopisnú chybu, keď slovo napísal s dvojitým "f", teda "soffort".

Profesor Oxfordskej univerzity Stuart Lee povedal, že keď bola potvrdená pravosť pohľadnice, striasol sa hrôzou. "Nemohol som uveriť, že na lokálnu akciu, ktorej úlohou bolo zaznamenávať príbehy obyčajných ľudí, som zbadal doposiaľ neznámy dokument popísaný Hitlerovou vlastnou rukou," povedal Lee. Ako historik, ktorý sa predtým zaoberal hlavne stredovekom, vraj bol na objavovanie "neuveriteľne vzácnych listín" zvyknutý, ale na poslednom objave podľa neho bolo niečo "znepokojujúce". "Dotýkal som sa niečoho, čoho sa dotýkal Hitler. To sa vám v hlave naháňajú rôzne myšlienky," povedal profesor.

Adresátom pohľadnice bol posol z Hitlerovho regimentu Karl Lanzhammer. Expert na Hitlerov život za 1. svetovej vojny Thomas Weber z Aberdeenskej univerzity povedal, že všetky doteraz známe Hitlerove korešpondencie z tej doby boli adresované spolubojovníkom z rovnakého pluku. To podľa neho ukazuje, že neskoršie nacistický vodca vnímal armádu ako svoju "náhradnú rodinu". "Každý iný vojak by písal domov," poznamenal Weber. Podľa historika bolo aj u najväčších patriotov krajne neobvyklé, že by sa nemohli dočkať návratu na front. Armáda bola pre Hitlera po smrti matky "najbližšou sociálnou sieťou", domnieva sa historik.

Podobné nahliadnutia do života mladého Hitlera sú veľmi vzácne okrem iného preto, že keď bol pri moci, systematicky likvidoval staršie doklady o sebe. Predchádzajúce Weberove štúdie okrem iného odhalili, že istý židovský dôstojník Hitlera navrhoval na medailu. Adresát Hitlerovej pohľadnice zomrel v roku 1918. Pohľadnicu získal zberateľ, ktorého syn ho priniesol na mníchovskú Europeanu. Historici si pohľadnicu oskenovali a súkromnému majiteľovi ju vrátili.

menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 05:30