StoryEditor

Najlepší pomer kvality a ceny na dovolenke? Rozhodne je to Rakúsko, tvrdí slovenský hoteliér

26.06.2019, 00:01
Rakúsko je dobrou voľbou pre tých, ktorí hľadajú aktívnu dovolenku. Mnohí mieria k našim susedom aj za oddychom.

 Veľa Slovákov hľadá nové alternatívy letnej dovolenky. Pláže v Turecku, Španielsku či Chorvátsku sú preplnené. A tak chcú turisti dovolenkovať aj na horách, napríklad v rakúskych Alpách. 

Spoločnosť Garnis prevádzkuje v regióne Bad Gastein hotel Helenenburg. Miroslav Strašifták v rozhovore prezradil, prečo je Rakúsko dobrou voľbou na letnú dovolenku.

 Rakúsko je pre Slovákov stále atraktívnejším cieľom dovolenky. Čo turisti v tejto alpskej krajine vyhľadávajú?
Slováci sú čoraz náročnejší. Stále väčšia skupina hľadá kvalitu a dobrý pomer ceny a výkonu. A tiež s rastúcimi cenami na Slovensku stále viac turistov končí v zahraničných destináciách. V Rakúsku hľadajú naozaj všetko. Turistický ruch má svoju tradíciu a kvalitu. A služby majú ako celok patričnú úroveň. 

Podnikáte v hoteliérstve v oblasti Salzbursko. Vieme, že v zime sem naši turisti často mieria za lyžovačkou. Chodia aj v lete?

Áno, chodia. Salzbursko je krásna časť Rakúska a návštevníci tam prichádzajú za kultúrou, horami, kúpeľmi, jazerami aj pamiatkami. Oproti zime, v lete prichádza čiastočne iná cieľová skupina. Často sú to rodiny s deťmi. Takmer každá väčšia dedina má kúpalisko, často s termálnou vodou, aj ďalšie zariadenia na relax. Ale prichádzajú aj starší ako 50 rokov, ktorí čakajú najmä pokoj hôr.

Chcú dovolenkovať viac aktívne, alebo relaxovať?

Zaujímavou cieľovou skupinou sú malé kolektívy, kolegovia z firiem, priatelia, rodiny a spája ich aktívne trávenie času. Najčastejšie je to turistika, cyklistika, ale napríklad máme aj motocyklové skupiny. Najmä blízkosť atraktívnych miest im dáva motiváciu na výlety. 

M. Strašifták

​Ak spomenieme miesta, ako Grossglockner strasse , Zell am see  Kaprun ale i samotný Bad Gastein, tak tí, čo navštívili, si povzdychnú nad ich krásou. A naopak, tí, čo o nich ani netušia, nech si ich nájdu vo vyhľadávači a pochopia, o čo prišli. 

Salzbursko je bohatý kraj na termálne a mienerálne vody, jaskyne a rôzne ďalšie prírodné dary, ktoré nenájdete nikde inde. Je to kraj, ktorý pomáha liečiť a dáva pokoj duši, ktorý všetci potrebujeme.

Skúsme poradiť tým menej aktívnym, ktorí si chcú najmä oddýchnuť. Čo v lokalite v ktorej pôsobíte, môžu nájsť?

Veľmi veľa miest a dedín sa hrdí wellnessom s rôznymi druhmi termálnych vôd a procedúr. Napríklad v Bad Gastein je veľké golfové ihrisko, kde si na svoje prídu priaznivci tohoto športu gentlemanov.

 Stále viac ľudí cestuje aj za dobrým jedlom, vínom či pivom. Sú u vás na dobrej adrese?

Celé Salzbursko je známe pohostinnosťou a dobrou gastronómiou. A aj pre Slovákov sú podmienky prijateľné.

V našom hoteli nemáme michelinskú hviezdu, ale hostia si veľmi chvália servis a potom je to asi v poriadku. Vedieme si knihu pochvál a sťažností. Chceme od klientov dostať spätnú väzbu a zlepšovať naše služby.

M. Strašifták

Aké sú typické špeciality pre tento región?

