TASR - Martin Baumann
StoryEditor

Z horárne v areáli bývalých muničných skladov oáza relaxu. Na Peknej ceste plánujú rekonštrukciu

21.07.2020, 15:44
Autor:
TASRTASR
Niekdajšia horáreň je z prelomu 19. a 20. storočia.

Hlavné mesto a Metropolitný inštitút Bratislavy (MIB) pripravujú obnovu pôvodnej horárne v areáli bývalých muničných skladov na Peknej ceste v bratislavských Krasňanoch. Slúžiť bude verejnosti ako pavilón na trávenie voľného času s grilovaním či ochutnávkou vína, rovnako bude zázemím pre ľudí vyrážajúcich do bratislavských mestských lesov za turistikou či na bicykloch. TASR o tom informovala Marcela Glevická z MIB.

Inštitút v spolupráci s Mestskými lesmi v Bratislave pripravili štúdiu a projektovú dokumentáciu na úpravu horárne a jej okolia. "Z pôvodnej horárne sa dodnes zachovali klenbové priestory polozapustenej pivnice, ktoré však vôbec nie sú využívané napriek tomu, že ich okolie navštevujú stovky Bratislavčanov, ktorí trávia voľný čas v mestských lesoch," spresnila Glevická.

Rekonštrukcia má začať tento rok

Úprava, ktorá sa má začať realizovať ešte v tomto roku, počíta s úplným zachovaním pôvodných priestorov polozapustenej pivnice horárne, bude zabezpečená sanácia muriva a podláh i doplnené osvetlenie, aby priestory mohli byť prístupné ľuďom.

"Terajšia pivnica bude tvoriť podnož novonavrhovaného priestoru pre centrálne umiestnený altánok. Prekrytie priestoru v tvare sedlovej strechy odkazuje na pôvodný vzhľad budovy," priblížila Glevická.

Niekdajšia horáreň je z prelomu 19. a 20. storočia, ktorú neskôr vo funkcii nahradila nová horáreň a budova pôvodnej bola začlenená medzi budovy areálu muničných skladov. Riaditeľ MIB Ján Mazúr spresnil, že kľúčom návrhu bolo vyzdvihnutie pôvodného genia loci a pokorný prístup, aby návrh dal vyniknúť existujúcemu okoliu, citlivo rešpektoval prírodný charakter miesta a jeho špecifickú polohu v lese.

Pribudnú aj športové plochy

"Architekti, ktorí navrhovali toto riešenie, zohľadnili naše požiadavky, vďaka ktorým sa snažíme zachovať alebo odkázať na minulosť tohto priestoru. Napríklad pri demontáži havarijného stavu nadzemného podlažia objektu sa uchovalo 40 paliet tvrdých tehál 'klingeriek' s razbou z roku 1900, ktoré budú v návrhu využité," povedal.

Pri obnove priestoru sa budú snažiť zachovať aj maximum existujúceho lokálneho materiálu, ktorý na mieste je. Na zastrešenie objektu budú použité transparentné vlnité dosky, ktoré celý vnútorný priestor ochránia pred dažďom, zabezpečia presvetlenosť priestoru a ukážu drevenú konštrukciu krovu. Zariadenie interiéru bude pozostávať z prenosného mobiliáru, využiteľného aj na priestranstve pred pivnicou.

"Na upravené, spevnené a vyrovnané trávnaté plochy pribudnú viaceré herné a športové plochy - pribudne ihrisko pre petanque, ohniská, vodné prvky, preliezačky pre deti, upraví sa súčasná studňa, aby ju bolo možné používať. Pribudnú stojany na bicykle aj suché toalety," spresnila Glevická.

01 - Modified: 2024-04-18 14:08:09 - Feat.: - Title: Bratislavské letisko patrí k desiatke najlepších letísk vo východnej Európe 02 - Modified: 2024-04-18 14:00:59 - Feat.: - Title: V Bratislave sa poobede tvoria kolóny, zdržíte sa aj 20 minút 03 - Modified: 2024-04-19 12:52:07 - Feat.: - Title: V Bratislave vznikne veľký parkovací dom pre takmer 500 áut. Má slúžiť aj tým, ktorí smerujú do centra mesta 04 - Modified: 2024-04-18 11:51:59 - Feat.: - Title: V bratislavskom Ružinove plánujú postaviť polyfunkčný objekt za 21 miliónov eur 05 - Modified: 2024-04-13 09:30:00 - Feat.: - Title: Piknik v záhrade či prírodná galéria. Život v Bratislave nemusí byť drahý. Prinášame ti ZOZNAM miest, kde neminieš ani cent
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 20:19