StoryEditor

Zabudnite na preplnené destinácie. V lete choďte do hlavného mesta hipsterov a revolúcie

29.06.2019, 00:01
Vo svojich dejinách zažil mnoho ťažkých okamihov, zakaždým sa však z prachu dejín zdvihol ešte silnejší. Väčšinou sa spája najmä s krvavou revolúciou spred piatich rokov.

No mesto ponúka oveľa viac zaujímavostí. Dnes je hlavne symbolom neustáleho zápasu o to, či Ukrajina bude smerovať na Západ, alebo zostane navždy spájaná s Východom.

Trojmiliónová metropola našich východných susedov Kyjev vás pri návšteve očarí svojou históriou a zároveň prekvapí modernosťou i pulzujúcim životom.

Február 2014, centrum Kyjeva. Námestie nezávislosti, známe ako Majdan, spolu s okolitými uličkami zapĺňajú desaťtisíce demonštrantov. Žiadajú odchod prezidenta Viktora Janukovyča a podpísanie asociačnej dohody s Európskou úniou.

Do zhromaždeného davu začínajú zo striech okolitých budov a mostíka páliť maskovaní snajperi. Ich guľky zabíjajú najmä mladých proeurópsky naladených ľudí, ktorí sem dorazili z celej Ukrajiny.

Dodnes nikto presne nevie, koľko obetí si masakra vyžiadala – odhady hovoria o 100 až 700 vyhasnutých životoch.

Jar 2019. Päť rokov po revolúcii, ktorá vstúpila do histórie pod názvom euromajdan, žije Kyjev ruchom veľkomesta. Ako každá iná európska metropola. Veselo je tu najmä cez víkend.

Polícia vtedy uzavrie časť vyše kilometer dlhého hlavného bulváru Kreščatyk, ktorý je najdrahšou obchodnou ulicou na Ukrajine. Vtedy sa začína skutočný happening.

Dievčatá z kyjevských stredných škôl súťažia o to, ktorá trieda predvedie najlepšiu tanečnú choreografiu. O kúsok ďalej ukazuje svoje triky šikovný kúzelník. Priamo oproti Námestiu nezávislosti, ktoré predeľuje práve Kreščatyk, vás ohúri svojím umením mladý rockový bubeník.

Do svojich bicích udiera s rovnakou vervou ako na začiatku aj vtedy, keď sa o dve hodiny vraciate z prechádzky po Kyjeve.

Miesto, kde sa písali dejiny
Práve Majdan je centrom všetkého života v Kyjeve. Jeho dominantou je 61 metrov vysoký víťazný stĺp Pamätník nezávislosti s pozlátenou sochou východoslovanskej bohyne Berehyne, rozprestierajúcej na vrchole stĺpa svoje ruky.

Monument postavili v roku 2001 pri príležitosti desiateho výročia získania nezávislosti Ukrajiny od Sovietskeho zväzu. O 13 rokov neskôr sa však práve on stal jedným zo symbolov revolúcie na Majdane.

Priamo za pamätníkom stojí ikonický hotel Ukrajina postavený v roku 1961. Hoci nezaprie svoju sovietsku architektúru a minulosť plnú komunistických podujatí, je vyhľadávaným ubytovacím zariadením pre zahraničných turistov.

Flickr.com

​Práve tu sa písala história nielen v období Sovietskeho zväzu, keď sa hotel ešte volal Moskva, ale aj počas revolučného februára 2014. „Mŕtve telá zastrelených demonštrantov ukladali na prízemí hotela Ukrajina.

Videla som ich na vlastné oči, keď som sem prišla so štábom robiť reportáž. Potom ich naložili na nákladné autá a odviezli preč,“ tvrdí Tetiana Ogarkovová, redaktorka kyjevskej internetovej televízie Hromadske.

Centrum ukrajinského pravoslávia
Na skok od Majdanu sa nachádza historické centrum Kyjeva, kde v trojuholníku na dohľad od seba ležia hlavné svätostánky ukrajinskej pravoslávnej cirkvi. Tieto chrámy ukrývajú skutočné skvosty ukrajinského pravoslávia.

Zo zvonice pri Chráme svätej Sofie máte nádherný výhľad na celé mesto. Vnútri sobora sa nachádza múzeum, v ktorom sa dozviete o histórii celého komplexu.

