Chorvátsko sa môže pochváliť v zozname hneď niekoľkými plážami. Poloostrov Pelješac vyhľadávajú turisti kvôli nedotknutej prírode a pritom je vzdialený len hodinu cesty autom od Dubrovníka. V Dubrovníku je nespočetné množstvo príležitostí sa ubytovať a môžete pri tom objavovať čaro ostrova na výletoch autom alebo navštíviť tzv. „chorvátsky veľký čínsky múr“ v meste Ston. Príďte ponoriť sa do azúrových vôd Jadranského mora a užiť si nezabudnuteľnú dovolenku v jednej z najkrajších krajín sveta.Flickr
StoryEditor

Minuloročné ceny neobstoja. V Stredomorí sa tvrdo bojuje o turistov, v ponuke sú aj tieto lákadlá

09.06.2020, 13:04
Autor:
ČTKČTK
Zjednávanie a zľavy áno, výpredaj nie. To je súčasná filozofia niektorých dovolenkových destinácií.

Všetci v Stredomorí, ktoré každoročne hostí 350 miliónov turistov, sú si vedomí, že ceny z roku 2019 s takto oslabeným dopytom nebudú mať šancu na úspech. Napísal to chorvátsky denník Večernji list.

Zníženie cien je pre domácich obetou

Či v takto netypickom roku vôbec pomôžu zľavy na ubytovanie, nikto nevie. Hostitelia nemajú veľa manévrovacieho priestoru. Veľa hotelov sa dokonca rozhodlo, že budú mať aj naďalej zatvorené, uvádza portál iDnes.cz.

Zníženiu cien sa však všetci bránia zubami nechtami s vedomím, že skutočná cenová vojna by priniesla veľké obete. Každá krajina rieši tento problém po svojom.

Sicília sa v týchto dňoch pokúša pritiahnuť pozornosť ponukou, že na každé tri nocľahy pripadne jeden zadarmo. Niektorí hotelieri v Španielsku, kam budú turisti môcť cestovať až od 1. júla, vyhlasujú akcie ako: dvaja za cenu jedného.

Časť hotelov sa v rôznych krajinách snaží predať budúce pobyty s výraznou zľavou. Zákazníci si ich budú môcť vybrať až do konca roka 2022.

Turecko ešte nevytiahlo eso z rukáva

Veľmi bude záležať na tom, ako sa k veci postaví Turecko, ktoré je známe veľmi nízkymi cenami a ktoré teraz narazilo na pol milióna prázdnych hotelových lôžok.

Krajina, ktorá v roku 2020 počítala s 58 miliónmi návštevníkov, zatiaľ nevytiahla všetky karty. Je pravdepodobné, že si možnosť zníženia cien necháva na neskôr, nečaká však so založenými rukami.

Už v máji začali Turci v sedemdesiatich krajinách takzvanú telefónnu diplomaciu, pri ktorej rozširujú všetky relevantné informácie o dovolenke v Turecku. Medzi nimi aj tú, že kapacita hotelov bude preventívne znížená na maximálne 60 percent.

Ukazujú tým ohľad na zdravie klientov a cez hranicu 60 percent by sa aj tak zrejme nedostali, píše chorvátsky denník.

Problémy letovísk

Turecko je rovnako ako susedné Grécko závislé na leteckom spojení. Do akej miery sa letecká doprava vráti do normálu, zatiaľ nie je isté. Časť európskych "touroperátorov" hovorí, že bude lietať charterovými letmi a spoje do Stredomoria oznámili už aj nízkonákladové aerolinky.

V konečnom dôsledku bude všetko aj tak záležať na počte cestujúcich, pretože pri ich malom počte sa organizátorom lietať neoplatí. Ekonomicky nevychádza dokonca ani to, keď sa predá menej ako 80 percent sedadiel.

​Až potom môžu prísť na rad výhodnejšie akcie typu last minute, hovorí konzultant v cestovnom ruchu Ivan Puškar. Podľa neho zostane v lete až polovica ubytovacích kapacít v stredomorských krajinách nevyužitá.

