Pixabay
StoryEditor

Mesto zakázalo pozeranie do mobilu na priechode. Padla prvá pokuta, verejnosť však krok víta

21.01.2019, 09:09
"Ľudia sú nesústredení, hľadia do telefónu, a to je jedným z dôvodov väčšieho počtu nehôd, ktoré chceme touto vyhláškou regulovať," znie vo vyhlásení mesta.

Žena v čínskom meste Wen-čou dostala pokutu 10 juanov (1,29 eura) za to, že pri prechádzaní cesty pozerala do telefónu. Nová vyhláška mesta Wen-čou platí od 1. januára tohto roka.

"Ľudia sú nesústredení, hľadia do telefónu, a to je jedným z dôvodov väčšieho počtu nehôd, ktoré chceme touto vyhláškou regulovať," znie vo vyhlásení mesta Wen-čou.

Hlavným cieľom nového zákona je predísť "aktivitám ohrozujúcich vozidlá a chodcov," píše britský spravodajský server BBC. "Ľudia tento krok vítajú," obhajuje zákon čínska vláda, čo podľa BBC dokazujú početné diskusie na sociálnych sieťach, ktoré toto rozhodnutie podporujú. "Väčšina ľudí označila zákon za chvályhodný a skvelý," informuje server.

"Ide o veľmi dôležité rozhodnutie. Je potrebné, aby sme sa správali zodpovedne a neohrozovali ostatných tým, že budeme celý čas pozerať do telefónu a ani sa nepoobzeráme na priechode," píše jeden z užívateľov na populárnej čínskej internetovej stránke Weibo.

"Ide o progresívny zákon. Predtým bolo normálne byť pozorný a rozhliadnuť sa, či ide auto," dodáva ďalší z užívateľov. "Skvelá regulácia, ale budem jedným z tých, ktorý budú pokutu platiť každý deň," stojí v ďalšom komentári.

Hoci ľudia na zákon reagujú pozitívne, kladú si otázku, ako bude patričný orgán rozhodovať, či išlo o úmyselný priestupok alebo zlú zhodu okolností, kedy telefón museli počas prechádzania cez cestu použiť.

"Bude mi volať šéf a keď budem chcieť hovor zrušiť, budem musieť použiť telefón. Dostanem aj za toto pokutu? V zákone to vôbec nie je upresnené," naráža na nedostatky vyhlášky obyvateľov mesta Wen-čou.

Zákon platí zatiaľ iba v jednom meste, avšak podľa BBC plánujú aj ďalšie čínske mestá zaviesť podobnú reguláciu. Niektoré mestá sa tento problém snažia riešiť tým, že pred prechodom nechali nainštalovať svetelné čiary, ktoré ľudí upozornia, že sa musia rozhliadnuť a dávať pozor, či nejde auto.

01 - Modified: 2024-04-19 10:00:01 - Feat.: - Title: Top dovolenka za minimum peňazí? Toto letovisko označujú za európske Maldivy, zatiaľ ho pozná len málo ľudí 02 - Modified: 2024-04-19 07:00:00 - Feat.: - Title: Nechoďte sem, odkazuje turistom talianske mestečko. Bojí sa náporu turistov, môže za to nový seriál od Netflixu 03 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 04 - Modified: 2024-04-16 07:45:48 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 05 - Modified: 2024-04-13 11:30:00 - Feat.: - Title: Najpodivnejší kus zeme? Toto územie patrí jednému štátu, no je obklopené iným štátom, ktorý je obklopený ďalším štátom
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 10:22