V charakteristickej štvrti plavebných kanálov Navigli zaznejú tóny vianočných skladieb v podaní operných spevákov z milánskej gonodoly. Takisto diváci môžu sledovať predstavenie nielen z brehu, ale aj z plavidiel vodáckeho združenia Canottieri di San Cristoforo.Katarína/mojemilano.sk
StoryEditor

Cestovateľský tip je Miláno. Čím chce okrem stromčeka s umelou inteligenciou ohúriť?

14.12.2018, 23:00
Najkrajšie sviatky roka sú tu, ako všade na svete, hektické aj magické, moderné aj tradičné, ale s niečím navyše.

Hoci teploty v posledných dňoch v Miláne pripomínajú skôr prebúdzajúcu sa jar, metropola Lombardie vianočnú atmosféru nezaprie, píše blogerka Katarína, ktorá v Miláne žije už niekoľko rokov a nedávno založila prvý slovenský blog Moje Miláno, venovaný tomuto mestu a okoliu.

Najkrajšie sviatky roka sú tu, ako všade na svete, hektické aj magické, moderné aj tradičné, no určite plné prekvapení nielen pod vianočným stromčekom, ale doslova za každým rohom.

V galérii si pozrite atmosféru (pred)vianočného Milána v obrazoch:

​Tento rok ich mesto slávi v znamení motta „Your Christmas“, a to znamená, že každý obyvateľ Milána aj turista si tu môže prísť na svoje. Príprava na Vianoce štartuje v meste pomerne skoro.

Milánsky adventný veniec má šesť sviečok

Milánska arcidiecéza sa totiž ako jediná na svete riadi starodávnym ambroziánskym rítom, v ktorom, na rozdiel od rímskeho, trvá advent šesť týždňov. Preto má adventný veniec v Miláne tradične šesť sviečok.

Stromčeky sa zdobia takisto skôr, už 8. decembra. Nie všetci však uctievajú túto tradíciu. Talianska spoločnosť sa na Vianoce polarizuje na dve skupiny – jedni venujú väčšiu pozornosť dekorácii stromčeka, zatiaľ čo druhí uprednostňujú honosný betlehem.

Betlehemy majú v krajine dlhodobú tradíciu siahajúcu až k sv. Františkovi Assiskému, a existujú tu aj významné betlehemárske školy, napr. v Neapole či v Janove. V niektorých domácnostiach tak môžete obdivovať nádherné, často veľmi robustné kreácie minimestečiek s dômyslenými mechanizmami, osvetlením, stovkami figúrok a dekorácií.

Betlehemy sa dedia z generácie na generáciu a ľudia si ich každý rok zdokonaľujú a dolaďujú. Aj v supermarketoch pred Vianocami nájdete pulty s postavičkami, umelým machom či minidekoráciami pre domáci betlehem.

Talianskou obdobou Santa Clausa je Babbo Natale alias „vianočný otecko“, ktorý 25. decembra navštevuje poslušné deti a rozdeľuje im darčeky. Ďalšou bájnou postavou, ktorá obdarúva najmenších, je striga Befana. Tá prilieta na svojej metle 6. januára. Nie je to ale strašidelná bytosť. Štedro rozdáva dary natlačené do pančuchy.

Vianočné prípravy na Apeninskom polostrove sa začínajú oficiálne sviatkom Nepoškvrnenej Panny Márie. V ten deň už musí mať svoj stromček ozdobený (či betlehem postavený) každá rodina.

V Miláne je to o deň skôr, a to 7. decembra, na sviatok patróna mesta, sv. Ambróza. Pre Milánčanov je to voľný deň, počas ktorého sa každoročne koná viacero významných podujatí.

Udalosť pre "horných stotisíc" si môžu užiť všetci

Medzi nimi určite vyniká úvod do divadelnej sezóny v Teatro alla Scala. Hoci ide o udalosť pre „horných stotisíc“ a bežný človek sa k vstupenke (ktorá môže dosiahnuť cenu tritisíc euro) nedostane, obyvatelia aj turisti si môžu operné predstavenie aj tak vychutnať.

