StoryEditor

Známa súľovská zraková pyramída je minulosťou. Smútok za atrakciou vystriedala radosť domácich

21.05.2020, 18:00
Autor:
ipip
Známa súľovská zraková pyramída končí.

Obľúbené miesto mnohých turistov a milovníkov zážitkov či fotografovania sklamalo rozhodnutie obce Súľov-Hradná. Dôvodov bolo viacero, jedným z nich však aj nápor nedisciplinovaných turistov.

V galérii si pozrite fotografie z demontovania súľovskej pyramídy, aj fotografie z čias jej úspechu u turistov:

​Autorom obľúbenej 18-metrovej atrakcie je umelec Juraj Gábor a s podobným návalom turistov sa pôvodne nerátalo. Pyramída sa však svojou scenériou, polohou a najmä krásnymi fotografiami, ktoré si v nej turisti robili, stala natoľko vyhľadávanou, že na občanov doľahol tlak masového turizmu.

A to v takej miere, že starosta obce Jaroslav Bušfy nakoniec pristúpil k rozhodnutiu túto „dočasnú“ stavbu demontovať. Stať sa tak malo až v septembri, rozhodnutie však nakoniec padlo na máj.

Aktuálne už sociálnymi sieťami kolujú fotografie demontáže pyramídy a tisíce užívateľov neskrývajú sklamanie.

Vladimír: "Toto je asi najhlúpejšia vec, čo som počul za posledné mesiace.. Kompetentní by sa mali zamyslieť a znovu to prehodnotiť."

Andrea: „Tak to sme pekne zaváhali, takto ale skončí veľa miest, ak sa ľudia nezačnú chovať zodpovedne, nezostane nič len zákazy. Nikdy nebolo toľko ľudí všade ako teraz.“ – píšu užívatelia.

Hlasy za odstránenie znejú od domácich

Ako sme však zistili, mnohí z užívateľov vyjadrili s krokom starostu súhlas, s tým, že oblasť aj obec ničili davy turistov a zaparkovaných áut, len kvôli tomu, aby si urobili peknú fotku.

Boris: "Nerozumiem, prečo toľkí hejtujú toto rozhodnutie a hrozia bojkotom súľovských skál... veď ten nádherný výhľad tam ostal. nebol demontovaný, nebol odstránený. Súľov je rovnako krásnym miestom, ako bol pred inštaláciou tejto drevenej búdy. Žeby sú to práve tí instagramoví turisti, kvôli ktorým sa to demontuje? Autom si doviesť pozadie až k pyramíde, nechať po sebe kopu odpadu lebo prázdna fľaša váži o 3 kg viac ako plná a zniesť ju je teda herkulovská úloha."

Ľubomíra: "Konečne. Keďže bývam v Súľove, som rada, že to dajú preč.Nemám nič proti návštevníkom v obci, ale čo sa u nás dialo cez predĺžené víkendy začiatkom mája sa rovná asi počtu áut pri popradskom plese."

Andrea: "To, čo sa dialo kvôli pyramíde v Súľove, nemá s turistikou nič spoločné, kopec ľudí išlo na pyramídu, aby si urobili fotku na IG, tam a späť, to bola celá turistika. Na ceste k nej to vyzeralo ako na Václaváku. Celkovo Súľov nie je pripravený na taký záujem, ja som veľakrát v piatok pobede nemohla zaparkovať pri škole, aby som vyzdvihla deti, niet kde zaparkovať."

Viacerí apelovali na turistov a milovníkov prírody s tým, že oblasť je krásna aj bez tejto stavby a fotografie si môžu spraviť aj bez „rámu“ ktorý vytvárala zážitková pyramída.

Problémy spôsobovalo aj parkovanie. Mnohí z návštevníkom odstavili svoje autá aj mimo vyhradených miest alebo pred domami domácich. 

Hlavným dôvodom rozobratia stavby bolo to, že pyramída mala už v dobe svojej výstavby v roku 2015 jasne spečatený osud. Mala slúžiť len päť rokov a po uplynutí tohto obdobia mala byť demontovaná a presunutá. Kam, však zatiaľ nie je možné presne povedať.

01 - Modified: 2024-04-19 09:55:49 - Feat.: - Title: Slovensko a Taliansko by mohli uzavrieť dohodu o policajnej spolupráci 02 - Modified: 2024-04-19 12:30:00 - Feat.: - Title: Choroba minulého storočia sa vracia v plnej sile. V Česku si už vyžiadala životy, zvýšený počet prípadov nákazy je aj u nás 03 - Modified: 2024-04-19 13:00:00 - Feat.: - Title: Demänovská ľadová jaskyňa je už úplne bez ľadu. Čoskoro pravdepodobne zmenia aj jej názov 04 - Modified: 2024-04-19 10:57:33 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zrušené zubné benefity či Huliakov dymový experiment. Internet satiricky reaguje na aktuálnu politickú scénu 05 - Modified: 2024-04-19 10:00:01 - Feat.: - Title: Top dovolenka za minimum peňazí? Toto letovisko označujú za európske Maldivy, zatiaľ ho pozná len málo ľudí
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 06:14