Matic TeličFacebook Matica Teliča
StoryEditor

Matíc u nás našiel nezávislosť. Dojem zo Slovenska mu nepokazil ani stret s neonacistami

13.10.2018, 10:00
Autor:
ipip
Patriotizmus aj krásu žien máme podľa Slovinca Matíca spoločnú.

Matíc Telic má 25 rokov, pochádza zo Slovinska a pred príchodom na Slovensko študoval. Do Bratislavy, kde pracuje aj jeho strýko v rámci korporácie IBM, sa prisťahoval kvôli práci a odvtedy tu žije už dva roky.

"Najdlhšie som si zvykal na slovenčinu, ktorá pre mňa už nie až taký problém, akurát ešte robím chyby, keď ju kombinujem aj s inými jazykmi, ako je slovinčina, srbčina, chorvátčina a ruština."

Ako sám hovorí, podobnosť máme so Slovincami aj v niečom inom. "Sme oba národy veľkí patrioti, máme pekné dievčatá a mnoho našich mladých je vysokoškolsky vzdelaných." 

Rozdiel však vidí v otvorenosti. Slovinci sú podľa neho v porovnaní so Slovákmi omnoho otvorenejší voči ostatným. Rozdiel je aj medzi východným a západným Slovenskom. 

"To, čo sa mi na vás, Slovákoch, páči, je, že ste jednoduchí, ale to v najlepšom možnom zmysle slova. Mali by ste byť však otvorenejší ideám Európy a celkovo svetu. Slováci sa z môjho pohľadu zaujímajú len o svoju krajinu, o ostatné krajiny veľmi nie."

"Chýba vám lepšia znalosť cudzích jazykov. Pritom vy, Slováci, máte veľmi unikátny jazyk. Celkovo jazyk slovanských národov je pre mňa niečo ako esperanto, ja sám lepšie rozumiem každému, kto pochádza z východnej Európy - z Poľska alebo aj Česka."

Jemu osobne príchod na Slovensko priniesol najmä nezávislosť, osobnú a vďaka práci aj finančnú slobodu.

Cesnačka áno, bryndzové halušky určite nie

Na jeho novej krajine sa mu mimoriadne páči miestna kultúra a to, že aj mnoho mladých ľudí dodržiava staré tradície a celkovo sa zaujíma o slovenskú kultúru.

Osobitná kapitola je slovenská gastronómia. "Zo slovenských jedál mi chutí cesnačka a hovädzí vývar a ešte sladké," prezradil. A čo bryndzové halušky? "Mám rád viaceré vaše jedlá, ale bryndzové halušky to nie sú."

Matíc nám povedal aj to, s čím súvisia jeho najkrajšie zážitky počas toho, ako žije na Slovensku. Jedno miesto Slovenska má pre neho unikátny ráz. Ide o Donovaly, kde bol na výlete s kamarátmi a s ktorými sa mu spájajú najkrajšie zážitky.

Pozitívnych zážitkov na Slovensku má viac. Budúcnosť nerieši

V pamäti mu však utkvel aj najhorší zážitok: "Zlé zážitky takmer nemám, ale jeden si pamätám. Ja a môj kamarát sme sa stretli s problémami na zastávke električiek, kde sme nanešťastie narazili na slovenských neonacistov. Očividne vyhľadávali problémy, boli agresívni a do toho ešte aj opití," spomína Matíc. 

"Navážali sa do nás, ale chvalabohu o päť minút išla električka," dodal. Ostať tu však napriek zlej skúsenosti plánuje a dojem zo Slovenska mu to nepokazilo. Hovorí, že ostať na Slovensku by chcel ešte rok, ale budúcnosť teraz veľmi nerieši.

"Neviem, čo budem robiť nabudúce, to, čo bude potom, je podľa mňa nepredvídateľné. Nevieš, čo ešte urobíš dnes alebo čo bude zajtra."

01 - Modified: 2024-04-25 08:30:00 - Feat.: - Title: Najhorúcejšie a najsuchšie miesto v Amerike sa zmenilo v pestrofarebnú lúku. Môžu za to rekordné zrážky a hurikán 02 - Modified: 2024-04-19 10:00:01 - Feat.: - Title: Top dovolenka za minimum peňazí? Toto letovisko označujú za európske Maldivy, zatiaľ ho pozná len málo ľudí 03 - Modified: 2024-04-19 07:00:00 - Feat.: - Title: Nechoďte sem, odkazuje turistom talianske mestečko. Bojí sa náporu turistov, môže za to nový seriál od Netflixu 04 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 05 - Modified: 2024-04-16 07:45:48 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 14:16