Mesto organizuje prenos z premiéry na viac ako 40 tradičných aj netradičných miestach. Obrazovky boli tento rok umiestnené aj v honosnej obchodnej pasáži Galleria Vittorio Emanuele II., na jej streche, vo výkladoch butikov, v mestských knižniciach, v nemocniciach, väzení, ale aj v podzemnej krypte, na lodi plaviacej sa po milánskych kanáloch či na letisku Malpensa.

Ďalším podujatím, nerozlučne spojeným s blížiacimi sa vianočnými sviatkami, je medzinárodný veľtrh Artigiano in Fiera. Ide o najväčší svetový jarmok, na ktorom sa zúčastňuje vyše tritisíc predajcov z viac ako 100 krajín sveta a nájsť na ňom možno doslova všetko.

Od šafránu zo Sardínie, cez sladké ďatle z Iránu až po nepálske čaje, ručne pletené svetre z Bolívie, bambucké maslo z Kamerunu, francúzske mydlá, tirolský med či marockú keramiku. Veľtrh je zadarmo a trvá vždy deväť dní, počas ktorých sa na ňom vystrieda takmer milión a pol návštevníkov.

Oh bej, oh bej!

Menší, no medzi Milánčanmi veľmi obľúbený je jarmok Oh bej, oh bej! Koná sa vždy okolo sviatku patróna mesta a názov v milánskom dialekte znamená „Aké pekné!“ Jeho pôvod siaha až do roku 1510, keď vyslanec Svätej stolice Giannetto Castiglione navštívil Miláno, aby zvýšil sympatie pre vtedajšieho pápeža Pia IV.

V snahe získať si priazeň doniesol tunajším deťom množstvo hračiek a sladkostí. Tie nadšené nečakanými darčekmi radostne vykrikovali: Oh bej! Oh Bej! Tak sa zakorenila tradícia usporadúvať v tomto období niekoľko dní trvajúci trh, na ktorom dodnes možno nájsť množstvo remeselných výrobkov, gastronomických lahôdok aj praktických darčekov.

Trh sa pôvodne konal v blízkosti Baziliky sv. Ambróza, no postupom času sa tak rozrástol, že ho organizátori premiestnili a dnes zapĺňa celý okruh okolo milánskej pevnosti Castello Sforzesco.

Čarovnú atmosféru má aj reťaz drevených stánkov okolo milánskeho dómu, ktorý sa otvára dva týždne pred Vianocami a trvá až do sviatku Troch kráľov. O menšie vianočné trhy v Miláne zakopnete takmer na každom rohu.

Na hlavnom námestí sa vypína najvyšší milánsky vianočný strom. Urastenú 25-metrovú bielu jedľu z údolia Val di Sole v Trentine zdobí po celý deň 35-tisíc led-svetielok (svietia 24-hodín denne).

Miláno však nemyslí len na parádu, ale aj na životné prostredie, a preto sa vždy po sviatkoch snaží svoj vianočný strom zrecyklovať. Minulý rok z neho vyrobili napr. lavičky do nového parku a podobný osud stihne aj tohtoročný strom.

Vianočný strom od Swarovskeho aj interaktívny od Huawei

Hneď o pár metrov ďalej v Galérii Vittorio Emanuele II. konkuruje majestátnemu stromu z námestia už po piaty rok bohato vyzdobený stromček od známeho výrobcu krištáľových šperkov a ozdôb, ktorý majú Milánčania vo veľkej obľube.

Pod ním sú interaktívne obrazovky pre zábavné selfie či virtuálne skúšanie šperkov, ako aj malá výstava historických výtvorov z krištáľu, bežne neprístupných publiku. Na námestí pred katedrálou je aj ďalšie prekvapenie pre veľkých i malých.

Od prvého decembra až do Vianoc sa na Palazzo dei Portici Meridionali rozsvecuje netradičný adventný kalendár. Každý večer sa fasáda budovy zmení na filmové plátno s rozmerom 1 200 metrov štvorcových, na ktorom sa odohráva dojímavý príbeh sobieho mláďatka, hľadajúceho na Vianoce cestu domov.

