StoryEditor

Liečenie, relaxácia a nádherná príroda: Piešťany vyhľadávajú tisícky turistov z celého sveta

30.09.2020, 14:00
Vitajte v Piešťanoch, v meste, kde sa lámu barly a kde zrelaxuje vaše telo aj duša.

Keď sa správne usadíte v reštaurácii najluxusnejšieho päťhviezdičkového hotela Thermia Palace, dostanete okrem exkluzívneho jedla aj exkluzívny výhľad na impozantný obraz.

Alfonz Mucha ho namaľoval a podaroval kúpeľom ako poďakovanie za liečenie svojej postihnutej dcéry. Nazval ho „Buď pozdravený, požehnaný prameň života“ a dodnes sa skvie v päťuholníkovom priestore nad dverami jedálne.

Za prameňom života alebo zázračným bahnom prichádzajú rok čo rok do Piešťan tisícky turistov a pacientov z celého sveta. Nemci, Arabi, Izraelčania, Američania. Všetci vedia, že toto je miesto, ktoré im prinavráti stratenú silu a zdravie.

Trávia tu neraz celé mesiace a v bahenných zábaloch kurírujú svoje choré kĺby. Tak by to bolo aj tento rok, keby svet neochromila pandémia koronavírusu.

Rezort Piešťany

​​Zahraniční pacienti zostali doma a Piešťany cez leto patrili najmä domácim dovolenkárom. Naše tradičné kúpeľné mesto sa zmenilo na prázdninovú destináciu, ktorú objavovali všetky generácie – od rodín s malými deťmi až po seniorov.

Dovolenkový rezort

„Chceme pritiahnuť do Piešťan, ako do destinácie, čo najviac ľudí a ukázať, čo všetko sa u nás dá robiť, ako sa dá zmysluplne stráviť voľný čas,“ hovorí výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Piešťany Tatiana Nevoľná.

Členom organizácie sú okrem kúpeľov aj viaceré hotely, reštaurácie či okolité obce. Spoločnými marketingovými aktivitami chcú z regiónu vytvoriť zaujímavý rezort.

Rezort Piešťany

„Piešťany budú vždy spojené s kúpeľmi, s termálnymi prameňmi a liečivým bahnom. Návštevníkom však chceme ukázať aj ďalšie aktivity a možnosti. Na Sĺňave sa dá vykonávať množstvo vodných športov, okolo mesta sú kvalitné turistické a cyklistické trasy, máme rôzne pamiatky či múzeá.“

Piešťany majú za sebou mimoriadne úspešné leto. V kúpeľoch okamžite zareagovali na novú situáciu, ktorú spôsobila svetová pandémia.

Keďže slovenské rodiny chceli dovolenkovať najmä doma, pripravili im úplne nový koncept. „Jeden z hotelov premenili na hotel pre rodiny s deťmi. Priviezli obrovský náklad piesku a vytvorili pláž, v hoteli zaviedli all inclusive služby, zamestnali animátorov. Kúpele pritom vôbec neboli na túto klientelu pripravené, ale okamžite sa zorientovali, zariskovali a vyplatilo sa to.“

Celé leto mali vypredané, a preto budú v týchto službách pokračovať predbežne až do marca budúceho roku. Následne sa rozhodnú podľa aktuálnej situácie, či budú v tomto modeli pokračovať, alebo sa vrátia k tradičnej kúpeľnej klientele.

Rezort Piešťany

„Všetko bude závisieť od toho, či sa do Piešťan vrátia zahraniční hostia, alebo pretrvajú cestovateľské obmedzenia.“

Na bicykli aj na lodi

Tatiana Nevoľná pozýva rodiny aj individuálnych turistov do regiónu aj počas jesene. „Piešťany sú malé mesto, všetko je tu blízko. Náš rezort sa chystá otvoriť požičovňu bicyklov. V rámci projektu Piešťanské užitočné koleso sa dá požičať bicykel úplne zadarmo. V meste aj v okolí máme rôzne múzeá, napríklad Balneologické alebo Vojenské múzeum. V Moravanoch nad Váhom je zaujímavé Classic car museum s vystavenými veteránmi, neďaleko je kaštieľ s novou modernou galériou. V Krakovanoch majú Etnografické múzeum, ktoré je venované ľudovým tradíciám.“

Na Sĺňave sa cez leto dali požičať paddleboardy a až do novembra by mala byť v prevádzke výletná loď Adama Trajana, ktorá vozí turistov až k Vtáčiemu ostrovu, Ratnovskej zátoke, Drahovskej hati až po Rybársky dvor.

