TASR - Branislav Račko
StoryEditor

Ak túžite po turistike plnej zážitkov a objavovaní krás Slovenska, tieto miesta sú stávkou na istotu

01.12.2020, 11:50
Autor:
TASRTASR
Miesta v Slovenskom Rudohorí ponúkajú ticho, pokoj a relax, ale aj skvelé športové vyžitie.

Dobrú lyžovačku na juhu stredného Slovenska ponúkajú lyžiarske strediská v okolí Hriňovej, Hnúšte i Tisovca. Menšie kopce ocenia predovšetkým rodiny s deťmi a začiatočníci, ktorých neohrozujú preplnené zjazdovky.

Svahy v Slovenskom Rudohorí ponúkajú ticho, pokoj a relax. Horská dedinka Biele Vody sa nachádza 12 km nad Hriňovou. V lete je turistickým lákadlom rekreačné stredisko s vodnou nádržou.

V zime sa tu vďaka nadmorskej výške 900 až 1 000 metrov počas celej sezóny drží sneh, čo využívajú lyžiari. K dispozícii majú 1 km dlhú nenáročnú zjazdovku, ktorú obsluhujú dva vleky.

Čo ponúka Slovenské Rudohorie?

Kopec má k dispozícii aj umelé zasnežovanie. Komu sa nechce lyžovať, môže sa vybrať na túru po okolitých vrchoch. Tým najznámejším v tejto časti Slovenska je Poľana.

Ďalšími atrakciami okolia sú vodopád Bystré, Lesnícky skanzen v Čiernom Balogu či Čiernohronská železnica. Vo Veporských vrchoch, 1,5 km od Hriňovej, ponúka svoje zjazdovky stredisko Ski Centrum Košútka.

Na štyroch zjazdovkách rôznych kategórií sa zabavia začiatočníci i skúsení lyžiari. Svahy sú umelo zasnežované a ponúkajú okrem lyžovačky aj panoramatické výhľady na Poľanu a celé Podpoľanie.

V areáli strediska sú vybudované prekážky, skoky a raily pre adrenalínových nadšencov a jazdcov i snowboardistov. Ďalším strediskom zimných športov v tejto časti Slovenska je lyžiarske stredisko SKI Zbojská v Pohronskej Polhore. Nachádza sa v národnom parku Muránska planina.

Zjazdové trate sú ľahkej obtiažnosti, v stredisku sú dva vleky. Lyžiarske strediská v neďalekej obci Látky - Prašivá a Kočanda sú takisto určené pre lyžiarov začiatočníkov či rodiny s deťmi.

Svahy môžu byť umelo zasnežované, sú približne 500 m dlhé a nachádzajú sa v nich po dva vleky. V ich okolí sa nachádzajú i bežecké trate.

Južným smerom od Hriňovej, v severnej časti okresu Veľký Krtíš, využívajú lyžiari stredisko Dačov Lom - Lomník. Nachádza sa v ňom zjazdovka s dĺžkou 500 m a jeden vlek.

Lákadlá okolitých okresov

V okrese Poltár sa chodí lyžovať do obce Šoltýska, v ktorej sú až dve lyžiarske strediská - Ski Centrum a Kokava - línia. Lyžiari majú k dispozícii šesť svahov s celkovou dĺžkou 6 km. V stredisku je päť vlekov a je určené pre začínajúcich lyžiarov i snowboardistov.

Vo vedľajšom okrese Rimavská Sobota je medzi miestnymi obyvateľmi obľúbené lyžiarske stredisko Klenovec Skorušina. Lyžiarske vleky sú situované na severných svahoch vrchu Železná brána. Sú dlhé 1,2 km a prekonávajú výškový rozdiel 311 m.

Lyžiari si môžu vybrať trate so strednou i ťažšou obtiažnosťou a lyžuje sa na upravenom i neupravenom panenskom snehu.

V blízkosti Tisovca sa nachádzajú lyžiarske strediská Rejkovo a Bánovo. Rejkovo je situované v pohorí Veporských vrchov, v nadmorskej výške do 686 m.

Nachádza sa tu päť zjazdoviek s celkovou dĺžkou 6,4 km. Majú rôznu obtiažnosť, takže si tu prídu na svoje aj skúsení a náročnejší lyžiari. Toto stredisko je závislé iba od prírodného snehu.

Najvyšší bod strediska Bánovo je vo výške 800 m n. m. Sneh sa tu teda udrží od decembra do marca. Lyžiarske trate majú celkovú dĺžku 2,1 km.

Tisovec však ponúka aj iné ako len športové zážitky. Medzi ním a Pohronskou Polhorou sa nachádza ozubnicová železničná trať. Postavili ju v roku 1896 a od roku 2008 je kultúrnou pamiatkou.

V rámci Európy je to jediné miesto, na ktorom možno zažiť jazdu ozubnicovým parným rušňom na železnici normálneho rozchodu.

01 - Modified: 2020-11-30 11:24:46 - Feat.: 0 - Title: Spoznajte stred Slovenska, cez zimu má rozhodne čo ponúknuť. Tieto miesta sú toho dôkazom 02 - Modified: 2020-11-12 10:23:41 - Feat.: 0 - Title: Nové turistické lákadlo: Na Skalke pri Kremnici pribudla lávka s preskleným zakončením 03 - Modified: 2020-11-24 10:48:31 - Feat.: 0 - Title: Turistický tip na zimu: Toto miesto spája slovenskú kultúru, výhľady, zážitky aj históriu
01 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 02 - Modified: 2024-04-13 11:30:00 - Feat.: - Title: Najpodivnejší kus zeme? Toto územie patrí jednému štátu, no je obklopené iným štátom, ktorý je obklopený ďalším štátom 03 - Modified: 2024-04-12 08:30:00 - Feat.: - Title: Dovolenkový raj Slovákov už nechce turistov. Plánujú demonštrácie, hladovku aj paralýzu najväčšieho letiska 04 - Modified: 2024-04-12 07:00:00 - Feat.: - Title: Si študent? Môžeš získať niekoľkotisícové štipendium na štúdium kdekoľvek na svete. Poznáme presné sumy 05 - Modified: 2024-04-14 07:00:00 - Feat.: - Title: Okukovanie dám je populárny, neškodný a lichotivý spôsob trávenia času. Znázorňuje slávna fotka, ktorá sa stala ikonou feministiek
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
16. apríl 2024 05:50