StoryEditor

30 skutočných dobrodružstiev sveta: Jedno máme rovno za rohom

12.04.2019, 00:00
Až keď človek opustí známe cesty, zažije to najzaujímavejšie.

Benátky sú romantické, pláže v Thajsku exotické a all-inclusive dovolenku na tureckej riviére vám budú susedia závidieť. Ale čo keď vás už klasické destinácie nudia? Magazín Víkend DNES pre vás vybral nielen pre tento rok cestovné zážitky z trochu iného súdka.

V severnom Vietname som vyfotil výstražný nápis: "Stop! Môžete sa ľahko stratiť." Viedol k nemu dláždený chodník, ktorý končil pri veľkom strome. Ďalej už nebolo nič len džungľa. Pre výletníkov pri tom nápise končil svet. Pod dohľadom sprievodcu išli po vyznačenej trase, odfotili sa a išli späť.

Ja stratenia naopak milujem. Mnohokrát som si potvrdil, že až keď človek opustí známe cesty, zažije to najzaujímavejšie. Psychológovia tomu hovoria "opustenie komfortnej zóny" a zhodujú sa, že všetko nezvyčajné človeka vnútorne obohatí.

Vydajte sa tam, kde ste ešte neboli. Vyskúšajte niečo, o čom ste netušili, že to existuje. Ochutnajte jedlo, ktoré ste nikdy nejedli. Neviete, ako to dopadne? Práve v tom je čaro.

Pozrite si 30 miest, ktoré vám prinesú neuveriteľné zážitky:

1. Stretnutie so smrťou

Esencia Indie. Mystické mesto Váránasí na brehu Gangy bolo postavené skôr než Rím. Kto tu zomrie a je na brehu rieky spálený, unikne vraj z kolobehu prevteľovania, takže sa sem schádzajú starí a chorí z celej Indie. Najmite si loďku a prejdite sa po Gange okolo nekonečnej záplavy palácov a chrámov. Zážitok z Váránasí vám z hlavy nikto nevymaže do konca života.

2. Najvyššia horská dráha

Americká dráha Kingda Ka sa týči do výšky 139 metrov. Jazda pripomína voľný pád, na 206 km/h tu vozíky zrýchlia za 8,5 sekundy. Pasažieri pritom zažijú preťaženie až 4,8 G. Dráhu nájdete v Jacksone v americkom štáte New Jersey, len si radšej vopred usporiadajte rodinné záležitosti a odpustite všetkým, ktorí vám v živote ublížili.

Wikimedia/Dusso Janladde

3. Klinčekový raj

V prístave Manado na indonézskom ostrove Sulawesi nasadnete do lode a plávate celú noc smerom k brehom Filipín. Ráno vystúpite na ostrove Sangihe - v raji, kam cudzinci skoro necestujú.

Pralesy, opustené pláže, háje kokosových paliem, rybárske dedinky a plantáže klinčekov, ktoré omamne voňajú naprieč celým ostrovom. Vôbec nič sa tu nedeje a práve v tom je celý fígeľ. Môžete len ležať, prechádzať sa čistiť si hlavu ničnerobením. Plus tou všadeprítomnou vôňou klinčekov.

4. Dunajské nekonečno

Stovky kilometrov riečnych ramien, jazier, rybníkov, piesočných násypov a močiarov - to je delta Dunaja pri rumunskom meste Tulcea. Môžete si najať rybársku loďku a ponoriť sa do bludiska jedného z najúžasnejších ekosystémov planéty.

Pixabay

​Odporúčame lokálneho sprievodcu, ktorý vám bude cestou chytať ryby a pripravovať z nich rumunské lahôdky. Do lode nezabudnite naložiť zásoby domácej pálenky cujky (rum. tuică).

5. Offroad na Islande

Okolo ľadového ostrova vedie okružná asfaltka a na niektorých miestach tu žijú ľudia, vnútrozemie Islandu je však pusté. Dokonalá mesačná krajina sopiek, divokých riek a ľadovcov je miestami zbrázdená prašnými cestami.

Bežným autom tu neprejdete, budete potrebovať štvorkolku. Ale pozor, jazdiť sa smie len po značených trasách. Nezabudnite na GPS a prídavné nádrže, benzínky v pustatine nie sú.

6. Piesočné surfovanie

Za bizarným surfom po piesočných dunách vyrazte na púšť Kalahari neďaleko mesta Swakopmund. Jazda je pomalšia ako na lyžiach, ale keď spadnete, bolí to menej než na zjazdovke. Dole ste za pár sekúnd. Vedzte však, že v Namíbii nemajú vleky, takže na kopec musíte po vlastných.

