Pixabay
StoryEditor

Sú znechutení, mrzutí a znudení. Prečo muži na dovolenke tak trpia?

14.08.2019, 00:00
Prvá hádka medzi partnermi hrozí už po dvadsiatich kilometroch, pokiaľ idú na dovolenku.

Tešia sa domov. Posledný deň nehovoria: "To je škoda, že to tak ubehlo." Hovoria: "Konečne!" Je to tak, muži neradi cestujú na dovolenku. Iste, rybolov v Nórsku alebo prejazd rumunských hôr na motorke si užijú, ale keď sú s partnerkou či s deťmi pri mori, trpia. Prečo je to tak, skúmal Magazín MF DNES.

"Tak to máme za sebou, že?" - hovorí sprisahanecky cudzí muž stredného veku môjmu mužovi. Stojí vedľa nás. Poznáme ho? Už si spomínam, cestoval s nami pred pár dňami v lietadle. Asi si pamätá, že sme tiež leteli z Prahy a chce sa dať do reči s krajanmi. Lenže, čo to hovorí? Čo máme mať za sebou?

Teraz mi to dochádza. Trpí a hľadá rovnako trpiaceho muža, s ktorým by mohol utrpenie zdieľať. Jeho utrpenie je spôsobené tým, že práve stojí so svojou partnerkou na jednom z najkrajších miest sveta, na vrchole sopečného krátera na ostrove Santorini a pozoruje západ slnka.

Iste, je tu veľa ľudí, teda žiadna romantika, ale napriek tomu ide o scénu, nad ktorou sa zatajuje dych. Kvôli nej sa sem schádzajú ľudia z celého sveta, fotia ju a robia pri tom ach, och, wow a tak. Lenže stačí sa viac rozhliadnuť.

Trpím, trpíš, trpíme

Nadšením vzdychajú prevažne ženy. Muži mlčia, zízajú. V lepšom prípade na more, v horšom do mobilu. Nudia sa. Chcú to mať za sebou. Rovnako ako ten Čech, ktorý nepokojne prešľapuje a čaká, až sa jeho pani dokochá a urobí si dostatok fotiek.

"Trpíš tiež ako on?" - pýtam sa svojho muža. "Nie, ale mali by sme si pohnúť, nech stihneme nejaký autobus, do ktorého sa zatiaľ nenapchajú tie davy. Ideme už, nie?"

Aha. Tak ideme. Slnko ešte nezapadlo, ale predsa tu nebudeme len tak postávať, že? Inými slovami, je potrebné sa pohnúť, nech sme čo najskôr preč z tohto miesta a môžeme si dať na terase nášho prenajatého domčeka pivo a gyros.

Nie, nie je to dôvod k hádke. Preboha, to nie. Dôvodov, prečo sa muž a žena pohádajú, sa na dovolenke naskytne oveľa viac. Zákonite prídu, tak nie je potrebné márniť čas a sily pri banalitách, akou je nedostatočné nadšenie zo západu slnka.

Z údajov Asociácie cestovných kancelárií vyplýva, že ženy cestujú viac ako muži. Presnejšie, oveľa častejšie využívajú služby cestovných kancelárií, teda cestujú do hotelov a apartmánov, do tepla, k moru.

Stačí sa rozhliadnuť v lietadlách a v autobusoch, ktoré rozvážajú turistov do prímorských letovísk. Ženy jednoznačne prevažujú. Muži sa vyskytujú hlavne pri rodinách s malými deťmi. Sem tam nejakého muža vidieť ako súčasť páru, najčastejšie je to v prípade mladých ľudí. Inými slovami, ešte nevedia, že dovolenka ich začínajúci láskyplný vzťah poriadne naruší.

Mnohé ženy však cestujú samé. Skupiny mladých dievčat, rôzne zoskupenia mamičiek s deťmi, dvojice kamarátok rôzneho veku. Dochádza tak k zvláštnym situáciám, keď mužov, ktorí sa ocitli na dovolenke utvrdia v presvedčení, že budúci rok už nič také nedopustia.

Hádka už na ceste

Ísť s mužom na dovolenku je pre ženu riziková záležitosť. Problém je v tom, že si to úplná väčšina žien odmieta pripustiť. Slovo dovolenka majú ženy spojené s výrazmi romantika, krása, pohoda aj láska. Teda so situáciami, o ktorých si myslia, že na ich dosiahnutie je nutná prítomnosť muža. V skutočnosti je muž rušivý prvok, ktorý spôsobuje, že nič z toho žena na dovolenke neprežije.

Mnohí muži sú na dovolenke proti svojej vôli. Stalo sa zvykom, že ženy pobyt pri mori zariadia a dotyčný je postavený pred hotovú vec: "Trčíme celý rok doma, tak si snáď užijeme aspoň desať dní pri mori. Všetko som zariadila, zaplatila zálohu, deti sa už tešia, tak sa hádam nechceš tváriť, že sa ťa to netýka."

