Tomáš Rucký/Snowtour.cz
StoryEditor

Raj freeriderov, strmé zjazdovky aj divoké bary. Vyskúšali sme si lyžovačku v rakúskom stredisku Ischgl

V rakúskom stredisku Ischgl sme si užili výborné snehové podmienky. A to na zjazdovkách aj mimo nich a na záver sme vyskúšali aj prelet na kladke nad údolím.

Počas piatich dní sme boli svedkami chumelice, bielej tmy, silného vetra, ktorý vyradil z prevádzky lanovky, no okúsili sme aj azúrovo modré nebo so slniečkom a s tým najčerstvejším prašanom, píšu Lidovky.cz. 

Príval snehu lákal na freeride, zároveň však so sebou prinášal riziko lavín (stupeň lavínového nebezpečenstva bol na čísle 4), takže sme sa obrátili na skúseného sprievodcu Andreasa z lyžiarskej školy Skischule Ischgl na Idalpe, ktorý nám zabezpečil aj potrebné vybavenie. 

Raj freeriderov

Pretože sme si chceli užiť prašan so všetkým, čo k tomu patrí a netrápiť sa v hlbokom snehu s pretekárskymi lyžami, požičali sme si "prašanovky". Miestni nám odporučili požičovňu Sport Adler, ktorá je hneď pri nástupnej lanovke A1.

Pozrite si fotografie z lyžovačky v jednom z najlepších rakúskych stredísk: 

Požičovňa disponuje dobrým výberom lyží do takéhoto snehu. Lyže stoja od 28 do 40 eur na deň. Po zaškolení o výbave, teda o pípaku, sonde, lopate, airbagu a prvej pomoci sme sa s našim sprievodcom vybrali najskôr na miernu planinu medzi zjazdovkami, aby sme zistili stav snehu. Inštruktor tam zase sledoval naše lyžiarske schopnosti. 

Sprievodca postupne zvyšoval náročnosť svahu. Medzi najlepšie freeridy patril zjazd z vrcholu Palinkopf (2 864 m), kam sme sa pohodlne vyviezli vyhrievanou sedačkovou lanovkou D1.

Hneď na úvod nám naservíroval pomerne prudkú pasáž, pred ktorou ešte niekoľkokrát zopakoval postup v prípade spustenia lavíny. Potom sme sa už spustili dlhým a veľmi rozmanitým terénom až k nástupnej stanici lanovky  E4 na Gampene.

Andreas nás sprevádzal tri hodiny a zakončil to absolútnou čerešničkou na torte - zjazdom po freeridovej trati 26a, ktorá sa spúšťa z hrebeňa vrcholu Höllspitze, kam se dá zísť z výstupu lanovky E2. Zjazdovka 26a je prudká, ale otvorená pláň, kde sa to však vďaka rýchlosti krútilo úplne samo.

Na Ischgl je veľa možností na freeride a sú ľahko dostupné lanovkami. "Najfreeridovejšou“ časťou sú svahy hory Piz Val Gronda (2 812 m), kam vedie gondola  E5. Táto slúži hlavne freeriderom, pretože z vrcholu vedie iba jedna upravená zjazdovka a zbytok sú freeridové zóny. 

Čo sa týka upravovaných tratí, je ich tu až 200 kilometrov. Vďaka tomu sa Ischgl radí na popredné priečky v rebríčku TOP rakúskych stredísk. Dalo by sa povedať, že množstvu zjazdoviek tu zodpovedá aj počet lanoviek, ktoré idú často vedľa seba, dokonca sa križujú. Väčšinou ide o moderné technológie s vyhrievaním. 

Dominujú pretekárske trate

V čase našej návštevy bolo v stredisku  -17°C, takže zjazdovky zostávali aj napriek množstvu lyžiarov tvrdé po celé dopoludnie. Najfrekventovanejšou časťou je Idalp, kam sa predpoludním nahrnuli kopy. My sme sa radšej vydali na zastrčenejšie trate a užívali sme si ich takmer osamote. 

V Ischgl majú zjazdovky väčšinou športový ráz. Len ťažko tu nájdete modré diaľnice. Tie sú vo švajčiarskom stredisku Samnaun, ktoré je s Ischlom prepojené spoločným skipassom.

Mne sa zdá Ischgl pre deti príliš rušný, no aj oni si tu nájdu vhodné pasáže a atrakcie. Okrem detského parku je na Idalpe aj mierny cvičný svah so zastrešeným pásom.

Ak sú už deti zdatnejšie, môžu si vyskúšať niektorý z verejných slalomov. Na Idalpe nájdete dva. Skokani tu objavia aj snowpark s niekoľkými zábradliami a debnami. Odvážnejší si môžu vyskúšať aj skok do periny. 

V Ischgl je aj veľa možností na občerstvenie. My sme zakotvili v hlavnom centre diania na Idalpe v reštaurácii  Panorama, ktorá má svoju samoobslužbú aj obslužnú časť.

To najlepšie jahňacie

Rozhodli sme sa pre tú druhú a na obed sme podľahli jahňaciemu (32 eur), ktoré môžeme naozaj odporučiť. Zaradilo sa medzi našich TOP 3 jahňacín, ktoré sme kedy ochutnali. Za pollitrák koly či piva zaplatíte zhruba 5 eur.

Nevšedným zážitkom na Ischgl je Skyfly. Ide o "let oblohou". Na lane na karabíne sa rútite rýchlosťou až 80 kilometrov za hodinu. Nástup na atrakciu sa nachádza v medzistanici kabinkovej lanovky A1 a môžete vyraziť pokojne rovno s kopca s lyžami, ktorá vám aj s palicami pripnú na špeciálny sedák. 

Dvojkilometrová jazda na lane stojí 39 eur a môžete letieť vedľa seba aj dvaja. 

Ischgl je tou správnou voľbou pre tých, ktorí sa chcú večer baviť. V mestečku sú reštaurácie štvorhviezdičkových hotelov aj divoké aprés ski.  Najznámejšie aprés ski bary sa nachádzajú pri nástupe na lanovku A1. 

Spoločensky významným miestom je aj bar Freeride medzi stanicami lanoviek A2 a A3, kde môžete obdivovať sporo oblečené krásavice tancujúce na bare.

V Ischgl sme boli ubytovaní v hoteli Charly priamo v centre mesta, ktorý disponuje praktickou lyžiarňou s vyhrievaním topánok hneď pri vchodových dverách, takže sa nemusíte potácať ďaleko. V cene ubytovania je aj polpenzia a wellness. 

01 - Modified: 2018-01-30 13:41:08 - Feat.: 0 - Title: Testovali sme lyžovačku v jednom z najväčších stredísk sveta. Zillertal je iba pár hodín od našich hraníc
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
16. apríl 2024 21:50