Začneme neobvykle, tým najmenším. Rozloha mu však neuberá nič z krásy, výnimočnosti alebo zaujímavosti. Jeho územie sa stalo národným parkom v roku 1967 a spolu s poľským Pieninskom Parkom Narodowym bol prvým medzinárodným parkom v Európe. Dôvod ochrany tohto územia spoznáte na prvý pohľad. Husté lesy, skalnaté bralá, zelené lúky plné života. Možno ale neviete, že Pieniny sú viac ako bohaté aj na vzácnu faunu a flóru. Žije tu napríklad 766 druhov motýľov a vyše 200 druhov stavovcov. Ani nemusíme hovoriť, že typickým znakom Pienin sú drevené plte vznášajúce sa na hladine Dunajca. Tipy na výlet: splav Dunajca , turistika na Tri Koruny, cykloturistika popri Dunajci Ponuky ubytovania: Penzión Eland , Penzión Tri KorunyWikimedia
StoryEditor

Neviete, kam s deťmi cez prázdniny? Región v okolí Pienin ponúka históriu, fašiangy aj čokoládové kráľovstvo

19.02.2020, 13:20
Autor:
TASRTASR
Tento týždeň sa deťom na západnom Slovensku začali jarné prázdniny, možnosti na trávenie voľného času ponúka aj región na severnom Spiši a v Pieninách.

„Medzi miesta ako stvorené na rodinný výlet patrí napríklad najnavštevovanejší hrad Prešovského kraja – hrad Ľubovňa. Ten bol v minulosti významným miestom stretnutí uhorských a poľských kráľov. Medzi historické zaujímavosti patrí aj to, že tu bol väznený Móric Beňovský a jeho legendárna dobrodružná cesta odštartovala práve útekom z hradného väzenia v roku 1687,“ upozornila výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Severný Spiš - Pieniny Erika Šalatová.

Súčasťou Ľubovnianskeho hradu je aj skanzen pod ním, ktorý približuje život na tradičnej dedine v minulosti. Práve tam sa počas predposledného februárového víkendu bude konať podujatie „Fašiangy, fašiangy, fašiangové časy“. Okrem tradičného pochovávania basy a sprievodu v maskách sa návštevníci môžu tešiť na kultúrny program, ktorý spestria vystúpenia folklórnych súborov Vrchovina, Javorina a ženská spevácka skupina Vinok.

Nebude chýbať ani pečenie šišiek a ochutnávka typických zabíjačkových špecialít. „Pre tých, ktorí namiesto aktívnej prechádzky či spoznávania histórie preferujú gastronómiu a netradičné prostredie, je tu zase Nestville Park v Hniezdnom. Hoci je známy najmä ako expozícia liehovarníctva s výrobou prvej slovenskej whisky, ponúka okrem prehliadky a degustácie aj návštevu čokoládového kráľovstva. Nedávno tam vybudovali aj remeselný pivovar Nestville Taberna, kde môžu návštevníci spoznať históriu a výrobu piva a ochutnať nefiltrované a nepasterizované poctivé pivo,“ uviedla Šalatová s tým, že v areáli je k dispozícii aj sto metrov dlhá ľadová dráha a klzisko.

V Hniezdnom sa tiež nachádza jazdecký areál s dvomi stajňami zameranými na chov frízskych koní, na ktorých sa môžu návštevníci aj povoziť.
Pre tých, ktorí by jarné prázdniny radi využili na poslednú tohtoročnú lyžovačku, sa v regióne núka hneď niekoľko alternatív. Návštevníci si môžu vybrať z troch lyžiarskych stredísk.

„Sezóna je vďaka priaznivým klimatickým podmienkam Spišskej Magury dlhá. V Ski Litmanová podobne ako aj Skipark Vyšné Ružbachy sú v prevádzke všetky vleky aj svahy a lyžovať sa dá aj v Ľubovnianskych kúpeľoch,“ doplnila Šalátová.

Ďalšou zaujímavosťou v regióne je podľa nej aj vlakové spojenie do Poľska. Linka z Popradu cez Starú Ľubovňu až do poľskej Muszyny premáva do nedele 23. februára. Muszyna patrí medzi najvýznamnejšie kúpeľné mestá v Poľsku a práve počas najbližších dní sa ešte črtá možnosť vyskúšať si niektoré z jej priľahlých lyžiarskych stredísk.

01 - Modified: 2024-04-16 18:49:05 - Feat.: - Title: Pred parlamentom protestovali stovky ľudí proti zásahom do kultúry 02 - Modified: 2024-04-16 09:11:16 - Feat.: - Title: Komédia, napínavý triler, vzťahová groteska aj detektívka. Hra 2:22 - príbeh duchov dorazila na Slovensko 03 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 04 - Modified: 2024-04-16 07:45:48 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 05 - Modified: 2024-04-13 11:30:00 - Feat.: - Title: Najpodivnejší kus zeme? Toto územie patrí jednému štátu, no je obklopené iným štátom, ktorý je obklopený ďalším štátom
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
17. apríl 2024 19:42