7. Adrenalín v korunách

Nebaví vás chodiť do práce? Choďte po stromoch. Tzv. zipline pri meste Chiang Mai je systém visutých plošín spojených dvojitými oceľovými lanami, na ktoré sa prichytíte v horolezeckom úväzku. Bezpečne tak prebádate inak nedostupný ekosystém horných poschodí tropického pralesa v severnom Thajsku. Zážitok kombinuje adrenalín a neobvyklý spôsob poznania nových miest.

Flickr

8. Krajina kláštorov

Tak prezývajú Arménsko, kde sa ako v prvej krajine na svete stalo kresťanstvo štátnym náboženstvom už v roku 301. V tamojších horách nájdete desiatky kláštorov a ich návšteva a poznávanie nadchne aj ateistu, lebo ide o naozaj úžasné pamiatky. Pripočítajte pohostinnosť Arménov a máte dokonalý tip na dovolenku na vlastnú päsť.

9. Vznášadlá v Británii

Lákajú vás hlasné stroje? Už ste skúsili štvorkolky, motorky, minikáry a vodné aj snežné skútre? Ďalším krokom je vznášadlo, ktoré na vzdušnom vankúši prejde všadiaľ. V anglickom meste Sandwich sídli firma s názvom British Howercraft, kde vás nechajú sa v tejto neobvyklej hračke povoziť. Len sa pripravte, že to vydáva taký hlasný zvuk ako horský víchor.

10. Jazda smrti po Mekongu

Speedboat pripomína čln skrížený s formulou 1, ktorému zo zadnej časti trčí obrovská vrtuľa. Pred jazdou je dôležité myslieť na plávaciu vestu a motorkársku prilbu, ktorá je povinná. Za chrbtom vám zahrmí motor s výkonom niekoľkých stoviek koní a plavidlo sa rýchlosťou 100 km/h doslova "rozletí" po rieke.

Flickr

​Nezabudnite ani štuple do uší - tento prostriedok je ako "raketa". Klasická trasa, ktorú absolvujete vedie z laoského Huayi Xai do Luangprabangu, čo vám zaberie celý deň.

11. Balónom nad "hubami"

Skalné mestá tureckého kraja Kappadokie, vysoké až desiatky metrov, pripomínajú skamenených mníchov v kapucniach, ale niekomu aj huby. Záleží na vašej fantázii. Okrem nádherných trekov sa nad jednu z najkrajších krajín sveta môžete vzniesť aj v teplovzdušnom balóne. Čakajú vás neskutočné výhľady, hlavne tie v okolí mestečka Göreme.

12. Seakajak v Grécku

Seakajak je väčší brat normálneho kajaku, s tým rozdielom, že je určený na more, ľahko ovládateľný a prakticky nepotopiteľný. Pádlovať v ňom zvládne každý. Dovnútra si naukladáte veci a jedlo na týždeň a so skúsenými inštruktormi vyplávate pozdĺž pustých gréckych ostrovov. Spať budete tam, kam dopádlujete.

13. Raftovanie v Malom Tibete

Kalná rieka Zanskar v Ladakhu, zvanom tiež Malý Tibet, zasahuje do dramatickej sústavy hlbokých roklín s takmer kolmými stenami, pripomínajúcimi americký Grand Canyon. Skúsení vodáci vám poskytnú záchrannú vestu a helmu, posadia vás do člna a zvezú vás perejami (stupňovitý vodopád).

14. Trek na ťavách

Turisti na ne vysadnú pri pyramídach, vyfotia sa na nich a tým to končí. Dobrodružnejší pútnik si však môže v káhirských cestovkách dohodnúť napríklad aj niekoľkodňové putovanie púšťou na ťavách.

Flickr

​A to so všetkým, teda s nocľahom na piesku, miestnym jedlom pripravovaným priamo na púšti alebo s návštevou domorodých dediniek. Najčastejšie sa takto cestuje okolo oázy Bahariya.

15. Zážitkové údolie

Po horách sa dá chodiť kdekoľvek, ale v rakúskom Zillertale je toho v jedinom, 47 km dlhom údolí, zhromaždeného viac než kdekoľvek inde. Stovky kilometrov trás pre bicykle siahajú do výšky 30-tisíc metrov a plnia sny každého cyklistu. Horolezci tu okrem lezeckých trás vo voľnej prírode nájdu dve haly s umelými stenami aj lanové centrum. Vyznávači paraglidingu si tu skvelo zalietajú a to nespomíname ešte pešie treky.

Flickr

16. Rumunská "úzkokoľajka"

Údolím Vaser v horách Maramureš (Marmarošské vrchy) v severnom Rumunsku sa prepletá jedna z posledných európskych lesných úzkorozchodných tratí, kde sa využíva doprava s parným pohonom. Okrem dreva a drevorubačov vozia aj výletníkov. Jediným rizikom je tu podnapitý strojvodca, kurič a sprievodca.

