StoryEditor

Ľuboš Fellner: Mladí cestujú tak, ako funguje Instagram. Povrchne. A Slovensko? Má nulový imidž

27.09.2019, 00:00
Zakladateľ CK Bubo Ľuboš Felner tvrdí, že ako Slovensko sme najnudnejšou turistickou destináciou. "Nikto sem nechce chodiť".

Bulharsko je ťažký socík. Chorvátsko je v porovnaní s ním západoeurópske, no veľmi drahé. Slováci sa však v porovnaní s týmito krajinami majú stále čo učiť. Zakladateľ Cestovnej kancelárie Bubo Ľuboš Fellner tvrdí, že pre klientov musia vymýšľať stále niečo nové, neopozerané. Aktuálnou novinkou sú napríklad Vanilkové ostrovy.

Prečítajte si rozhovor, ktorý bol publikovaný v HN Magazíne, ktorý vychádza každý piatok ako príloha k Hospodárskym novinám:

Cestovná kancelária BUBO je známa exotickými destináciami, Slováci však stále chodia aj do tradičných ako Chorvátsko či Bulharsko. Prečo?

Bulharsko je cenovo veľmi výhodné a cena hrá pri výbere hocijakého produktu vždy dôležitú úlohu. Keď je niečo najlacnejšie, tak to bude mať vždy nejaký obrat. Chorvátsko je zase pre Slovákov tradičná destinácia a veľmi dobrá.

Je síce drahé, ale chodili tam už naši rodičia, starí rodičia a stále tam chodíme aj my. A Chorvátom rozumieme. Aj keď Slováci tvrdia, že vedia po anglicky, ale málokto vie veľmi dobre, lepšie sa cítia v krajinách, kde ľudia vedia po anglicky podobne ako oni. Aj mentalita ľudí je veľmi podobná. Skrátka, cítime sa tu ako doma.

Obe destinácie sú dostupné autom. Stretávate sa ešte s tým, že sa ľudia boja cestovať lietadlom?

Áno, a strach sa dokonca prejavuje aj pri mladšej generácii. Samého ma to prekvapilo, keďže lietadlo sa stalo úplne bežnou dopravou. Pôsobíme už 27 rokov a na začiatku sa každý bál všetkého. Ako prví sme začali cestovať do Indie, Thajska, Mjanmarska či do Číny, čo je teraz bežná vec.

Vtedy nás obviňovali, že ideme na istú smrť, napríklad že v Číne nebude čo jesť. Teraz som sa napríklad vrátil z Konga a ľudia mi hovoria, že by tam nešli. Ja tam chodím opakovane. To isté však bolo aj pri Škandinávii v roku 1994. Slovenský turista sa však veľmi rýchlo vyvíja tak ako aj samotné Slovensko.

Archív Ľuoša Fellnera

​Stáva sa mi však stále, že niekto povie, že sa bojí lietať hlavne vtedy, keď padne nejaké lietadlo. Ľudia sa boja. Keď u nás zabili novinára, tak verím, že množstvo ľudí zo zahraničia potom zrušilo dovolenku na Slovensku.

Veľa ľudí sa v minulosti tiež bálo chodiť na Slovensko preto, že tu bola vojna, mysleli tú v Juhoslávii. Rovnako ako sa ostatní turisti boja chodiť k nám, tak podobne sa veľa Slovákov bojí chodiť niekam preto, lebo o tých krajinách nič nevedia.

A keď sa spýtajú ľudí, ktorým dôverujú, či už rodičov, alebo starých rodičov, ktorí nikdy nikde neboli, tak tí ich len utvrdia v tom, že svet je nebezpečný a zlý. Potom radšej ostanú doma.

Teraz je veľký rozruch týkajúci sa Chorvátska v súvislosti so seriálom Hra o tróny, organizujú sa preto aj špeciálne zájazdy. Ste zástancom takéhoto cestovania?

Je to trend, ktorý nevieme ovplyvniť. Trošku ma to aj hnevá, ako aj domácich. Cítiť to hlavne v Dubrovníku. Bol som tam teraz dvakrát za sebou, to mesto milujem, je prekrásne. Je vš...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-14 15:13:46 - Feat.: - Title: Veľvyslanec Izraela pre HN: Svet musí okamžite konať a zabrániť Iránu v pokračovaní teroristických operácií 02 - Modified: 2024-04-13 11:30:00 - Feat.: - Title: Najpodivnejší kus zeme? Toto územie patrí jednému štátu, no je obklopené iným štátom, ktorý je obklopený ďalším štátom 03 - Modified: 2024-04-12 08:30:00 - Feat.: - Title: Dovolenkový raj Slovákov už nechce turistov. Plánujú demonštrácie, hladovku aj paralýzu najväčšieho letiska 04 - Modified: 2024-04-12 07:00:00 - Feat.: - Title: Si študent? Môžeš získať niekoľkotisícové štipendium na štúdium kdekoľvek na svete. Poznáme presné sumy 05 - Modified: 2024-04-14 10:00:00 - Feat.: - Title: Speváčka Call Dominika: Na pódiu som ako ryba vo vode. Môj sen? Spolupráca s Lanou del Rey
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
14. apríl 2024 18:48