Reuters
StoryEditor

Sloboda cestovania v Rakúsku podľa Der Standard zaváňa sebectvom. Dotkne sa to týchto krajín

27.05.2020, 10:56
Autor:
ČTKČTK
Kritériá rakúskej vlády vyvolávajú množstvo otázok.

S Nemeckom, Švajčiarskom, Českom, Slovenskom a Maďarskom to určite pôjde od polovice júna, so Slovinskom a Chorvátskom len možno a s Talianskom, Gréckom a Španielskom je to ešte veľmi neisté.

Sebectvo Rakúska?

Rakúsko má totiž jednotlivé kritériá na uvoľnenie slobody cestovania k svojim susedom, presnejšie povedané do kľúčových dovolenkových destinácií Rakúšanov. To však podľa rakúskeho denníka Der Standard ľahko zaváňa podozrením zo sebectva.

To podľa denníka naznačil napríklad slovinský minister vnútra, ktorý sa domnieva, že Rakúsko chce výletníkov, ktorí by radi išli do Slovinska či Talianska, držať doma odkladaním informácií.

"Nie je vylúčené, že vláda takto rozmýšľa. Každopádne majú Slovinsko a Chorvátsko relatívne málo prípadov koronavírusu," napísal Der Standard.

Nemci môžu, Taliani nie

Obmedzenia podľa denníka prakticky znamenajú, že Nemci budú v Rakúsku v lete srdečne vítaní, Taliani nie. Rakúšania sa potom bez nutnosti absolvovania testu na koronavírus či následnej dvojtýždňovej karantény môžu zdržiavať pri Severnom mori či v pohorí Schwarzwald na juhozápade Nemecka.

Zo Slovinska, Chorvátska a Grécka však taký bezproblémový návrat možný nebude. "Všetky tieto južné prázdninové krajiny naliehavo chcú rakúskych turistov. Otázkou zostáva, či bude, povedzme od polovice júna, pri ceste domov do Rakúska nutný test, alebo karanténa," uviedol denník.

Ten síce uznáva, že na prvý pohľad to vyzerá logicky, pretože niektoré krajiny sú v boji s pandémiou ďalej ako ostatní, zároveň však zdôrazňuje, že kritériá rakúskej vlády vyvolávajú množstvo otázok.

Rakúsko sa spolieha na Nemcov

Napríklad o situácii v daných krajinách, vierohodnosti tamojších dát, skutočných podmienkach na mieste a pri návrate a tiež o tom, z akých postihnutých krajín budú ľudia do týchto štátov na dovolenku ešte cestovať.

Ministerka turistiky Elisabeth Köstingerová, ktorá podľa Der Standard hovorí o vlasti ako zahraničný sprievodca, stavuje na to, že turistickú sezónu v Rakúsku zachránia Nemci.

Podobne sa vyslovil aj rakúsky kancelár Sebastian Kurz, ktorý na konci apríla o možnosti stráviť dovolenku v Grécku hovoril veľmi zdržanlivo. Grécko pritom patrí do skupiny krajín, ktoré pandémiu dobre zvládajú a s ktorou Kurz pravidelne komunikuje.

Od 15. júna sa tak režim s niektorými krajinami uvoľní, zároveň však zostane pocit, že rakúska vláda rozohráva sebeckú a protieurópsku partiu. Preto by mala pochybnosti o tom, že to tak nie je, rýchlo rozptýliť, dodal Der Standard.

01 - Modified: 2020-05-26 10:31:40 - Feat.: 0 - Title: Koronavírus odstrihol Benátky od príjmov z turizmu. Mestu sa však uľavilo a vidí v tom novú nádej
01 - Modified: 2024-04-22 09:15:43 - Feat.: - Title: Aféra v Rakúsku naberá na obrátkach. Špión mal v mobile aj tajný návod na novičok 02 - Modified: 2024-04-20 13:57:29 - Feat.: - Title: V Rusku stále aktívne pôsobí 35 rakúskych firiem 03 - Modified: 2024-04-19 17:28:12 - Feat.: - Title: Inflácia v Rakúsku v marci stagnovala, udržala sa na viac než dvojročnom minime 04 - Modified: 2024-04-19 10:00:01 - Feat.: - Title: Top dovolenka za minimum peňazí? Toto letovisko označujú za európske Maldivy, zatiaľ ho pozná len málo ľudí 05 - Modified: 2024-04-19 07:00:00 - Feat.: - Title: Nechoďte sem, odkazuje turistom talianske mestečko. Bojí sa náporu turistov, môže za to nový seriál od Netflixu
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 22:54