Protipólom klasických stromčekov je vianočný strom s umelou inteligenciou od čínskeho výrobcu mobilných telefónov. Stojí pod najvyšším mrakodrapom Milána v modernej štvrti Tre Torri.

Na totemoch umiestnených v jeho okolí si ľudia môžu zhotoviť snímky, ktoré neskôr stromček zanalyzuje a vyčíta z nich emócie. Každých 15 minút sa strom sfarbí jedným zo štyroch odtieňov na základe vyhodnotených pocitov.

Červená farba znamená šťastie, žltá prekvapenie, biela neutrálne pocity a zelená signalizuje človeka, ktorý šíri negatívnu náladu.

Ďalším ultramoderným stromčekom je Xmas Tree na Piazza XXIV. Maggio pri milánskom prístave Darsena. Futuristickú inštaláciu tu postavil ďalší sponzor z Číny. Nielen že krásne svieti a mení farby, ale možno doň vojsť, vystúpiť až na balkón a z výšky deviatich metrov sa kochať pohľadom na okolie. Vnútri konštrukcie pohltí návštevníkov imitácia nočnej oblohy posiatej hviezdami.

Možno menej inteligentný, no zato najväčší vianočný strom je na rekonštruovanom výškovom paláci Torre Galfa. Svetelnú inštaláciu tvorí trinásť 80-metrových svetelných reťazízakončených hviezdou s rozmerom štyri metre.

Vianočné dedinky a taliansky Santa Claus

Na svoje si počas predvianočných sviatkov prídu aj deti. V krásnom parku pri Porta Venezia sa už každoročne otvárajú brány vianočné dedinky „Villaggio delle Meraviglie“. Návštevníci v nej nájdu veľké, čiastočne zastrešené klzisko, kolotoče a horskú dráhu, stánky s punčom, sladkými aj slanými dobrotami, všetko vo vianočnom štýle. Nechýba ani domček s Babbo Natale.

Talianskeho Santa Clausa v spoločnosti ďalších rozprávkových postavičiek stretnú milánske deti aj v prístave Darsena. Deti sa tu môžu dokonca povoziť aj na Santa Clausových saniach, ktoré premávajú trochu netradične, na vode. V Miláne totiž sneží veľmi zriedka. Ďalšou atrakciou je klzisko vysunuté nad vodnou plochou.

Snehu na Vianoce sa asi tento rok Miláno nedočká, ľadu je však dosť. Klzisko je vo veľkom zastrešenom átriu pod mrakodrapom Palazzo Lombardia, v samotnom centre mesta neďaleko Piazza Duomo, na modernom námestí Gae Aulenti v štvrti Porta Nuova, v obchodnom dome Milanofiori a tiež na kúpalisku Bagni Misteriosi, kde sa možno korčuľovať na platforme umiestnenej nad plaveckým bazénom.

Synonymom Vianoc je v Miláne tradičný sladký koláč s hrozienkami a kandizovaným ovocím - panettone. Priemyselne vyrábaná verzia, ktorú dostať v supermarketoch za pár eur, má len málo spoločného s remeselným panettone, ktorého cena sa môže vyšplhať aj na trojcifernú sumu.

Pôvodne mal panettone tvar bochníka. Recept nie je vôbec jednoduchý a každý majster pekár má svoj tajný postup. Niektorí používajú dva druhy cesta, všetci sa však zhodujú na tom, že musí veľmi dlho a pomaly kysnúť.

Už od novembra sa v Miláne konajú rôzne súťaže a ochutnávky cukrárenských umelcov, na ktorých prezentujú svoje výtvory. V nedeľu pred Vianocami si v Galérii Vittorio Emanuele II. môžu Milánčania aj turisti pochutnať na na rekordne najväčšom panettone na svete. Ten minulorčný meral na výšku dva metre a vážil 140 kíl a pochutnalo si na ňom 1 200 okoloidúcich.

