StoryEditor

Spoznajte iný, atraktívnejší Tunis. Dovolenka sa nemusí skončiť iba na pláži

10.06.2019, 09:32
Ak ste mali radi príbehy neskrotnej markízy anjelov, zažijete návrat do detských čias. Práve tu sa totiž pred vyše polstoročím nakrúcal legendárny film Angelika a sultán.

Pred dávnymi stáročiami sa tu písala história stredomorských výbojov slávneho Ríma. A dnes toto mesto láka turistov na vychýrenú kuchyňu, muškátové víno a pestrý mix arabských tradícií s vymoženosťami modernej doby. Vitajte v Tunise, hlavnom meste jednej z najobľúbenejších destinácií slovenských turistov – Tuniska.

Ešte pred niekoľkými desaťročiami to bola metropola prísne moslimskej krajiny. Na ulici ste sotva stretli nezahalenú ženu a čisté pláže okolo zívali prázdnotou. O cestovnom ruchu, aký poznajú Tunisania dnes, nemohlo byť ani reči.

Všetko zmenili reformy, ktoré koncom 80. rokov naštartoval bývalý tuniský prezident Zín Abidín bin Alí a zavŕšili ich jeho nasledovníci po revolúcii v roku 2011. Dnes je Tunis považovaný za modelový príklad arabského reformného procesu.

Závan dávnej histórie
Tunis rozhodne neponúka len dovolenku v hotelových rezortoch na pobreží prímestských štvrtí Gammarth či La Marsa, do ktorých sa postupne vracajú turisti z Európy. Metropola severoafrickej krajiny vtisnutej medzi Alžírsko a Líbyu je veľkým lákadlom najmä pre milovníkov histórie.

V jeho severovýchodnej časti, priamo na brehoch Stredozemného mora, ležia ruiny starovekého Kartága. Práve toto mesto, ktoré pred takmer tromi tisíckami rokov založili bájni Feničania, je považované za predchodcu dnešného Tunisu. A vďaka Kartágu sa tuniská metropola v súčasnosti považuje za jedno z najstarších miest na Zemi.

Pri návšteve vykopávok Antoniových kúpeľov, v ktorých si starí Kartáginci dohadovali biznisy a dolaďovali vojenské stratégie proti rozpínavým Rimanom, na vás dýchne kus dávnej histórie.

Tú, hoci z podstatne mladšej éry, zažijete aj o pár kilometrov ďalej, v dedinke Sidi Bou Said. V tieni modrobielych domčekov s nezameniteľnou architektúrou a atmosférou si zaspomínate na scény, v ktorých bojuje o svoju slobodu krásna Angelika.

Flickr.com

​V kaviarni, kde sa kedysi dávno stretávala francúzska umelecká smotánka na čele so spisovateľom Gustavom Flaubertom či neskôr Andrém Gidom, sa vám naskytne výhľad na polostrov Cap Bon, najúrodnejšiu časť Tuniska.

V Tunise však nie je všetko len idylické. Mesto i celá krajina prešli v posledných desiatich rokoch niekoľkými ťažkými skúškami. Práve tu vypukla na prelome rokov 2010 a 2011 revolúcia, ktorá odštartovala arabskú jar – sériu veľkých zmien naprieč celým arabským svetom.

Aj revolúcia však prispela k tomu, že dnes sa v Tunise cítite takmer ako v Európe. Stačí sa prejsť po centrálnej avenue pomenovanej podľa zakladateľa moderného Tuniska Habíba Burgibu. Široká hlavná trieda je plná sídel bánk, veľkých spoločností i obchodných domov. Mnohokrát so zahraničnými vlastníkmi.

Flickr.com

Mix tradícií a moderny
Tunis je mestom, v ktorom sa vzájomne dopĺňa západný štýl s tradičným arabským životom. V priebehu okamihu prejdú okolo vás tmavooké dievčatá s voľne rozpustenými vlasmi a v džínsoch, vášnivo diskutujúci starší muži v bielych kaftanoch či zahalená berberka v odeve typickom pre toto legendami opradené etnikum.