17. Po stopách polárnej líšky

Česi pochodujú z Prahy do Prčíc, Švédi sa zas vydávajú z dediny Nikkaluokta do Abiska, ktoré sa nachádza ďaleko za polárnym kruhom. Trasu dlhú 110 km tvorí Fjällräven Classic a tvoria ju hory, jazerá a ľadovce.

Flickr

​Na treku je pár zastávok, kde vám dajú pečiatku a niečo na jedenie. Pre švédske Laponsko sú bežné časté zrážky, ale to k tomu patrí. Okrem toho, na väčšine trasy chýba mobilný signál, čo niektorým možno spôsobí nepríjemné pocity, ale len na začiatku. Potom im prinesie pocit nebeskej úľavy. Nebyť online - je luxus, ktorý už nepoznáme.

18. Európska divočina

Kúsok na východ od slovenských Medzilaboriec je dedinka Osadné. Leží doslova na konci sveta pod Vlčou horou, ako sa neoficiálne hovorí Bukovským vrchom. Asi šesť kilometrov na sever prejdete cez hranicu do poľskej Balnice. Okolo tunajšej krčmičky sa potulujú vlci a zubry, pri riečke Solinky sa kopia bobrie hrádze. Keď sa sem dostanete, užijete si pravý "divoký východ", ktorý však máte na dosah.

Marek Sivý

19. Plavba za lemurmi

Motorovou loďou môžete putovať po madagaskarskom toku Tsiribihina dva až tri dni. V rámci plavby popri rybárskych dedinkách môžete pozorovať vodné vtáky, krokodíly, lemury a ďalšie zvieratá, ale hlavne veľa malgašských endemitov.

Hovorí sa tak druhom, ktoré nežijú nikde inde na svete. Doslova hitom je tiesňava Bemaraha a úchvatné vodopády Anosino Ampeli. V tieni majestátnych baobabov tu nájdete aj prírodné bazény.

20. Tunely Vietkongu

Počas vietnamskej vojny sa komunistickí vojaci pred Američanmi schovávali v desiatkach kilometrov "krysích dier" - v podzemnom labyrinte, kde sa vyznali len zasvätení. Chodby spájajúce okolité dediny umožňovali nepozorovaný presun a nečakané výpady. Trojposchodový systém neďaleko Cu Chi bol vybavený skladmi zbraní, nemocnicou, modlitebňou aj plánovacími miestnosťami veliteľov.

Flickr

​Tunely sú technickým zázrakom, ktorý bol vybudovaný bez pomoci modernej techniky. Vietnamci ich totiž kopali ručne. Dnes je časť z nich prístupná, ale nesmiete trpieť klaustrofóbiou.

21. Box na Kube

Kde inde, že? Kubánsky box má obrovskú tradíciu a keď sa naučíte "delovku" pod vedením tunajšieho majstra, krčmoví gauneri nebudú mať šancu. Boxerskú školu Rafaela Treja nájdete v zastrčenej uličke Cuba v starej Havane. Cena je individuálna, ale keď so sebou vezmete adidasky ako darček, budete mať lepšiu vyjednávaciu pozíciu.

Pixabay

22. Za medveďmi na Aljašku

Na aljašskom ostrove vraj skoro všetci poznajú české škodovky, podľa nich totiž pomenovali jedno zo svojich SUV. Okrem približne 13-tisíc ľudí tu žije aj 3 500 príslušníkov poddruhu medveďa hnedého - Kodiak. Trojmetrovú šelmu vám ukáže sprievodca (sami ich v divočine radšej nehľadajte). A na pohľad na medvede chytajúce za svitania v rieke lososy nezabudnete. To si buďte istí.

23. Na korbe cez Karakoram

Preťažený maľovaný truck mieri do zákrut pod osemtisícovkou Nanga Parbat. Ceste sa vzletne hovorí Karakoram Highway (KKH). Pakistanským inžinierom trvalo viac ako 20 rokov, než sa s pomocou ôsmich tisíc ton dynamitu prestrieľali naprieč štyrmi najvyššími pohoriami sveta - Karakoramou, Himálajami, Pamírom a Hindukušom.

Aj preto býva táto cesta označovaná za jeden z najkrajších výletov planéty, okrem toho sa tu aj skvelo stopuje. Nákladné autá premávajú stovky metrov nad rozbúreným tokom Indu a okolo sa týčia vrcholky pokryté ľadovcom.

