StoryEditor

Na normálnu dovolenku v Španielsku zatiaľ zabudnite. Turisti pôjdu do karantény

16.05.2020, 00:00
Autor:
knnknn
Španielsko, ktoré patrí k najvyhľadávanejším krajinám, nariadilo všetkým ľuďom, ktorí prídu zo zahraničia, dvojtýždňovú karanténu.

S uvoľňovaním zavedených protikoronavírusových opatrení v Európe, s príchodom leta a obnovením leteckej dopravy teraz štáty riešia, ako sa postaviť k turizmu.

Španielsko, ktoré patrí k najvyhľadávanejším krajinám, nariadilo všetkým ľuďom, ktorí prídu zo zahraničia, dvojtýždňovú karanténu.

Formulár pre cudzincov

Podobne rozhodli aj pobaltské štáty. Opatrenie platí od piatku, skončiť má v rovnaký deň ako núdzový stav.

Ten je momentálne vyhlásený do 24. mája, vláda však môže rozhodnúť o predĺžení reštrikcií. O tom hovoril španielsky minister zdravotníctva Salvador Illa. V utorok podľa denníka El País uviedol, že nariadená karanténa bude "pravdepodobne trvať po celý čas rozvolňovania".

Jeho posledná vlna je naplánovaná na jún. To sa však ešte môže v nadväznosti na počet nakazených meniť. "Cieľom je zabezpečiť, že obrovská snaha za posledných deväť týždňov nie je zničená kvôli jednému importovanému prípadu," dodal Illa.

Rozhodnutie sa podľa portálu CNN netýka niektorých skupín, ako sú nákladní dopravcovia alebo zdravotníci. Tí musia ísť do karantény len ak prídu do kontaktu s nakazeným človekom.

Cudzinci musia po príchode vyplniť oficiálny formulár s adresou pobytu. Potom sa môžu pohybovať len vo svojom ubytovaní, von sa môžu pozrieť len za účelom nákupu základných potrieb, návštevy lekára a v iných "nevyhnutných situáciách".

Počas celej doby pritom budú musieť mať zakryté ústa a nos rúškom. Španielsko je podľa počtu obetí piatou najpostihnutejšou krajinou na svete. Eviduje vyše 27-tisí obetí a celkovo viac ako 270-tisíc nakazených od začiatku epidémie.

Pobaltská cestovná únia

Podobné obmedzenia zaviedli aj pobaltské krajiny. Estónsko, Lotyšsko a Litva o polnoci otvorili spoločné hranice.

Občania všetkých troch štátov sa budú teraz môcť v rámci "cestovnej únie" bez obmedzenia pohybovať od južných brehov Fínskeho zálivu po litovskú hranicu s Poľskom a Bieloruskom.

To však neplatí pre cudzincov. Tí sa budú musieť rovnako ako v Španielsku po príchode uchýliť do dvojtýždňovej izolácie. 

"Nie je dôvod sa obávať, že by otvorenie hraníc malo za následok šírenie vírusu," ubezpečil estónsky minister vnútra Mart Helme. Podľa lotyšského premiéra Krisjanisa Karinša by boli ďalšími vhodnými kandidátmi pre otvorenie spoločných hraníc Fínsko a Poľsko.

Európska komisia v stredu vyzvala, aby členské krajiny Únie začali postupne uvoľňovať obmedzenia na hraniciach, ktoré prijali kvôli šíreniu koronavírusu.

Zároveň komisia odporučila, aby najprv na rad prišlo otváranie hraníc medzi tými štátmi, kde je vývoj nákazy podobne priaznivý.

Koronavírus a Covid - 19

01 - Modified: 2024-04-19 08:54:12 - Feat.: - Title: Obávaný vírus sa nebezpečne priblížil k človeku. Vedcov z WHO najnovší vývoj prekvapil 02 - Modified: 2024-04-16 09:11:46 - Feat.: - Title: Mapa odhalila covidovú „oponu smrti“ naprieč Európou, Slovensko je na chvoste 03 - Modified: 2024-04-01 17:25:00 - Feat.: - Title: Prekonanie počtu turistov spred pandémie sa v tomto roku ešte neočakáva 04 - Modified: 2024-03-13 11:00:00 - Feat.: - Title: Ďalšia pandémia už naplno prepukla. Svet sa jej nedesí, lebo vo veľkom zatiaľ zabíja „len” zvieratá 05 - Modified: 2024-03-01 06:55:07 - Feat.: - Title: Prvý zájazd po rokoch do KĽDR stál 750 eur. Páchlo a všetko sa tam rozpadalo, sťažujú sa turisti na lietadlo
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 12:10