StoryEditor

Chorvátske ostrovy bez davov. Kam vyraziť a ako sa tam dostať?

12.08.2019, 15:28
Spoznajte "neopozerané" Chorvátsko.

Jedným z pomerne pokojných miest Chorvátska je ostrov Mljet. S autom sa naň dá dostať trajektom z polostrova Pelješac, konkrétne z prístavu Prapratno pri obci Ston. Cieľový prístav na Mljete je potom Sobra.

Cesta loďou trvá necelú hodinu, počas letnej sezóny od júna do septembra sa dá nalodiť päťkrát denne. K nákladom na cestu autom si však v prípade štvorčlennej rodiny pripravte približne o 38 eur viac, kvôli trajektu, ktorý vás dopraví na ostrov, uvádza portál lidovky.cz.  Čo za to ostrov ponúkne?

Predovšetkým pomerne bohatú vegetáciu, vďaka ktorej sa o ostrove Mljet hovorí, že je najzelenejším ostrovom Chorvátska. Jeho plocha je približne sto kilometrov štvorcových, takže ten neveľký počet turistov, ktorí sa tu ubytujú, sa vcelku príjemne rozptýli po ostrove.

"Mljet sa vďaka tieňu stromov a nie príliš členitej krajine hodí aj na pešie výlety a cykloturistiku. Je na ňom niekoľko desiatok kilometrov značených cyklistických trás. Kto si bicykel nechce nosiť so sebou, môže si ho na ostrove požičať," radí Mária Nocková, špecializovaná sprievodkyňa na Chorvátsko.

Flickr

​Okrem piesočných pláží (najmä v okolí mestečka Babino Polje), vrátane Saplunary je hlavným lákadlom národný park na západe ostrova, ktorý uprostred borovicových lesov skrýva dve mimoriadne miesta: lagúny dvoch jazier.

Veliko (hlboké 46 metrov) a Malo (30 metrov) vznikli z krasových dolín, do ktorých prielivom vniká morská voda. Tá je však v porovnaní s morom o niečo teplejšia.

Kanál spájajúci obe jazerá funguje ako vodná atrakcia, ktorá plavcov strháva z jednej strany na druhú. Vstup do národného parku je tento rok 125 kún (17eur), študenti do 18 rokov platia 9 eur a deti do 7 rokov majú vstup zdarma.

Kto už má kúpania dosť, môže sa prievozom vydať na prieskum ostrovčeka ležiaceho uprostred Veľkého jazera, kde stojí románsky kláštor s kostolom Panny Márie. Alebo sadnúť na bicykel a objavovať nenápadné okolité dedinky, kde sa dajú ochutnať výborné lokálne jedlá, domáci kozí syr, vína aj rakija (destilovaný alkoholický nápoj, pozn. red.).

Robinsonom na Kornati

Fotografiu tohto súostrovia videl asi každý, kto sa zaujíma o Chorvátsko. Ide o viac ako 140 ostrovčekov, ktoré pri pohľade z výšky vzbudzujú dojem, akoby ich do Jadranu niekto vysypal. Zaujímavé je, že pôvodne boli súčasťou pevniny, oddelila ich až stúpajúca hladina mora.

Až na výnimky, na nich nikto trvalo nežije, takže sa stali skôr turistickou atrakciou, ktorú obklopuje plytké more s množstvom rýb a iných morských živočíchov, čo je lákadlom predovšetkým pre potápačov.

Na väčšine ostrovov sa dnes rozprestiera národný park, konkrétne to sú asi dve tretiny územia. Dostať sa tam dá najľahšie výletnými loďami, ktoré vyplávajú napríklad z blízkeho Šibeniku, ale aj z ďalších miest na pevnine. Stačí len zájsť do turistickej kancelárie alebo sa opýtať v mieste ubytovania.

"Pri plavbe medzi ostrovmi je vidno, ako niektoré vystupujú z mora, iné sú takmer ploché. Plavba na rôznych typoch lodí trvá celý deň a zahŕňa kúpanie sa na plážach alebo vychádzky na najzaujímavejšie miesta," láka Marie Nocková.

Flickr

​Cena takého výletu, vrátane vstupu do národného parku, obeda a občerstvenie počas dňa, sa pre dospelého pohybuje okolo 50 eur, pre deti to býva polovica. Pre celú rodinu je to pomerne vysoká suma, ale vzhľadom k jedinečnej a úchvatnej kráse súostrovia Kornati to stojí za to.

