TASR/AP
StoryEditor

Prekvapenie sa nekoná. Pivo na Oktoberfeste opäť zdraželo, jeho cena sa blíži k 12 eurám

21.09.2019, 16:00
Oktoberfest mestu Mníchov podľa agentúry ČTK každoročne zarobí 1,2 miliardy eur.

V sobotu sa otvárajú brány mníchovského Oktoberfestu, pivného festivalu, ktorý má za sebou už 185 ročníkov. Usporiadatelia očakávajú, že na vychýrenú slávnosť, ktorá sa končí 6. októbra, tento rok zamieri šesť miliónov návštevníkov z celého sveta.

Prvý, komu sa na poludnie do ruky dostanal preslávený duplák (litrový pivný krígeľ) naplnený zlatistým mokom od miestnych výrobcov, bol tradične bavorský premiér.

Tento rok tak posúdil ako prvý schopnosti výčapného Markusa Södera. Smädní návštevníci však potom ešte museli počkať na 12 výstrelov z pušky, až po tomto oficiálnom otvorení sa otvorili pípy všetkých výčapov na celkom 140 miestach v areáli Tereziánskej lúky v Mníchove.

Pivo zdraželo

Hlavnou témou, ktorú v súvislosti s Oktoberfestom pretriasajú nemecké médiá, sú ceny piva. Tie išli tento rok opäť nahor, podľa médií v priemere o tri percentá.

Jeden litrák pýchy miestnych pivovarov ako Augustiner, Paulaner, Spaten či Löwenbräu, stojí podľa Oktoberfest.de, oficiálneho portálu mesta Mníchov, medzi 10,80 až 11,80 eura, zatiaľ čo vlani bolo cenové rozpätie 10,70 až 11,50 eura.

Ceny si stanovujú majitelia stánkov sami, mesto Mníchov však ako usporiadateľ akcie dohliada na to, aby sa príliš nelíšili cien v mníchovských reštauráciách. Pri pive sú tieto ceny aktuálne medzi 5,60 a 10,40 eura za pohár.

A ako dôkaz, že je na kontrolu mesta spoľahnutie, pripája obsiahlu tabuľku s prehľadom cien piva v "bežných" mníchovských výčapoch.

Na festivale okrem zlatistého moku zdraželi aj nealkoholické nápoje. Liter stolovej vody tento rok stojí 8,87 eura (vlani 8,72 eura) a limonády 9,56 eura (vlani 9,27 eura).

Padací most pre ženy

Bavorská metropola Mníchov má poriadny dôvod sa starať o blaho návštevníkov. Oktoberfest jej podľa agentúry ČTK každoročne zarobí 1,2 miliardy eur. Jedným zo zdrojov príjmov je aj on-line shop, prevádzkovaný na Oktoberfest.de.

Kúpiť si na stránke možno okrem oficiálnych suvenírov a návštevy areálu s odborným sprievodcom všemožné potrebné vybavenie pre hostí slávností. A to pivnými krígľami počnúc cez zubné kefky s rukoväťou z jelenieho parožia až po tradičný bavorský kroj pre mužov, ženy aj deti končiac. Mimochodom - ikonické kožené krátke nohavice s padacím mostom sú k dostaniu aj pre ženy..

Megaprípravy

Areál megapivnej slávnosti na Tereziánskej lúke tvorí 16 veľkých a 22 malých stanov a veľa mobilných výčapov a obchodov s preslávenými praclíkmi, bratwurstami (grilovaná biela bavorská klobása) či grilovanými kurčatami.

Celkovo sa môžu návštevníci napiť a najesť na 140 miestach. Najväčší stan pojme desaťtisíc sediacich návštevníkov. S výstavbou areálu, ktorá podľa portálu charivari.de zamestnala 1300 ľudí, sa začalo už na začiatku júla.

Horúcou novinkou tohto roka bude klimaticky neutrálny stan. Samotná výroba stanu síce svoju uhlíkovú stopu v atmosfére zanechala, Steffan Kuffler, ktorý stan vydal, ju však vyrovnáva tým, že prispieva na programy znižovania CO2. Ďalšou novinkou sú atrakcie s využitím virtuálnej reality.

Svetovo preslávený festival piva, ktorý vytvoril kulisy pre časť jednej epizódy slávnej komediálnej série o Ružovom panterovi, má svoje prakorene v ľudovej slávnosti organizovanej bavorským korunným princom Ľudovítom na oslavu jeho sobáša s Terezou Sasko-Hildburghausenskou v roku 1810.

Princ a jeho manželka pozvali obyvateľstvo kráľovstva na lúku za Mníchovom na šesťdňovú slávnosť, ktorú zakončili konské preteky.

01 - Modified: 2021-09-23 10:12:22 - Feat.: - Title: Pivári si za svoj obľúbený nápoj budú musieť priplatiť 02 - Modified: 2019-09-02 14:39:49 - Feat.: - Title: Pivovary budú zdražovať. O konečnej cene piva rozhodnú reťazce 03 - Modified: 2017-12-05 15:04:53 - Feat.: - Title: Za pivo si priplatíme. Pivovary budú zdražovať 04 - Modified: 2017-09-16 12:58:39 - Feat.: - Title: Na Oktoberfest si treba našetriť, pivo opäť zdraželo
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 10:17