StoryEditor

Vyskúšali sme si lyžovačku na Stuhlecku. A išli sme pohodlne autobusom

03.02.2020, 10:27
Autor:
lezolezo
V sobotu ráno vyrážame z Autobusovej stanice v Bratislave spolu s ďalšími lyžarmi na zaujímavý výlet.

Mierime na Stuhleck, do lyžiarskeho strediska kúsok za Viedňou. Bratislavčania tento kopec nepochybne poznajú. Z hlavného mesta je to najbližšia možná lyžiarska destinácia.

Slovak Lines už niekoľko rokov ponúka jednodňové lyžovačky. Autobusy vyrážajú pravidelne o 7. hodine ráno počas víkendov, sviatkov a prázdnin. Lístok sa dá kúpiť pohodlne cez aplikáciu. 

Odporúčame poistiť sa a vyriešiť to ešte doma. Aby sa vám nestalo, že sa skoro ráno zbytočne preženiete naložení lyžami a lyžiarkami a v autobuse už nebude miesto. Záujem je totiž veľký. Lyžiari si Stuhleck obľúbili a tí, ktorým sa ráno nechce dve hodiny šoférovať, radi využívajú práve služby Slovak Lines. 

Po pohodlnej, približne dvojhodinovej jazde v luxusnom autobuse (wi-fi fungovala perfektne a posádka bola veselá), sme vystúpili na Stuhlecku. Iba pár metrov od nástupnej lanovky. 

​Mimochodom, stredisko je známe skvelými lyžiarskymi aj bežkárskymi podmienkami a bohatou ponukou reštauračných služieb. 

Najvyšší vrchol Východných Álp 

Stuhleck pri Spital v Semmeringu je so svojimi 1 783 metrami najvyšším vrchom na východnom okraji Álp a zároveň najväčším lyžiarskym strediskom na východe Rakúska.

V roku 1891 bol prvým vrcholom, na ktorý niekto vystúpil na lyžiach. Tento čin urobil z regiónu okolo Semmeringu jedno z popredných stredísk zimných športov v Rakúsku.

„Slovenskí lyžiari Stuhleck obľubujú a radi využívajú aj možnosť dopravy autobusom z Bratislavy. Tešíme sa, že sme aj v tejto sezóne zaznamenali nárast záujmu o lyžovačky a tiež, že cestujúci v čoraz vyššej miere využívajú nákup lístkov cez mobilnú aplikáciu," povedal nám generálny riaditeľ Slovak Lines Pavol Labant.

Podmienky na svahu boli skvelé, ľudí tak akurát. Napriek tomu, že bol víkend, žiadne rady na lanovky sa netvorili. Vyskúšali sme si všetky dostupné zjazdovky. 

Stuhleck ponúka výbornú lyžovačku pre rodiny s deťmi s miernymi, dobre upravovanými svahmi. Ale na svoje si určite prídu aj zdatnejší lyžiari, tým odporúčame najmä trasu z najvyššieho vrcholu strediska, ktorá je dlhá, prudká a celkom sa pri nej zapotíte. 

Aj keď táto zima je zatiaľ na sneh skúpa, Rakúšania to jednoducho vedia. Vďaka kvalitnému systému technického zasnežovania sú podmienky stále viac než dobré. 

Skipass v cene

Výhodou lístka od Slovak Lines je, že jeho súčasťou je aj celodenný skipass za výhodnejšiu cenu, než keby si ho zákazníci kupovali samostatne priamo na svahu.

Dospelých od 19 rokov vyjde lístok so skipassom na 59 eur, mladých do 15 rokov 55 eur a deti 41 eur. Ak si chcete iba urobiť výlet, doprava na Stuhleck stojí 25 eur. 

Nelyžiari si môžu vyskúšať napríklad snow tubing, pri ktorom sa zo zasneženého kopca spustia na nafukovacom kolese. Gastro prevádzky nájdu návštevníci na viacerých miestach lyžiarskeho strediska.

Obľúbenou sa v posledných rokoch stala najmä W11-Panoramarestaurant v nadmorskej výške 1643 metrov, ktorá sa nachádza v hornej stanici lanovky Bergstation. Okrem obrovských porcií jedla a príjemného personálu na vás iste urobí dojem nádherný výhľad na celé okolie.

Praktické informácie k lyžovačkám so Slovak Lines
• autobus odchádza z Autobusovej stanice v Bratislave každú sobotu, nedeľu a vo sviatok z nástupišťa č. 4 o 7:00 hod. (lístok je potrebné mať zakúpený vopred)
• príchod na Stuhleck je okolo 9:00 hod.
• naspäť autobus odchádza o 16:30 hod. s príchodom do Bratislavy okolo 18:30 hod.
• skipass k lístku dostanú cestujúci od vodiča pri nástupe do autobusu (po skončení lyžovačky ho treba vrátiť vodičovi)

menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 22:21