24. Peších päť tisíc kilometrov Amerikou

Od hraníc s Mexikom až na hranice s Kanadou sa môžete prejsť Amerikou pešo - po diaľkovej trase, ktorej sa hovorí Continental Divide Trail (CDT). Pôjdete všetkými typmi krajiny od hôr cez púšte a močiare až po pralesy. CDT sa dá prejsť asi za šesť mesiacov. Je to drsné, ale naplňujúce. Podľa tých, ktorí CDT prešli, budete po dokončení treku niekým úplne iným.

Flickr

25. Etnický kaleidoskop v Kašgare

Ak niekde namiesto líšok dávajú dobrú noc ťavy, tak v západočínskej provincii Sin-ťiang. Jej srdcom je mesto Kašgar na okraji púšte Taklamakan, ktoré bolo kedysi jednou z kľúčových zastávok na Hodvábnej ceste.

Zašlú atmosféru dávnej obchodnej trasy môžete zažiť každú nedeľu, kedy sa v Kašgare na brehu rieky Tuman koná najväčší a najfarebnejší trh v Strednej Ázii. Schádzajú sa tu tisíce obchodníkov z Číny, Pakistanu, Kirgizska, Kazachstanu a ďalších krajín.

26. Parahawking v Nepále

Niektoré činnosti zvládajú ľudia lepšie ako vtáky - napríklad uvariť omáčku na špagety. Vtáky sa však pri lete nad horami lepšie vyznajú v termike (stúpavých vzdušných prúdoch).

V Nepále to spojili a dravce cvičia tak, aby sprevádzali tandemových letcov na rogale. Výhľady na Himaláje nemôžu byť krajšie, ak vás vedie operenec. Parahawkingové centrum v Pokhare sa volá Blue Sky.

27. Transsibírsky expres

Ideálnym spôsobom poznania ruskej duše je piť s Rusmi vodku vo vlakovom kupé. Z Moskvy do Vladivostoku je to po najdlhšiu železničnú trať sveta 9 288 km a najrýchlejší vlak to prejde asi za šesť dní. Lepšie je zastaviť sa cestou napríklad v Jekaterinburgu, v Irkutsku, na Bajkale alebo v Chabarovsku, takže dĺžku si určíte sami. Jednoducho čarovné "trmácanie sa" Sibírou, kde sa cieľom stáva samotná cesta.

Pixabay

28. Púť na "Koniec sveta"

Hovorí sa tak srílanskému národnému parku Hortonove pláne, kde svet náhle končí 800 metrov vysokým skalným zrázom. Vysokohorský terén sa tu počas dňa halí do hmlistého oparu, čo "Koncu sveta" dodáva až mystický ráz. Trekové trasy sú tu vyznačené, takže nemôžete zablúdiť a niekam spadnúť. Putovanie je skvelým doplnkom obľúbeného cestovania vlakom centrálnou vysočinou, kde je rozšírené pestovanie čaju.

29. Rybárčenie v Nórsku

Lososy, šťuky, makrely, ostrieže, pstruhy. Asi v žiadnej inej krajine sveta vám ryby nebudú skákať na háčik tak ľahko ako v Nórsku. Chytať ryby sa tu dá v jazerách, na riekach aj v mori (kde nie je potrebné povolenie). Často chytíte aj trofejné kusy a budete si to pamätať do smrti.

30. Viac ako 55 alpských viaduktov

Vo švajčiarskom St. Moritz nasadnite na jednu z najpozoruhodnejších historických železníc sveta. Volá sa Albula a na prvý pohľad nič nenaznačuje, že je pod ochranou UNESCO.

Flickr

​Niekto by mohol povedať, že ide iba o obyčajný vláčik s modernými presklenými vagónmi. Ale tie viadukty! Odvážnych stavieb, na mnohých miestach nadväzujúcich na tunely, je na trati do starobylého mesta Chur 55 niekoľko. Stavitelia sa kedysi museli popasovať s veľkým prevýšením aj so strmými údoliami. Výsledok stojí za to.

01 - Modified: 2024-04-25 08:30:00 - Feat.: - Title: Najhorúcejšie a najsuchšie miesto v Amerike sa zmenilo v pestrofarebnú lúku. Môžu za to rekordné zrážky a hurikán 02 - Modified: 2024-04-19 10:00:01 - Feat.: - Title: Top dovolenka za minimum peňazí? Toto letovisko označujú za európske Maldivy, zatiaľ ho pozná len málo ľudí 03 - Modified: 2024-04-19 07:00:00 - Feat.: - Title: Nechoďte sem, odkazuje turistom talianske mestečko. Bojí sa náporu turistov, môže za to nový seriál od Netflixu 04 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 05 - Modified: 2024-04-16 07:45:48 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 13:03