Pixabay (Ilustračná snímka)
StoryEditor

S cesnakom a slivovicou opatrne. Riadiť sa babským radami na cestách sa nemusí vyplatiť

16.07.2020, 10:02
Ľudia sa tento rok chystajú stráviť dovolenku skôr doma, niektorých však neodradila ani pandémia koronavírusu a plánujú vycestovať za exotikou. Čo si v takom prípade vziať do cestovnej lekárničky?

Ak plánujete ísť do rizikových oblastí, to, aké lieky by sme si mali vziať so sebou sa podľa Ireny Kilikovej, vedúce farmaceutky lekárne Agel Baníckej polikliniky v Ostrave, líši v závislosti od jednotlivcov a podmienok v cieľových destináciách. Preto odporúča poradiť sa napríklad v očkovacích centrách, uvádza portál Lidovky.cz.

"V nich vám špecialisti poskytnú dostatok informácií a v prípade potreby aj predpis na vhodné antibiotiká pre danú oblasť," hovorí lekárnička. Hneď však varuje:

"Nasadzovať si tieto lieky sám, bez predchádzajúceho poučenia, neodporúča." V lekárničke by podľa nej určite nemal chýbať kvalitný repelentný prípravok a probiotiká.

Nezabudnite na očkovanie

Ak sa chystáte na dovolenku do exotických krajín, bolo by nezodpovedné nemyslieť na očkovanie. Takže najmenej mesiac pred dovolenkou by sme mali kontaktovať očkovacie centrum, kde sa o nás postarajú.

"Je dôležité ich kontaktovať aj v prípade, že si kúpime exotickú dovolenku na poslednú chvíľu, pretože aj tak vám môžu poradiť, ako správne sa v danej oblasti chrániť," upozorňuje Irena Kiliková.

Existujú rôzne zľudovelé rady, ako sa vyhnúť hnačkám a zažívacím problémom v rizikových oblastiach. Platia medzi ne napríklad štamperlík slivovice ráno aj večer, veľa cesnaku v strave a podobne.

Babské rady? S rozvahou

Magistra Kiliková by však bola s cesnakom opatrná: "Väčšie množstvo môže vyvolať žlčníkové záchvaty. Takže tu by som sa držala ďalšieho osvedčeného príslovia - všetko s mierou a rozumom. A čo sa týka štamperlíku ráno a večer, platí to isté," dopĺňa.

Na dovolenku s nami samozrejme cestujú aj deti, ktorým býva v dopravných prostriedkoch často zle od žalúdka. Aj s tým sa dá niečo robiť. Existujú žuvačky proti nevoľnosti, ale tie sú vhodné pre deti až od 15 rokov. Známy Kinedryl môžeme použiť už u detí od dvoch rokov.

"Aj zázvorová lízatká môžu zmierniť cestovné ťažkosti. U detí je však treba myslieť hlavne na ochranu pred slnečným žiarením, teda krémy na a po opaľovaní. Inak potrebujeme v podstate to, čo už v lekárničke máme pre nás dospelých, len to musí byť vo vhodnej forme, napríklad sirupy alebo čapíky," vysvetľuje  Kiliková.

Seniori by sa podľa jej slov mali zamerať práve na prípravky, ktoré užívajú pravidelne a vopred sa nimi dostatočne zásobiť, nech si v cudzine nekazia pobyt tým, že zháňajú svoje lieky.

01 - Modified: 2024-04-19 13:50:00 - Feat.: - Title: Menšie slovenské reťazce ukázali vlaňajšie výsledky. Fresh či Sintra dosiahli miliónové tržby 02 - Modified: 2024-04-19 10:00:01 - Feat.: - Title: Top dovolenka za minimum peňazí? Toto letovisko označujú za európske Maldivy, zatiaľ ho pozná len málo ľudí 03 - Modified: 2024-04-19 07:00:00 - Feat.: - Title: Nechoďte sem, odkazuje turistom talianske mestečko. Bojí sa náporu turistov, môže za to nový seriál od Netflixu 04 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Sú generiká také bezpečné ako originálne lieky? Mnohí nad nimi váhajú, kolujú o nich mýty 05 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 02:59