Salzburská kuchyňa je podobná ako bavorská, ale má veľa spoločného aj s kuchyňou našich starých rodičov. Pomerne veľa sa tu pracuje s mäsom a so zemiakmi, ale vynikajúce sú aj cukrárenské výrobky. A to ani zďaleka nemyslím iba na preslávené salzburské čokoládové Mozartkugeln. Výborné sú najmä štrúdle a každý kraj má svoje mnohé špeciality. 

Prídu si u vás na svoje aj športovci – cyklisti, turisti?
Je to menšia, ale dynamicky sa rozrastajúca skupina návštevníkov. Športovci tu absolvujú letné tréningy, no začína sa ukazovať skupina e-bikerov. Terén je horský a kopcovitý a tak najmä skôr narodeným a tým, čo majú nejaké kilo naviac, alebo aj dovolenkovým športovcom, padne vhod pomoc elektromotora.

Je to nový trend. Badáme ho posledných päť rokov, ale z roka na rok silnie. Okrem toho vidíme aj nové kombinácie. Napríklad turistiku s kolobežkou, ktoré majú radi hipsteri alebo nastupujúca generácia. 

Vrátim sa k bicyklom. Akú kvalitu majú cyklotrasy a komu sú určené? Sú pre náročných alebo rekreačných turistov, prípadne aj pre deti?
Tento kraj je celý prepletenými kvalitnými dvojsmernými cyklotrasami s kvalitným asfaltovým povrchom. Len veľmi zriedka takáto trasa kríži miestne komunikácie pre vozidlá či poľnohospodársku techniku.

Cyklotrasy sú vhodné aj pre rodiny s malými deťmi a tiež pre menej skúsených športovcov. Samozrejme, trasy si treba dobre vybrať, sú výborne značené a mapky nájdete na recepcii každého slušného ubytovania. 

Prímestská doprava je veľmi často prispôsobená tomu, aby ste sa mohli pobicyklovať a aj odviezť autobusom, ak ste precenili svoje sily. A tiež, ak sa chcete pozrieť ďalej od miesta vášho ubytovania. 

 Veľa ľudí chce tráviť leto na motorke. O Rakúsku sa hovorí, že je to motorkársky raj, je to pravda?
Rakúsko má motorkárom isto čo ponúknuť. Slušná časť populácie, ktorá sa správa v medziach zákona a slušnosti, je naozaj všade vítaná. Ale treba priznať, že existujú aj represie pre tých, čo sa nevedia vmestiť do kože.

Najmä rýchla jazda v obci a jazda pod vplyvom alkoholu sa polícii veľmi nepáči. Rakúsko má dovolenú malú dávku alkoholu zodpovedajúcu približne jednému veľkému pivu alebo dvom deci vína. 

M. Strašifták

​Ale občas sa stáva, že si sa najmä cudzinci spoliehajú na to, že rakúska polícia ich neskontroluje.  Je to značný problém najmä pre východoeurópanov. 

Menej ľudí vie, že v Alpách sú aj nádherné jazerá, vhodné na kúpanie, s krásnymi plážami. Je to tak aj vo vašom regióne?

Máte pravdu, Salzbursko je plné krásnych jazier s nádhernými plážami. Ale našinci sú už skôr nastavení na teplé chorvátske more. Alpské jazerá majú v lete príjemných 20-22 stupňov. Na jazerách sú veľmi obľúbené vodné športy, dajú sa tu požičať surfy alebo člny.

Už sme spomínali, že v regióne Salzbursko prevádzkujete hotel. Podniká sa v Rakúsku inak ako na Slovensku?
Rakúsko všeobecne má vyššiu cenovú a platovú hladinu. Na všetko sú tu pravidlá, od miezd cez dodávateľské vzťahy, až po prísne kontroly, pri ktorých nikoho neukecáte ani neuplatíte.

Na jednej strane to Rakúsko znevýhodňuje voči menej rozvinutým trhom, ktoré ľudia často vyhľadávajú, napríklad Rumunsko, Bulharsko alebo Slovensko.