Ak budete mať trochu šťastia, v Chráme svätého Michala stretnete arcibiskupa Jevstratija Zoriju. Mladý duchovný vám vysvetlí, prečo bola autokefália, teda odtrhnutie ukrajinskej pravoslávnej cirkvi od ruskej, taká dôležitá. „Ukrajinská cirkev bojovala sto rokov o svoju nezávislosť. Teraz sa jej to konečne podarilo,“ tvrdí Jevstratij.

Práve cirkev zohráva v živote Ukrajincov mimoriadne silnú úlohu. V historických uličkách Kyjeva často stretnete kňazov či mníchov, ktorí sa u domáceho obyvateľstva tešia veľkému rešpektu.

Podľa Jevstratija to Rusi zneužívali, keď prostredníctvom moskovskej cirkvi, pod ktorú ukrajinské pravoslávie dlhý čas patrilo, šírili svoju vlastnú ideológiu. S tým je teraz koniec. Aj týmto spôsobom sa Ukrajinci snažia odpútať od Ruska a viac sa nasmerovať k Západu.

K pravoslávnej viere sa aktuálne hlási zhruba 70 percent obyvateľov Ukrajiny. Nie každý však prešiel pod ukrajinskú cirkev riadenú patriarchom Filaretom. Časť z nich zostala verná moskovskému patriarchovi Kirillovi I.

Títo veriaci majú v Kyjeve možnosť navštevovať veľkolepý monastiersky komplex Pečorská lavra, ktorý zostal pod správou ruskej cirkvi. Potulkami po rozsiahlom jaskynnom systéme lavry neďaleko rieky Dneper môžete stráviť celý deň.

Štvrť hipsterov
Ak vám stačilo histórie a chcete spoznať modernú tvár Kyjeva, stačí, keď prejdete okolo Chrámu svätého Ondreja úzkou uličkou nazvanou Ondrejský zostup. Cestou miniete múzeum slávneho ruského spisovateľa Michaila Bulgakova, ktorý sa začiatkom 90. rokov predminulého storočia narodil práve v Kyjeve.

Budete križovať najstaršiu ulicu ukrajinskej metropoly Boryčiv Tik a ocitnete sa vo štvrti Podil, ktorá je považovaná za centrum ukrajinských hipsterov. A nielen tých.

V niektorej z početných kaviarničiek pešej zóny zaručene stretnete množstvo mladých intelektuálov z celej Európy, ako čítajú knihu Marcela Prousta či debatujú nad šálkou chai latte. Pekný výhľad na nočné mesto si užijete z neďalekého obrieho kola.

Naspäť do centra sa môžete vyviezť pozemnou lanovkou, ktorá patrí medzi atrakcie Kyjeva. Jej história siaha do úvodu minulého storočia. Cestou na Volodymyrský vrch budete mať ako na dlani ulice a námestia Kyjeva pri rieke Dneper.

Na Bessarabskom markete
Ak vás zaujíma typická ukrajinská kuchyňa, s tou je v Kyjeve menší problém. V tomto smere je ukrajinská metropola tak trochu podobná Bratislave. Na talianske pizzerie či ázijské bistrá narazíte doslova na každom kroku.

Flickr.com

​Nájsť podnik, v ktorom ochutnáte obľúbenú ukrajinskú polievku soljanka či holubky, teda závitky plnené zmesou koreneného mäsa a ryže dusené v rajčinovej omáčke, však môže byť občas problém.

Zaujímavou skúsenosťou z gastronomického i kultúrneho hľadiska je návšteva reštaurácie Qirim, ktorá ponúka krymské špeciality. Jedlo vám prinesú mladé dievčatá oblečené v odevoch typických pre krymských Tatárov.

V podniku na kraji Majdanu z času na čas spievajú či tancujú tatárski umelci. Mnohí z nich opustili Krym po anexii tohto ukrajinského polostrova Ruskom na jar 2014. Mimochodom, Qirim znamená v turkických jazykoch práve Krym.

A ak sa rozhodnete skúsiť sami si pripraviť ukrajinskú večeru, všetky nevyhnutné suroviny nájdete v legendárnom Bessarabskom markete. Jedno z najstarších kyjevských trhovísk ležiace na hornom konci Kreščatyku priťahuje domácich obyvateľov i turistov už viac ako sto rokov.

menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 08:57