V Miláne na Vianoce zladia šport a dobročinnosť

Že počas Vianoc možno zladiť šport, zábavu aj dobročinnosť, dokazuje tradičný beh Babbo Running v centre mesta. Tisícky účastníkov od detí až po seniorov si v kostýme Santa Clausa odbehnú, či odkráčajú päť kilometrov a prispejú na charitatívne ciele. Podobné behy sa organizujú aj v ďalších šiestich talianskych mestách.

Miláno má každoročne vianočný darček aj pre milovníkov vážnej hudby. Tesne pred Vianocami, 20. decembra sa koná tradičný koncert v majestátnych priestoroch milánskej katedrály, na ktorých zaznejú tóny zo svetoznámeho oratória Georga Friedricha Händela Mesiáš. Koncert je zadarmo, voľne prístupný všetkým až do vyčerpania kapacity.

Ďalším hudobným zážitkom na netradičnom mieste je v poradí už tretí koncert na vodnej hladine. V charakteristickej štvrti plavebných kanálov Navigli zaznejú tóny vianočných skladieb v podaní operných spevákov z milánskej gonodoly. Takisto diváci môžu sledovať predstavenie nielen z brehu, ale aj z plavidiel vodáckeho združenia Canottieri di San Cristoforo.

Kostol, ktorý má na veži namiesto kríža hviezdu ako symbol nádeje

Ani po Vianociach však sviatočný ruch v meste neutícha. Pevným bodom v milánskom kalendári je tradičný trojkráľový sprievod. Stovky ľudí v alegorických kostýmoch stvárňujúcich mudrcov východu a ich spoločnosť sa z milánskeho Dómu presúvajú ulicami centra mesta až ku starobylému kostolu San Eustorgio na Corso Ticinese.

Tu sa totiž nachádzajú relikvie troch kráľov, ktoré sem dal podľa legendy dopraviť cisár Konštantín. Roku 1162 rímsko-nemecký kráľ Fridrich I. Barbarossa počas nájazdu na Miláno pozostatky troch kráľov ukoristil a dal ich previezť do kolínskeho dómu.

Až v 20. storočí sa vrátilo niekoľko fragmentov, ktoré sú dnes uložené v bronzovej urne v miestnej kaplnke. Ďalšou zaujímavosťou tohto kostola je, že je jedným z mála, ktorý má na veži namiesto kríža hviezdu ako symbol nádeje. Na veži sa tiež kedysi nachádzali prvé mestské hodiny v Taliansku.

Komu zvýši čas a chuť, určite by si nemal nechať ujsť návštevu 20 km vzdialeného mestečka Melegnano, kde sa rodinný dom na Via Platani 31 mení na sídlo Babbo Natale. Od roku 1982 tu rodina Gogliovcov vyzdobuje fasádu a záhradu vianočnými svetlami, ktoré chodia obdivovať zvedavci z celého Talianska.

Každým rokom je inštalácia väčšia a modernejšia. S jej prípravou sa začína už v septembri. Počas vianočného obdobia musí starosta mesta pristúpiť k dopravným zmenám, aby zástupy návštevníkov nezablokovali všetky prístupové cesty. Celé je to zadarmo, rodina svoju tradíciu dodržiava len z čistého nadšenia.

01 - Modified: 2024-04-19 10:00:01 - Feat.: - Title: Top dovolenka za minimum peňazí? Toto letovisko označujú za európske Maldivy, zatiaľ ho pozná len málo ľudí 02 - Modified: 2024-04-19 07:00:00 - Feat.: - Title: Nechoďte sem, odkazuje turistom talianske mestečko. Bojí sa náporu turistov, môže za to nový seriál od Netflixu 03 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 04 - Modified: 2024-04-16 07:45:48 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 05 - Modified: 2024-04-13 11:30:00 - Feat.: - Title: Najpodivnejší kus zeme? Toto územie patrí jednému štátu, no je obklopené iným štátom, ktorý je obklopený ďalším štátom
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 22:42