Na druhej strane, v Rakúsku sa na 99 percent môžete spoľahnúť, že dostanete všetko, čo vám bolo sľúbené a v kvalite zodpovedajúcej značke "Made in Austria". A to nie je málo. Rakúsko vám garantuje dovolenku bez nervov.

Čo nové ste na tomto trhu zistili? Ako funguje lokálna podpora turizmu, propagácia regiónov?
Zistili sme, že všetko má svoju cenu. Platíme za to, čo dostávame v podobe regionálnej reklamy odvodmi z ubytovania. Ďalšiu časť, necelé tri eurá z postele a noci platíme ako "city tax" za to, čo pre turizmus robí obec.

DPH sa pred tromi rokmi zvýšila o tri percentá z 10 na 13, práve preto, aby štát mal prostriedky z turizmu, ktoré sa snaží v nemalej miere opäť do neho vkladať.

Sú to spojené nádoby, podnikateľ nie je na všetko sám, ale niečo vás to stojí. Ale len minimum podnikateľov špekuluje a obchádza tieto poplatky.

O Rakúsku sa hovorí, že je to krajina, ktorá mimoriadne podporuje lokálnu produkciu, spoluprácu podnikateľov, farmárov. Vidíte to aj vy?
Máme niekoľko lokálnych dodávateľov a zásobovateľov. Avšak, globalizácia a nadnárodné siete poškodzujú tento stav. Cenotvorba veľkovýroby a malých dodávateľov je úplne iná. Je to ako keby ste porovnávali auto z Číny so športiakom na zákazku. Hotel nie je zlatá baňa, ale rehoľa. Stojí veľa práce a investície sú na 20 až 50 rokov.

Napríklad nedávno kúpil práčovňu v Bad Gastein francúzsky megakoncern. O pol roka, keď už nemal konkurenciu, tak zdvihol ceny na dvojnásobok. Trh má všade svoje špecifiká.

 Čo by sa slovenskí podnikatelia mohli priučiť od Rakúšanov?
Hlavne poriadku, pravidlám a tomu, že zamestnancovi patrí ohodnotenie v plnej výške. Na zmluvu aj výplatnú pásku. Plus zo zákona sú dané odmeny. Naopak, zamestnanec by si mal uvedomiť, že treba odviesť veľa práce. Lebo to je služba zákazníkovi.

Personál vstáva skôr a ide spať neskôr, ako hostia. Myslím si, že každý už chápe, o čo tu beží. Všetci, čo vám spríjemňujú dovolenku, si zaslúžia aj vaše slušné správanie a každý cent na výplatu. 

Ale na rovinu, nemať Východnú Európu a Balkán, tak by nebol rakúsky, švajčiarsky či nemecký turistický ruch taký, ako ho dnes poznáme. 

01 - Modified: 2018-08-03 14:43:14 - Feat.: 0 - Title: V rakúskom Karibiku nájdete malebné pláže, kasíno aj najvyššiu drevenú vežu na svete 02 - Modified: 2018-08-23 07:14:20 - Feat.: 0 - Title: Horský priesmyk, ktorý by ste si mali prejsť aspoň raz za život. Cestu na Grossglockner turisti milujú
01 - Modified: 2024-04-17 18:21:43 - Feat.: - Title: "Myslel som si, že sa zastaví pri Kryme." Rakúsky prezident Van der Bellen pripustil, že Putina zle odhadol 02 - Modified: 2024-04-12 11:32:36 - Feat.: - Title: Tirolská lavínová služba varuje pred "zradnými" lavínami 03 - Modified: 2024-04-11 16:15:02 - Feat.: - Title: Počet obetí lavíny v rakúskom Tirolsku stúpol na tri 04 - Modified: 2024-04-11 13:33:50 - Feat.: - Title: Rakúskom otriasa špionážny škandál. Populistická strana FPÖ čelí pred voľbami obvineniam zo zneužitia moci 05 - Modified: 2024-04-11 12:21:00 - Feat.: - Title: Ďalšia lavína v rakúskych Alpách má najmenej jednu obeť, dvaja ľudia sú nezvestní
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 05:21