Na španielskom a talianskom pobreží, okrem Kanárskych ostrovov či Sicílie, ktoré sú na tom lepšie, sú zahraniční hostia skôr želaním než splniteľným cieľom.

V oboch krajinách, ktoré sú vo veľkej miere závislé na domácom cestovnom ruchu, sa preto vlády zaoberajú tým, ako domácich turistov povzbudiť k aktivite.

Napríklad Slovinsko občanom rozdáva poukážky na 200 eur na dovolenku v tuzemsku. To je zlá správa pre susedné Chorvátsko, ktoré každoročne hostí 1,5 milióna Slovincov.

Grécko, ktoré sa môže chváliť tým, ako sa s koronavírusom dobre vysporiadalo, je do značnej miery závislé na hosťoch, ktorí dorazia lietadlom. Ale ani táto krajina, ktorej premiér nedávno ohlásil "reštart turizmu", sa nevyznačuje cenami "za bagateľ".

Napríklad nemecká cestovná kancelária TUI ponúka pobyt na Kréte v hlavnej sezóne vo štvor- alebo päť-hviezdičkových hoteloch za 1 100 až 1 300 eur. Výhoda spočíva len v tom, že ešte vlani by na rovnakú sumu vyšiel pobyt iba mimo hlavnej sezóny.

Favoritom je Chorvátsko

Či a do akej miery turizmus v júli ožije, záleží v prvom rade na koronavíruse, v druhom rade na Nemecku, ktoré teraz dychtivo upiera pohľad na celé Stredomorie.

Práve Nemecko výrazne ovplyvní tohtoročné cestovateľské trendy. Podľa prieskumov verejnej mienky chce 80 percent Nemcov stráviť plánovanú dovolenku v zahraničí.

V galérii si pozrite cestu známe miesta, očami cestovateľa, ale bez davov turistov:

​Chorvátsko si v tomto ohľade nestojí zle. Pre mnoho európskych štátov ide o najbližšiu stredomorskú krajinu, nie je teda odkázané na letecké spojenie. Jeho veľkou výhodou je aj dobrá epidemiologická situácia.

"A ceny? To bude záležať na dopyte, v niektorých objektoch a termínoch sa možno znížia, v iných naopak vzrastú. V jednej firme na strednom Jadrane tvrdia, že majú v niektorých termínoch v auguste už plno," hovorí šéf Chorvátskeho turistického združenia (HUT) Veljko Ostojic.

Koronavírus a Covid - 19

01 - Modified: 2020-05-25 10:45:35 - Feat.: 0 - Title: Chorvátsku hrozí bez turistov ekonomický kolaps, šance sú mizivé 02 - Modified: 2020-05-28 16:45:47 - Feat.: 0 - Title: Chorvátsko otvorilo hranice pre Slovákov, nemusia uvádzať žiadny dôvod na vstup 03 - Modified: 2020-06-05 17:58:52 - Feat.: 0 - Title: Chorvátsko čaká na správu z Frankfurtu. Chce vojsť do "čakárne" na euro 04 - Modified: 2020-06-08 12:26:48 - Feat.: 0 - Title: Cestou do Chorvátska ani jediná kontrola, neštekol po nás ani pes. Je to až na smiech, hovorí cestovateľ
01 - Modified: 2024-04-19 10:00:01 - Feat.: - Title: Top dovolenka za minimum peňazí? Toto letovisko označujú za európske Maldivy, zatiaľ ho pozná len málo ľudí 02 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump 03 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 04 - Modified: 2024-04-19 07:00:00 - Feat.: - Title: Nechoďte sem, odkazuje turistom talianske mestečko. Bojí sa náporu turistov, môže za to nový seriál od Netflixu 05 - Modified: 2024-04-18 11:01:37 - Feat.: - Title: Myslíte si, že viete o Európe všetko? Tento geografický kvíz vás veľmi rýchlo vyvedie z omylu
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 20:22