Wikimedia/Rob Farrow
StoryEditor

Champing ako nový cestovateľský trend: Nocujete v kostole s mŕtvymi susedmi a spíte na hrobkách

23.09.2019, 14:54
Autor:
ČTKČTK
Miestne úrady sa na iniciatívu väčšinou pozerajú s nadšením.

Nocovanie v kostole? Áno, je to možné. Prinajmenšom na anglickom vidieku, kde prenájom kostola umožňuje milovníkom strašidelných zážitkov stráviť hroznú noc na stredovekých hrobkách. Píše o tom agentúra AFP.

"Myšlienky na tých, ktorí pod vami snívajú svoj večný sen, dokážu atmosféru okoreniť," vysvetľuje študentka Kae Onová a rozbaľuje si spací vak v stredovekom kostole St Mary´s v Edlesboroughu, asi 60 kilometrov severne od Londýna.

Čo je champing?

Kae, jej traja priatelia a ich pes Coco sú fanúšikmi takzvaného "champingu". Toto slovo vzniklo skrátením anglických slov church (kostol) a camping. To umožňuje starým kostolom získavať peniaze navyše. Za prenájom St Mary´s a noc strávenú s netopiermi zaplatia návštevníci 50 libier (57 eur) na osobu.

Združenie pre zachovanie kostolov, ktoré St Mary´s spravuje, poskytuje "ubytovaným" lôžka a spacie vaky. Tí majú v tomto nezvyčajnom prostredí možnosť spať na hrobkách významných osobností pochovaných pred stáročiami.

"Milujem to! Videli ste stromy?" hovorí ďalšia študentka Ling-po Čou, zatiaľ čo sa Kae snaží zahrať na organe áriu z Fantóma opery. "Neskôr sa pozrieme na horor, máme tu Vyháňača diabla," vysvetľuje študentka archeológie, ktorá je rovnako ako jej priatelia v treťom ročníku na univerzite.

Spoločne nervózne prechádzajú kúty svojho dočasného bydliska. Študent histórie Ismail Abdirahman vystupuje na kazateľnicu, aby malému spoločenstvu prehovoril do duše, zatiaľ čo Ling-po Čou hľadá na stenách staré nápisy.

"Čo keby sme sa o polnoci prešli po cintoríne?" pýta sa. "Budem pritom myslieť na tie bizarné tváre tam hore," hovorí a ukazuje na kamenné sochy s grotesknými hlavami, ktoré zdobia klenbu.

Miestne úrady iniciatívu vítajú

Združenie pre zachovanie kostolov spravuje 354 kostolov a 19 z nich ponúka v Anglicku a Škótsku na nočný prenájom. Kostoly sa vyberajú po konzultácii s miestnymi úradmi. Tie sa na iniciatívu väčšinou pozerajú s nadšením, hovorí Neil Best, ktorý má program na starosti.

Anglikánsky kostol St Mary´s nebol odsvätený, ale bohoslužby sa v ňom slúžia len zriedka. Príležitostní hostia preto musia dodržiavať len málo pravidiel, napríklad vyvarovať sa hluku. Dokonca je tu povolená konzumácia alkoholu. "Samozrejme sa neopíjajte!" vyzýva združenie na svojich internetových stránkach.

Až doteraz neboli zaznamenané žiadne výstrelky a nocľažníci sa správajú v kostole s rešpektom, tvrdí Neil Best. Charitatívne združenie uisťuje, že kostol zostane miestom rozjímania, pokoja a mieru. Konštatuje, že champing, ktorý začalo ponúkať v roku 2014, je len poslednou kapitolou tradície, ktorá sa neustále vyvíja.

Pre japonskú študentku Kae Onovú je champing veľmi zaujímavý, naozaj cool. "Môžeme tu robiť, čo chceme, napríklad hrať na organ," teší sa. V Japonsku by bolo nemysliteľné nechať ľudí stráviť noc v chráme, zdôrazňuje.

Jej čínska spolužiačka Ling-po Čou o sebe prehlasuje, že je ateistka. Považuje však za smutné, že sa kostol nevyužíva. S champingom však našiel druhý život a priťahuje ľudí, ktorí obdivujú jeho krásu, hovorí.

Funkčný plán má aj svoju strašidelnú stránku. "Bola to jedna z najstrašidelnejších nocí, aké som kedy zažila, ale v dobrom zmysle," hovorí študentka na druhý deň ráno.

"Rôzne zvuky a mozaikové okná v noci vzbudzovali hrôzu, sú tu aj netopiere, počuli sme ich lietať. Mala som strach ísť na záchod, videla som pavúky," doplnila Kae.

Pokiaľ ide o susedstvo s mŕtvymi, študentom trochu rušilo spanie. "Pozerali sme sa na Vyháňača diabla, zhasli sme svetlá. Je ťažké na nich nemyslieť!" dodala.

01 - Modified: 2024-04-19 10:00:01 - Feat.: - Title: Top dovolenka za minimum peňazí? Toto letovisko označujú za európske Maldivy, zatiaľ ho pozná len málo ľudí 02 - Modified: 2024-04-19 07:00:00 - Feat.: - Title: Nechoďte sem, odkazuje turistom talianske mestečko. Bojí sa náporu turistov, môže za to nový seriál od Netflixu 03 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 04 - Modified: 2024-04-16 07:45:48 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 05 - Modified: 2024-04-13 11:30:00 - Feat.: - Title: Najpodivnejší kus zeme? Toto územie patrí jednému štátu, no je obklopené iným štátom, ktorý je obklopený ďalším štátom
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 22:17