Rezort Piešťany

​Kto ide radšej po súši, môže využiť početné cyklo- či korčuliarske trasy, ktoré sa tiahnu okolo vodnej nádrže. Menšie deti sa určite radi povozia výletným vláčikom.

Milovníci hudby určite dobre vedia, že toto mesto žije aj koncertmi vážnej a džezovej hudby. Začiatkom septembra v Dome umenia odštartoval už 65. ročník Music festival Piešťany.

Otvorenie festivalu bolo impozantné a zabezpečila ho Slovenská filharmónia spolu so zborom. Napriek mimoriadnym epidemiologickým opatreniam by mal festival pokračovať až do konca roka. „Okrem toho reštaurácia La Musica organizuje pravidelne džezové koncerty,“ doplnila šéfka OOCR.

Jeseň v znamení kongresov

Kúpele okrem pacientov a milovníkov wellness na jeseň už tradične vítajú aj organizátorov kongresov či konferencií. „Veľmi obľúbené sú medicínske kongresy, Balneologické dni, ktoré spájame s Dňom reumatizmu, rovnako sa na nás obracajú aj komerčné firmy so žiadosťou o teambuildingy alebo vianočné večierky,“ informovala MICE manažérka Slovenských liečebných kúpeľov Piešťany Mária Michalčíková.

Doba je zlá a neistá, no podľa šéfky marketingu si napriek tomu firmy plánujú svoje aktivity. „V neistej dobe im chceme dať aspoň trošku istoty. Pripravili sme pre firmy produkt Vianočné jedlo pre vašich zamestnancov."

"Ak by sa vianočný večierok kvôli koronavírusu nemohol uskutočniť v plánovanom termíne, sme schopní priniesť im jedlo rovno na pracovisko.“

Kúpele majú mnohoročné skúsenosti s organizovaním kongresov rôznej veľkosti aj typu. Piešťany majú ideálnu polohu, sú na jednej strane blízko Bratislavy, no na druhej strane si ich vyberajú aj firmy z východu, ktoré nechcú cestovať až do hlavného mesta.

„Máme dobrú dostupnosť autom, vlakom aj lietadlom. A najmä, vieme im poskytnúť široké spektrum služieb a mimoriadne veľkú kapacitu v troj-, štvor- aj päťhviezdičkových hoteloch s rôznymi cenami. Klienti môžu prísť do konferenčných miestností priamo z hotela a nemusia sa presúvať na veľké vzdialenosti.“

Organizátori oceňujú, samozrejme, aj možnosť kúpeľných procedúr či služieb wellness centier. „Pevne verím, že na jeseň budú kongresy, už máme nejaké naplánované. Samozrejme, budeme rešpektovať všetky nariadenia hygienikov, klientov aktívne upozorňujeme na ich dodržiavanie. Zdravie je na prvom mieste.“

Okrem kongresov či vianočných večierkov majú v kúpeľoch osvedčené priestory aj pre rodinné oslavy, svadby či kultúrne podujatia.

01 - Modified: 2024-04-23 09:20:03 - Feat.: - Title: Fedor Flašík mal veľké ústa 02 - Modified: 2024-04-22 12:24:40 - Feat.: - Title: Vallov údiv: Primátor Bratislavy to prehnal a už to asi aj vie (komentár) 03 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Možno nie sme najrovnostárskejší 04 - Modified: 2024-04-19 09:55:49 - Feat.: - Title: Slovensko a Taliansko by mohli uzavrieť dohodu o policajnej spolupráci 05 - Modified: 2024-04-19 12:30:00 - Feat.: - Title: Choroba minulého storočia sa vracia v plnej sile. V Česku si už vyžiadala životy, zvýšený počet prípadov nákazy je aj u nás
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 13:46