Je v podstate jedno, akým spôsobom je muž na dovolenku prepravený. Riziková je ako cesta autom, tak aj lietadlom. Oboje je priestor, kde hádka vznikne tak rýchlo, ako rastú huby po daždi.

Psychológ Karel Havlík v knihe Psychológia vodiča zmieňuje varovnú vec. "Prvá hádka medzi partnermi hrozí už po dvadsiatich kilometroch, pokiaľ idú na dovolenku," tvrdí. A pokračuje: "Manželky sa v uzavretom priestore vozidla zrejme mstia za prežité príkoria a chcú si to vynahradiť v aute, kde muž pred výčitkami nemôže uniknúť. Nemôže odísť a buchnúť dverami ako doma."

Muž nemôže utiecť ani z lietadla. Let spravidla znáša ťažko, upokojený býva iba pri dlhších letoch so spoločnosťami, ktoré poskytujú občerstvenie. Pri bežných charterových linkách do európskych prímorských letovísk sa muž tvári, že ďalšiu hodinu už bez občerstvenia naozaj neprežije, je znechutený - ale: "Predsa si tu nedám sendvič za štyri eurá, nie som hlupák."

Zhrnuté - už cesta na dovolenku je pre mužov značne stresujúca, potom mu na dovolenke niekoľko dní trvá, než sa z nej zotaví. Mnoho mužov má pocit, že dovolenka je pre nich aj značne stratová záležitosť.

Týka sa to najmä tých, ktorí nie sú v zamestnaneckom pomere, ale podnikajú, nemajú teda platenú dovolenku. Nepočítajú iba sumu, koľko ich dovolenka stála, ale pripočítavajú k nej aj odhad, o koľko peňazí počas nej prišli tým, že nepracovali.

"Aké to tam bolo?" - pýtala som sa kamaráta, ktorý sa práve vrátil s rodinou z Egypta. "Otrasné," hovoril celý zhrbený pod ťarchou negatívnej energie a s bledou tvárou.

"Črevné ťažkosti? Tak prečo tam chodíš, veď to má v Egypte hocikto. Prečo necestujete do Grécka?" - snažila som sa rozvinúť debatu na tému cestovania. "Bolo mi zle, bolo tam horúco, bolo tam veľa ľudí a celé to utrpenie ma stálo takmer niekoľko tisíc."

"To ste boli v takom luxusnom hoteli? Pre vás dvoch a dcérku dovolenka za takmer tritisíc v Egypte?"

"No počítam nielen to, čo to stálo, ale aj čo som nezarobil, pretože som tu nebol. Napríklad práve v tom týždni by som mal veľa práce. Do dovolenky predsa musíš zahrnúť aj straty," odvetil ten muž, ktorý pracuje tzv. na voľnej nohe.

Jeho žena, ťahajúca veľký kufor, medzitým prešla okolo nás. Len na mňa pozrela a prevrátila oči. Jasný signál: Bolo to strašné, neskôr to preberieme, teš sa na rozprávanie.

Áno, my ženy vieme, že rozprávanie na tému dovolenka s partnerom býva dlhé, veselé aj žalostné a je k nemu potrebných niekoľko fliaš vína.

Tomu hovoríš pivo?

Psychológovia veľmi často radia:

  • Aká je vaša spoločná dovolenka, taký je váš vzťah.
  • Neberte dovolenku ako spôsob vyriešenia vašich partnerských nezhôd.
  • Nemajte od dovolenky veľké očakávania.
  • Počítajte s tým, že prvé dni dovolenky sú spojené s pocitmi podráždenosti a nervozity.
  • Na dovolenke sa často pohádajú aj partneri, ktorí majú harmonický vzťah.

Skrátka isté vety, ktoré v podstate naznačujú: Nespájajte si dovolenku s ničím príjemným, ak idete ako pár. Zvláštne, nie?

Hovorí sa, že muži väčšinou nemajú radi zmeny. Niečo na tom je a na dovolenkách je to viditeľnejšie:

  • "Čo to akože má byť? To má byť pivo? Táto žltá voda? Ale jasné, že som chcel skúsiť miestne pivo, ale nevedel som, čo si pod tým títo adonisovia predstavujú." - Český turista sa práve zoznámil s gréckym pivom značky Mythos.
  • "Čo tu budeme robiť? Veď v tejto diere vôbec nič nie je." - Muž práve prišiel na súostrovie Maledivy.
  • "Zajtra si požičiame auto, nebudeme sa stále váľať na jednom mieste. To sú ale zlodeji. Myslia si, že som úplne sprostý. Určite takto okrádajú len nás Čechov. Pritom neviem, kde by boli bez nás, my im tu hýbeme ekonomikou. Mali by si nás vážiť, ale to oni nie." - Muž po týždni na pláži v Chorvátsku.
  • "Au, šliapol som na ježka." - Nie je potrebné popisovať lokáciu, stane sa to vždy a všade.

