StoryEditor

Atrakcia pre milovníkom hôr: V Košickom kraji pribudne útulňa s unikátnou architektúrou

17.03.2022, 08:53
Autor:
ipip
Útulňa bude už toto leto otvorená pre verejnosť.

V Košickom kraji, priamo v prostredí Volovských vrchov, vznikne nová turistická útulňa s unikátnou architektúrou. Turistom poskytne nové možnosti zohriať sa alebo prenocovať.

Útočisko aj atrakcia

Vďaka spolupráci Košického samosprávneho kraja, Košice Región Turizmus, obce Vyšný Medzev a turistického klubu Hikemates ju budú môcť turisti využívať už toto leto. Na realizáciu útulne vyčlenil kraj 35-tisíc eur.

„Do nášho kraja prinášame ďalšiu atrakciu, ktorú poznajú turisti najmä zo zahraničných destinácií. Nová turistická útulňa bude mať kapacitu 8 lôžok a spĺňa kritériá modernej stavby. Turistom poskytuje komfortné útočisko, priestor na stravovanie aj menšiu piecku. Teší nás, že sme pri tomto projekte spojili sily s Hikemates, najväčším turistickým oddielom Klubu slovenských turistov. V Košickom kraji sa nám tak podarilo umiestniť jednu z troch útulní, ktoré plánuje Hikemates na Slovensku. Zaručene to prispeje k ďalšiemu rozvoju turistiky na východe,“ uviedol predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka. 

archív Hikemates

Hlavní organizátori projektu chcú aj týmto spôsobom podporiť rozvoj domáceho cestovného ruchu. "Slovensko má čo ponúknuť domácim aj zahraničným turistom, rozhodli sme sa preto priniesť do slovenských hôr novú generáciu útulní s kvalitnou architektúrou a čo najmenším vplyvom na okolie. Útulňa vo Volovských vrchoch poskytne bezpečné útočisko všetkým milovníkom hôr," vysvetľuje spoluautor projektu Patrik Pajta z Hikemates, najväčšieho turistického klubu na Slovensku.

Otvorenie už toto leto

Lokalita turistickej útulne – Kloptáň, zohráva významnú úlohu v rámci pešej turistiky. „Už dlhodobo sme vnímali zo strany návštevníkov a turistov potrebu realizácie obdobného projektu, čo priamo súvisí práve s Cestou hrdinov SNP, na ktorej sa útulňa bude nachádzať. Tá vedie z Dukly až po Devín s celkovou dĺžkou 770 kilometrov a je najdlhšou značenou turistickou trasou na Slovensku,“ opisuje významnosť zvolenej lokality starosta obce Vyšný Medzev Róbert Nálepka, ktorá tvorí v rámci projektu kľúčového partnera.

Okrem unikátnej turistickej útulne plánuje Krajská organizácia cestovného ruchu v spolupráci s Klubom slovenských turistov ďalšie aktivity zamerané na lepšiu orientáciu turistov v prírode. Konkrétne v oblasti Volovských vrchov bude opätovne obnovené turistické značenie.

archív Hikemates

Projektová dokumentácia je v tomto období už finálne k dispozícií a v súčasnosti prebieha príprava podkladov pre verejné obstarávanie a zabezpečenie všetkých povolení, potrebných pre začatie stavebných prác.

"Vďaka proaktívnemu prístupu všetkých zainteresovaných sa už čoskoro začne samotná výstavba. Táto útulňa bude preto už toto leto otvorená pre verejnosť," dodáva Patrik Pajta z turistického klubu Hikemates.

*Zdroj: Tlačová správa

01 - Modified: 2022-03-16 10:50:45 - Feat.: 0 - Title: Bratislavské kúpalisko prejde zásadnou premenou. Masívne zmeny sa odvíjali aj od potrieb a podnetov ľudí
01 - Modified: 2024-04-16 07:45:48 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 02 - Modified: 2024-04-16 07:56:34 - Feat.: - Title: Z kancelárie výhľad na fabriky. Do Košíc mieri nové nákupné centrum, developer môže doplatiť na sivú lokalitu 03 - Modified: 2024-04-13 07:51:18 - Feat.: - Title: Vážna dopravná nehoda: V Košiciach sa zrazili dve autá, zranených je osem ľudí 04 - Modified: 2024-04-13 11:30:00 - Feat.: - Title: Najpodivnejší kus zeme? Toto územie patrí jednému štátu, no je obklopené iným štátom, ktorý je obklopený ďalším štátom 05 - Modified: 2024-04-12 08:30:00 - Feat.: - Title: Dovolenkový raj Slovákov už nechce turistov. Plánujú demonštrácie, hladovku aj paralýzu najväčšieho letiska
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
16. apríl 2024 15:27