Pixabay
StoryEditor

Ostrov je nasýtený, viac turistov nezvládne, tvrdia úrady dovolenkového raja. Začnú s obmedzeniami

10.09.2018, 10:54
Autor:
ČTKČTK
Úrady žiadajú menej turistov. "Musíte niečo obetovať," odkazujú búriacim sa prevádzkovateľom.

Od marca do decembra takmer každý deň dopravia výletné lode na ostrov Santorini tisíce turistov. Tí pumpujú peniaze do miestnej ekonomiky prostredníctvom nákupov jedla, pitia a výletov na severnú časť ostrova, kde sledujú západy slnka nad Egejským morom. Píše to denník The Wall Street Journal.

Úrady žiadajú menej turistov, prevádzkovatelia sa búria

Niektorí miestni úradníci však tvrdia, že už toho videli dosť. "Ostrov je nasýtený," hovorí starosta Santorini Nikos Zorzos. "Nezvládne ďalších turistov." Od začiatku budúceho roka preto ostrov obmedzí počet príchodov turistov výletnými loďami na 8000 denne. 

Dúfa, že tak zníži denný prílev turistov, ktorí podľa starostu predstavujú príliš veľkú záťaž pre infraštruktúru a dodávky. Rozhodnutie ale trápi prevádzkovateľov výletných plavieb a majiteľov podnikov.

Ostrov Santorini vznikol po výbuchu sopky v roku 1613 pred naším letopočtom a je jednou z najobľúbenejších turistických destinácií na svete a najobľúbenejšou v Grécku.

Ročne priláka takmer dva milióny ľudí a zhruba polovica z nich sú turisti, ktorí sem prišli loďou a strávili na ostrove v priemere sedem hodín, uvádzajú prevádzkovatelia plavieb a miestni úradníci.

V najrušnejších dňoch v lete príde na ostrov viac ako 10 tisíc návštevníkov. Davy ľudí si však vyberajú svoju daň, upozorňuje Zorzos. "Mnoho ľudí je závislých na výletných plavbách, ale niečo musia obetovať," hovorí.

Ak nedostaneme davy pod kontrolu, zničí nás to

"Elektrická sieť a dodávky vody dosiahli svoje limity. Odpadky sa za päť rokov zdvojnásobili. Ak nedostaneme davy pod kontrolu, obráti sa to proti nám a zničí nás to." Podľa nového systému, ktorý začne platiť budúci rok, ak bude chcieť prísť v rovnakom čase príliš mnoho výletných lodí, niektoré z nich požiadajú, aby prišli v iný deň. 

Itineráre plavieb sú však pripravené dva roky vopred a prevádzkovatelia nemajú v pláne obmedziť plavby alebo použiť menšie lode, takže je otázkou, aký účinný bude tento systém.

Problém zhoršuje tiež príchod takmer 4000 turistov denne z iných častí Grécka, ktorí sem cestujú v rámci výletov na menších gréckych výletných lodiach. Obrovské lode určené na výletné plavby sú príliš veľké a nemôžu zakotviť v malých prístavoch ostrova.

Kotvia preto neďaleko prístavu Fira na východnej strane Santorini a plávajú do prístavu na menších lodiach. Od prístavu sa potom tvoria rady smerom k starej lanovke, ktorá je schopná prepraviť do mesta (ktoré leží na kopci 260 metrov nad morom) 680 ľudí za hodinu.

Alternatívnou trasou sú strmé schody, ktoré môžu turisti vyjsť pešo alebo s pomocou osla, ktorý ich vyvezie. Vo Fire potom čaká mnoho autobusov, ktoré vozia návštevníkov po celom ostrove, avšak prevažne do mesta Oia, vzdialeného 14 kilometrov na sever.

Autobusy sa tu spoja do radu, ktorý prechádza úzkou ulicou s jedným pruhom a dopravná zápcha tu pripomína Manhattan v špičke. Združenie majiteľov výletných plavieb CLIA uvádza, že odvetvie uznáva potrebu zabrániť preplneniu, aby sa zachovala príťažlivosť ostrova.

Začarovaný kruh?

Plánuje tiež rešpektovať limit pre denné príchody. Súčasne však dodáva, že Santorini by toho mal urobiť viac pre zlepšenie turistickej infraštruktúry. "Každý chce ísť do Oiy, ale nie je to chyba odvetví výletných plavieb, že je tu len jedna lanovka pre tisíce ľudí," upozorňuje zástupkyňa CLIA pre verejné záležitosti vo východnom Stredomorí Maria Deligianniová.

Úrad starostu sa bráni, že zvažoval ďalšiu lanovku, náklady sú však vysoké, povolenie musí prísť od centrálnej vlády v Aténach a bude trvať roky, kým sa podarí dokončiť potrebné štúdie o vplyve na životné prostredie.

Cestovný ruch sa na celkovom hrubom domácom produkte Grécka podieľa zhruba pätinou a Santorini úplne premenil. Ostrov v roku 1956 zdevastovalo zemetrasenie, ktoré prinútilo obyvateľov odísť. 

Elektrina tu je od roku 1974 a prvé výletné lode sem priplávali v 80. rokoch minulého storočia. Za posledných 15 rokov sa počet obyvateľov na ostrove podľa odhadov viac ako zdvojnásobil, a to na 25 tisíc.

Prispôsobil sa tak rastúcemu počtu turistov. Okrem výletných plavieb je Santorini poprednou destináciou svadieb a medových týždňov. Vily a luxusné izby v Oia stoja za noc aj viac ako 8000 dolárov (v prepočte 6 887 eur).

"Každý turista z výletnej lode minie denne zhruba 150 eur a závisí na nich okolo 70 percent obyvateľov, od sprievodcov a vodičov autobusov po turistické obchody, reštaurácie a bary," hovorí prezident zväzu maloobchodu na ostrove Nikos Nomikos. "Nechceme už ďalšie limity. Chceme, aby prišlo viac ľudí."

01 - Modified: 2024-04-23 19:41:38 - Feat.: - Title: Grécko postihlo nové znečistenie saharským prachom, viditeľnosť je obmedzená 02 - Modified: 2024-04-23 18:30:25 - Feat.: - Title: Obnova Grécka po ničivých povodniach bude stáť viac ako tri miliardy eur 03 - Modified: 2024-04-23 10:33:12 - Feat.: - Title: Grécko plánuje splatiť krajinám eurozóny tento rok miliardy eur. Chce sa udržať v investičnom pásme 04 - Modified: 2024-04-22 11:32:24 - Feat.: - Title: Spojenci tlačia na Grécko a Španielsko, aby Kyjevu dodali svoje protivzdušné systémy 05 - Modified: 2024-04-22 08:12:17 - Feat.: - Title: V obľúbenej dovolenkovej destinácii si v noci zmrzlinu už nedáš. Talianske mesto zakáže nočný predaj jedla
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 13:40