Teraz ma odfoťte!

Muži nemajú radi, keď je horúco. Naozaj len veľmi málo mužov leží na pláži. Keď už, tak plávajú, potápajú sa, robia nejaké športy, ale pritom nariekajú, že im je horúco. Mnohí preto dlhé hodiny cez deň trávia v hoteloch či apartmánoch. Spia, pozerajú do mobilov, vybavujú si pracovné záležitosti, ale sú zalezení. Nie je ich vidieť. Čas netrávia s partnerkou na pláži, ale s novou priateľkou - s klimatizáciou.

V poslednej dobe sa rozvinul ešte jeden jav, ktorý mužov od dovolenky s partnerkou či rodinou značne odrádza. Je to móda neustále fotiť všetko, čo sme videli, zažili, zjedli a vypili.

Slovami jedného muža: "Moja partnerka je schopná stráviť na dovolenke hodiny tým, že sa aranžuje do dokonalých póz a žiada, aby som ju fotil. Miluje napríklad beh po pláži so zdvihnutými rukami, v ktorých má veľkú šatku, ktorá za ňou veje. Je potom dosť nahnevaná, keď fotka nevyzerá podľa jej predstáv. Ja sa s ňou pochopiteľne fotiť odmietam, pretože nestojím o to, aby na sociálnych sieťach jej kamarátky komentovali, aké mám brucho a ktoviečo ešte. Takže sme sa v posledných troch rokoch na dovolenke zakaždým pohádali kvôli foteniu."

Slovami jeho partnerky: "On mi jednoducho neurobí tú radosť, aby ma pekne odfotil, nie aby sa so mnou ešte vyfotil. Zakaždým sa tvári zhnusene, a keď už vezme mobil, fotka nestojí za nič. Keď som požiadala čašníka, aby mi urobil pár fotiek, tak sa z toho skoro zbláznil, keď sa to dozvedel. Reval po mne, že som sa pred tým Španielom natriasala. Lenže vďaka tomu čašníkovi mám konečne pekné fotky z pláže so zapadajúcim slnkom a vejúcou šatkou."

Bolo by veľmi pekné mať na záver nejaké povzbudzujúce vety. Trebárs že to, o čom bola reč, sú extrémy, výnimky a že v skutočnosti sa muži na dovolenke menia na romanticky založených gentlemanov, ktorí berú svoje partnerky na nočné prechádzky po plážach, každý večer otvárajú šampanské, ochotne čakajú pri stánkoch s korením, prípadne sa zasvätene zapájajú do výberu bižutérie u pouličných predavačov a nehovoria: Preboha, koľko takých čačiek už doma máš?

Bolo by to fajn, ale nie je to tak. Takže to je koniec.

Prečo sa páry na dovolenke hádajú (Zdroj: Telegraph, Travel):

1. Muž si prezerá cudziu ženu pri bazéne alebo na pláži.

2. Muž túži po nejakej aktivite, žena chce ležať na pláži.

3. Rozpory často vznikajú z dilemy, čo si dať na jedenie a kde sa najesť.

4. Hádky o šoférovaní v cudzej krajine, najmä keď sa ide podľa mapy a jeden z páru (zvyčajne žena) má navigovať.

5. Príliš veľa alkoholu.

6. Balenie batožiny, muž si nebalí takmer nič, žena zase nemôže zavrieť kufor.

7. Ženy sa príliš dlho obliekajú a upravujú, pred odchodom na večeru.

8. Hádky o tom, koľko a za čo minúť.

9. Nezhody kvôli času, kedy by mali byť na letisku.

10. Hádky ohľadom peňazí a prepočtu cudzej meny na našu.

01 - Modified: 2024-04-16 07:45:48 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 02 - Modified: 2024-04-13 11:30:00 - Feat.: - Title: Najpodivnejší kus zeme? Toto územie patrí jednému štátu, no je obklopené iným štátom, ktorý je obklopený ďalším štátom 03 - Modified: 2024-04-12 08:30:00 - Feat.: - Title: Dovolenkový raj Slovákov už nechce turistov. Plánujú demonštrácie, hladovku aj paralýzu najväčšieho letiska 04 - Modified: 2024-04-12 07:00:00 - Feat.: - Title: Si študent? Môžeš získať niekoľkotisícové štipendium na štúdium kdekoľvek na svete. Poznáme presné sumy 05 - Modified: 2024-04-14 07:00:00 - Feat.: - Title: Okukovanie dám je populárny, neškodný a lichotivý spôsob trávenia času. Znázorňuje slávna fotka, ktorá sa stala ikonou feministiek
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
16. apríl 2024 13:00