StoryEditor

Tip na celodenný výlet za poznaním: Tieto pamiatky na juhu Slovenska žnú ceny aj záujem turistov

14.12.2020, 10:30
Autor:
TASRTASR
Na návštevu Komárna si treba naplánovať minimálne jeden deň.

Rímske lapidárium v Komárne, ktoré sídli v jednej zo starých mestských fortifikačných stavieb, v tzv. Bašte VI., a je súčasťou Podunajského múzea v Komárne, ponúka návštevníkom prehliadku prastarých rímskych pamiatok pochádzajúcich z nášho územia.

Pamiatka ovenčená cenami

Za túto expozíciu bolo Podunajské múzeum ocenené viacerými cenami vrátane medzinárodnej Europa Nostra za európske dedičstvo.

"Lapidárium patrí k ojedinelým expozíciám aj v rámci Slovenska. Bolo sprístupnené začiatkom 90. rokov. Za tie desaťročia môžeme povedať, že našu expozíciu navštívilo niekoľko desaťtisíc návštevníkov z celého sveta, dokonca sa tu konali aj stretnutia špecialistov rímskych archeológov z celého sveta," povedal pre TASR riaditeľ múzea Jozef Csütörtöky.

Podľa jeho slov v tejto expozícii zhromaždili vyslovene kameňosochárske pamiatky pochádzajúce z dvoch rímskych táborov – z legionárskeho tábora Brigetio na maďarskej strane Dunaja, kde Rimania vybudovali predsunuté predmostie, a z tábora Kelemantia pri neďalekej obci Iža.

V galérii nahliadnite do priestorov expozície:

"Prezentujeme tu najväčšie kameňosochárske pamiatky - sarkofágy, oltárne kamene a rôzne reliéfne kamene s nápismi. V hlavnej turistickej sezóne od mája do konca leta nás navštevujú z celého Slovenska najmä dôchodcovia. Školské výpravy prichádzajú pred školskými prázdninami a v hlavnej sezóne od júna do augusta si prídu pozrieť expozície nášho múzea turisti, ktorí pricestovali na pobyt do tohto regiónu. Sú to najmä turisti z Českej republiky, z Maďarska, ale aj z rôznych krajín sveta," dodal riaditeľ.

Celodenný výlet za poznaním

Samotná expozícia je podľa Csütörtökyho členená chronologicky, teda v poradí, z akého storočia pamiatky pochádzajú. Prvý náhrobný kameň, ktorý otvára expozíciu, pochádza z prvého storočia.

Ide o fragment náhrobného kameňa, na ktorom vidno keltskú ženu, s veľkou pravdepodobnosťou manželku tamojšieho rímskeho vojaka, ktorý dal vyhotoviť svojej manželke náhrobný kameň.

Na návštevu Komárna si treba naplánovať minimálne jeden deň, pretože iba Podunajské múzeum ponúka sedem stálych expozícií a rôzne krátkodobé výstavy v troch budovách v centre mesta a v Bašte VI, ktorá je súčasťou pevnostného systému a je na kraji mesta. V nej sídli lapidárium.

Najväčšou historickou pamiatkou Komárna je Stará pevnosť a Nová pevnosť pri sútoku Váhu a Dunaja, uzavrel riaditeľ múzea.

Lapidárium bolo v roku 1993 ocenené výročnou cenou časopisu Pamiatky a múzeá. V roku 1994 za pamiatkovú obnovu objektu Bašty VI. a realizáciu rímskeho lapidária múzeum získalo medzinárodné ocenenie, cenu Europa Nostra.

01 - Modified: 2020-11-12 10:23:41 - Feat.: 0 - Title: Nové turistické lákadlo: Na Skalke pri Kremnici pribudla lávka s preskleným zakončením 02 - Modified: 2020-12-08 14:17:11 - Feat.: 0 - Title: Na Železnej studničke otvoria cez víkend toto historické lákadlo
01 - Modified: 2024-04-19 09:55:49 - Feat.: - Title: Slovensko a Taliansko by mohli uzavrieť dohodu o policajnej spolupráci 02 - Modified: 2024-04-19 12:30:00 - Feat.: - Title: Choroba minulého storočia sa vracia v plnej sile. V Česku si už vyžiadala životy, zvýšený počet prípadov nákazy je aj u nás 03 - Modified: 2024-04-19 13:00:00 - Feat.: - Title: Demänovská ľadová jaskyňa je už úplne bez ľadu. Čoskoro pravdepodobne zmenia aj jej názov 04 - Modified: 2024-04-19 10:57:33 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zrušené zubné benefity či Huliakov dymový experiment. Internet satiricky reaguje na aktuálnu politickú scénu 05 - Modified: 2024-04-19 10:00:01 - Feat.: - Title: Top dovolenka za minimum peňazí? Toto letovisko označujú za európske Maldivy, zatiaľ ho pozná len málo ľudí
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 18:04