A hlas muezína zvolávajúceho na pravidelné moslimské modlitby vás zastihne vo chvíli, keď sa chystáte vstúpiť do Katedrály svätého Vincenta de Paul z konca 19. storočia.

V meste sa počas krátkej prechádzky dramaticky mení atmosféra. Stačí vám prejsť cez starobylú bránu na úplnom konci moderného bulváru a ocitnete sa v spleti uličiek typického arabského trhu – súku.

Flickr.com

​Ten sa nachádza vnútri hradieb, ktoré lemujú starobylé centrum mesta – medinu. „Mám najlepšie parfumy, všetko z čisto prírodných ingrediencií,“ volá na vás predavač a keď sa pri ňom zastavíte, ťahá vás za ruku do svojho drobného obchodíka. Na svoje si zaručene prídu aj milovníci najrôznejších korení či zlatých alebo strieborných šperkov.

Domáci obchodníci sú pritom na biznis s európskymi turistami veľmi dobre pripravení. A dokážu pomerne presne odhadnúť, z ktorej krajiny ste do ich mesta zavítali. „Rus, Poliak, Slovák?“ kričia za vami. Keď napokon súhlasne zakývate hlavou, nasledujú zvyčajne slová v slovenčine alebo češtine – „Dobrá cena, jeden dinár.“

Gastronomické hody
Ak si chcete v Tunise vyskúšať navariť vlastný obed či večeru, najčerstvejšie ryby, plody mora alebo zeleninu nájdete v ústrednej tržnici – marché central. Určite ju neminiete, ako jediná budova v starom Tunise má strechu z červených škridiel.

K nákupu si nezabudnite pribaliť harissu – červenú ostro koreniacu zmes z červených papričiek, ktorá nemôže chýbať na žiadnom tuniskom stole. „Harissa sa tu vyrába už 400 rokov a jej producenti si unikátne recepty odovzdávajú z generácie na generáciu.

Často je to ich rodinný poklad. Ja som svoj recept získal od židovskej rodiny, u ktorej som vyrastal,“ hovorí Imed Attigue, ktorý na rozdiel od konkurencie vyrába harissu s rôznymi príchuťami. Medzi cudzincami ide o mimoriadne žiadaný artikel, ktorý si mnohí berú domov ako suvenír.

Už čoskoro by sa harissa mohla predávať aj v našich zemepisných šírkach – Imed plánuje vytvoriť spolu s ďalšími producentmi podnikateľskú skupinu, ktorá by spolupracovala s výrobcami iných produktov z pálivých papričiek vo svete, napríklad v Maďarsku.

Cieľom je vyvážať harissu do Európy. O tom, že ide o pokrm, na ktorý sú Tunisania hrdí, svedčí fakt, že v krajine sa každoročne koná festival harissy.

Vína zo severu Afriky
Možno vás prekvapí, že Tunisko vyrába najkvalitnejšie vína na severe Afriky. Áno, je to moslimská krajina a alkohol bežne v regáloch obchodov neuvidíte. Môže sa predávať iba v oddelených priestoroch.

A reštaurácie či podniky potrebujú na predaj alkoholu špeciálne povolenie. Napriek tomu získavajú miestne vína ocenenia na najprestížnejších podujatiach po celom svete. Medzi najobľúbenejšie patrí biely muškát či červené odrody značky Vieux Magon z Mornagu na juhovýchodnom predmestí Tunisu.

Všetko kúpite výrazne lacnejšie než na Slovensku. Tuniský dinár sa totiž po revolúcii výrazne prepadol – kým pred desiatimi rokmi bol len o pár centov slabší než euro, dnes dostanete za tri eurá desať dinárov.

Navyše – nemusíte sa báť, že naletíte nečestnému zmenárnikovi, ktorý vám ponúkne nevýhodný kurz. V Tunisku vám všetky zmenárne, banky či hotely vymenia peniaze jednotným kurzom.

01 - Modified: 2019-03-05 12:55:08 - Feat.: 0 - Title: Zabudnite na Chorvátsko, dobrodružná dovolenka vás čaká inde
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 20:56