StoryEditor

Nórsky ostrov chce zrušiť čas. Za polárneho dňa nemá zmysel, tvrdia ľudia

22.06.2019, 00:00
Autor:
khkh
Ostrovček v regióne Západné Tromsø leží za polárnym kruhom a miestni už od 18. mája nevedia, čo je tma.

Predstavte si miesto, kde neexistuje čas. Miesto, kde hodinky sú zbytočné a kde je len nekonečné leto. Presne takým miestom sa chce stať nórsky ostrovček Sommarøy.

Jeho obyvatelia teraz zažívajú polárny deň a slnko tam až do konca júla nezapadne. Miestni obyvatelia preto hovoria, že pre nich čas nemá zmysel.

A chcú ho zrušiť. Ostrovček v regióne Západné Tromsø leží za polárnym kruhom a miestni už od 18. mája nevedia, čo je tma. A až do 26. júla vedieť nebudú.

Sú totiž zhruba v polovici polárneho dňa. Kým za polárnej noci, ktorá trvala od novembra do januára, slnko vôbec nevychádza, teraz si ho ľudia užívajú dvadsaťštyri hodín denne.

A môžu si tak ešte o niečo slobodnejšie vybrať, kedy pôjdu spať a kedy je vhodná doba potrebná na rande. "Stále je tu svetlo a my sa správame podľa toho. Uprostred noci, čomu obyčajní ľudia hovoria napríklad, dve ráno ', môžete vidieť deti hrať futbal, dospelých natierať svoje domy alebo kosiť trávu. Tínedžeri zase chodia plávať," hovorí pre CNN jeden z troch stoviek obyvateľov ostrova Kjell Ove Hveding.

Pod jeho vedením preto ľudia zo Sommarøya odovzdali nórskemu parlamentu petíciu, v ktorej žiadajú, aby u nich oficiálne vznikla "zóna bez času".

"Pre mnohých z nás fakt, že to dáme na papier, jednoducho znamená, že formálne zavedieme niečo, čo praktizujeme už celé generácie," pokračuje Hveding.

Zaujímavý nápad

Keď sa na malý ostrovček na severe Nórska vydajú turisti, na moste, ktorý k nemu vedie, nenájdu zámky lásky tak ako v iných destináciách. Nájdu hodinky, ktoré ľudia čoby zbytočný produkt odložili.

A aj signatári petície dúfajú, že ich nebudú potrebovať. Veria, že ich nápad zbaví tradičných otváracích hodín a namiesto nich budú môcť chodiť do práce a školy podľa toho, ako sa to bude hodiť im.

"Deti a mladí ľudia budú musieť chodiť do školy aj naďalej, ale bude tu priestor pre flexibilitu. Nie je potrebné, aby nás škola alebo pracovný čas obmedzovali," vysvetľuje líder kampane za zrušenie času pre nórsku televíziu NRK.

Nórsky ostrov Sommaroy Nórsky ostrov Sommaroy IDnes/J. Mikkelsen

​Poukazuje pritom na to, že svetu vládne stres a depresie a že sa mnohí ľudia kvôli času cítia ako v pasci. "U nás bude každý môcť žiť svoj život naplno."

Na stránkach s petíciou potom Hverding porovnáva iniciatívu s debatami o zavedení trvalého letného času. "Keď žijete na severe Nórska, nemá zmysel baviť sa o šetrení denným svetlom. Počas leta slnko nezapadá celých 69 dní a nie je potrebné vedieť, koľko je hodín."

"Ak sa Sommarøy legálne stane zónou bez času, bude to pre nás znamenať dôležitý a napriek tomu zábavný krok. Urobí nás to šťastnými a mohlo by to prilákať aj pár návštevníkov, ktorí si želajú mať menej stresu a budú môcť zabudnúť na to, čo je to čas, "dodáva.

"Obchody asi nebudú stále otvorené"

Práve marketingovú snahu prilákať na ostrov turistov za nápadom vidí manažér iniciatívy Visit Tromsø Chris Hudson. "V pozitívnom zmysle slova to pomôže vytvoriť udržateľný turizmus v regióne. Dnes je hlavnou sezónou zima. V cestovnom ruchu pracujeme na tom, aby sa to zmenilo a oblasť sa stala celoročnou destináciou," hovorí.

Nečaká však, že sa ľudia budú prípadnou zmenou riadiť doslova. "Stále budú pracovať a obchody zase nebudú otvorené dvadsaťštyri hodín denne. Ale inak budú môcť ľudia prevádzkovať svoje aktivity počas celého dňa," myslí si.

Profesor filozofie Truls Egil Wyller, ktorý o koncepte času napísal niekoľko kníh, celý nápad považuje za fascinujúci.

"Väčšina spoločností a kultúr predtým bez času žila. V minulosti ste pracovali tak dlho, ako bolo potrebné, jedli ste, keď ste boli hladní, a spali ste, keď ste boli unavení," pripomína.

A dodáva, že zatiaľ čo dnes sú ľudia kontrolovaní hodinami už od chvíle, keď sa prebudia, tak pre Sommarøy bude veľmi ťažké sa od sveta riadeného časom odpojiť. "Nemyslím si, že je to možné," premieta filozof.

01 - Modified: 2024-04-19 19:38:51 - Feat.: - Title: Elektromobily by mohli v Nórsku do roku 2026 vytlačiť z vrcholu diesely 02 - Modified: 2024-04-16 07:56:59 - Feat.: - Title: Nóri poodhalili, na čo využije Ukrajina stíhačky F-16: Podkúria hlbšie v ruskom tyle 03 - Modified: 2024-04-15 06:00:00 - Feat.: - Title: Vieš si predstaviť 26 hodinový deň? V tejto krajine to môže byť realitou 04 - Modified: 2024-04-09 22:00:00 - Feat.: - Title: Investovanie v Nórsku? Na výber je viac ako len ťažba ropy a plynu 05 - Modified: 2024-04-06 18:40:10 - Feat.: - Title: Nórska polícia bude po vyhrážkach proti moslimskej komunite do odvolania ozbrojená
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 05:37