Kto túži po ešte hlbšom zážitku, má možnosť sa na niektorom z ostrovov ubytovať. K dispozícii sú kamenné domy, ktorým sa hovorí "robinsonské". Na niektorých ostrovčekoch ich je viac, niekde stojí len jeden. Predtým to boli obydlia rybárov alebo pastierov oviec, dnes ponúkajú ubytovanie v bežnom štandarde apartmánov na pevnine.

Elektrinu však dodávajú slnečné panely, sladká voda sa na ne dováža a skladuje sa v obrích zásobníkoch. Jedinou možnosťou dopravy je loď a pri zarezervovanom pobyte je potrebné si uvedomiť, že sa na takomto mieste musíte týždeň zabísť bez nakupovania a návštev reštaurácií. Ceny sa odvíjajú od veľkosti domčeku, ubytovanie pre štvorčlennú rodinu začína na sume zhruba 116 eur za noc.

Kam bol vstup zakázaný

Komu sa nápad na dovolenku v čo najväčšom pokoji páči, mal by sa začať zaujímať o ostrov Lastovo, ktorý leží na juhu Chorvátska. Má iba 50 kilometrov štvorcových a medzi najvzdialenejšími miestami ostrova je len desať kilometrov.

Flickr

​Nielen tunajších turistov však odrádza väčšia vzdialenosť a viac než trojhodinová plavba trajektom, ktorý vyráža zo Splitu alebo z Dubrovníka.

Odmenou je pobyt na pokojnom mieste, ktorý má spoločne s ďalšími okolitými ostrovčekmi status prírodného parku. Vplyv na jeho pôvodnú podobu má aj fakt, že počas obdobia, keď Juhoslávii vládol Josip Broz Tito, bol z vojenských dôvodov cudzincom vstup na ostrov zakázaný.

Odľahlosť od pevniny sa odrazila aj na miestnej ľudovej architektúre a fakte, že si tunajší obyvatelia potrpia na tradície, takže počas rôznych cirkevných sviatkov je tu možné vidieť tradičné kroje.

Pokojné Lastovo má aj bonus v podobe pláží vhodných pre rodiny s deťmi s pozvoľným vstupom do mora. Na cestu k tej najbližšej sa stačí opýtať miestnych. Hlavne rodičia detí by však mali myslieť na to, že v prípade zdravotných problémov je na Lastove vzhľadom k jeho odľahlosti horšia dostupnosť lekárskej starostlivosti.

01 - Modified: 2018-07-25 11:17:18 - Feat.: 0 - Title: Malebné pláže a raj pre turistov. Tirolské more sa oplatí spoznať 02 - Modified: 2018-10-29 09:14:57 - Feat.: 0 - Title: Túžite po úniku? Tak holá, Kuba. Krajina tanca, cigár a "rumu nášho každodenného" 03 - Modified: 2019-05-01 21:13:18 - Feat.: 0 - Title: Prázdne a nenápadné pláže v Taliansku. Užite si dovolenku bez návalu turistov 04 - Modified: 2019-07-22 14:13:49 - Feat.: 0 - Title: Prázdne a nenápadné pláže v Španielsku. Tu ste pravdepodobne nikdy neboli
01 - Modified: 2024-04-18 06:01:30 - Feat.: - Title: Chorvátske demokratické spoločenstvo začne vo štvrtok rokovať o novej vláde. Voľby vyhralo tretíkrát v rade 02 - Modified: 2024-04-17 19:36:41 - Feat.: - Title: Chorvátske parlamentné voľby podľa prvých odhadov vyhrá vládna strana HDZ 03 - Modified: 2024-04-16 21:43:09 - Feat.: - Title: Teploty na severe Chorvátska klesli za 24 hodín o takmer 30 stupňov Celzia 04 - Modified: 2024-04-08 10:26:38 - Feat.: - Title: Česi potrestali Chorvátsko za drahotu, odradili ich aj poplatky za plážové sprchy. Slovensko sa doťahuje 05 - Modified: 2024-03-23 19:26:48 - Feat.: - Title: Asi tisícka ľudí demonštrovala v Záhrebe pred voľbami proti vládnej strane
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
21. apríl 2024 11:43