StoryEditor

Chorvátsku Makarskú milujeme, no málokto z nás zamieri aj k nádherným jazerám

30.08.2018, 00:01
Autor:
highig
Krajina okolo Makarskej si získala srdcia turistov už v prvej polovici 20. storočia.

Dodnes patrí k najvyhľadávanejším destináciám v Chorvátsku, píše iDNES.cz. Tento rok po prvýkrát ponúka tunel Svätý Eliáš bezplatný výlet do vnútrozemia. Cestu k unikátnym jazerám v mestečku Imotski zvládnete už za pár desiatok minút. 

Makarská je v Chorvátsku pojmom. Ponúka unikátnu kombináciu krásneho mora, vysokého pohoria Biokovo a výhľady z pláží na okolité ostrovy a štíty vysoké zhruba 1400 metrov. Československých turistov priťahovala už po prvej svetovej vojne.

Jedno z vôbec prvých ubytovacích zariadení pre turistov v tejto oblasti otvorila už v roku 1932 rodáčka z Prahy Máša Chmelíková. V dedinke Brela prestavala neobývaný dom na rodinný penzión.

Turisti sem mierili aj počas vojny v Juhoslávii v 90. rokoch minulého storočia. "V celej krajine sa bojovalo, väčšina hotelov v Makarskej bola zavretá a turisti nikde. A zrazu sa na recepcii jedného z hotelov objavil Čech, že vraj tu má zarezervované ubytovanie na sedem dní. Dostal zľavu a štyri dni naviac," spomína na túto úsmevnú historku  Tonči Lalič, turistický sprievodca po Makarskej. 

Na Čechov a Slovákov narazíte všade aj dnes. Na hlavnej promenáde, na plážach, pri stánkoch aj detských ihriskách. Rovnako aj na pobreží, v radoch na výletné lode, ktoré rozvážajú turistov po okolitých ostrovoch.

Jaroslav Halamka, idnes.cz

​Väčšina z nich býva v hoteloch a apartmánoch v okolí Makarskej, Brely, Živogošće a ďalších okolitých mestečkách a vychutnávajú si na prvý pohľad nenápadné, ale o to krajšie pláže s unikátnym výhľadom na okolie.

Farebné jazerá na dosah

Takmer povinnou zastávkou pri návšteve Makarskej je tiež mestečko Imotski. Od pobrežia je vzdialené približne 40 kilometrov. Nájdete tu dve unikátne jazerá. Našťastie, už nie je nevyhnutné obchádzať pohorie Biokovo, stačí pohodlne prejsť tunelom Svätý Eliáš (Tunel Sveti Ilija), ktorý plní funkciu bezpečnej a rýchlej spojinice medzi dialnicou A1 Záhreb - Split - Ploče s jadranskou magistrálou.

Ako jediný v Európe je razený v krasovom masíve, meria 4 250 metrov a miestami budete mať nad sebou 1300 metrov nadložia. Sveti Ilja bol slávnostne otvorený v roku 2013 a takmer okamžite sa okolo neho rozprúdila divoká debata miestnych obyvateľov, ktorí odmietali za prejazd tunelom platiť. Uspeli. Poplatok za prejazd 1.1.2018 zrušili. 

Modré a červené 

​Bez platenia ste teda v Imotski zhruba za pol hodiny. Aj v nepriaznivom počasí je Imotski krásnym miestom na zastavenie. Najväčším turistickým ťahákom sú jednoznačne dve miestne jazerá - Modré a Červené.

Obidve jazerá sú v skutočnosti modré a obklopujú ich strmé skaly. Modré jazero je plytšie a v priebehu roku niekoľkokrát vyschne. Miestni obyvatelia potom na dne hrajú futbal.

Červené jazero získalo svoj názov podľa výrazného sfarbenia okolitých skál. Hovorí sa, že z ich vrcholkov nedohodíte kameňom do jazera. Vysvetlenia sú rôzne. Ale ak si to budete chcieť vyskúšať, musíte sa po voľnom kamene pozorne rozhliadnuť.

Jaroslav Halamka, idnes.cz

​Minimálne pri ceste. Turisti totiž tejto výzve nedokážu odolať a radnica preto kamene v okolí parkoviska často upratuje.

V roku  2017 sa franúczksy potápač Frédéric Swierczynski stal prvým človekom, ktorý sa pozrel na dno 245-metrov hlbokého jazera. 

Kúsok histórie 

Pri modrom jazere môžete zísť až k jeho hladine po chodníku, ale počítajte s fyzicky náročnejším návratom. Od parkoviska určite zamierte aj na druhú stranu na vrchol kopca, kde sa nachádza bývalá mestská pevnosť Topana, využívaná až do roku 1816.

Jaroslav Halamka, idnes.cz

​Miestni žartom tvrdia, že súčasná hranica medzi Chorvátskom a Bosnou a Hercegovinou, ktorá zodpovedá bývalej hranici medzi Osmanskou ríšou a Benátskou republikou, bola stanovená výstrelom z dela práve z tejto pevnosti.

V okolí pevnosti si môžete prehliadnuť aj unikátne futbalové ihrisko, ktoré sa vďaka svojmu umiestneniu v okolí skál a jazier, dostalo tiež na zoznam desiatich najkrajších športových ihrísk podľa serveru BBC.

Ak hľadáte cestovateľské inšpirácie, pozrite si aj tento rozhovor v HNtelevízii: 

01 - Modified: 2018-07-17 07:11:10 - Feat.: 0 - Title: Desať tajných tipov na nevšedné pláže v Chorvátsku 02 - Modified: 2018-08-15 08:28:36 - Feat.: 0 - Title: Bývajte ako na dovolenke: Chorvátsko ponúka na predaj zaujímavé byty aj domy pri mori
01 - Modified: 2024-04-18 06:01:30 - Feat.: - Title: Chorvátske demokratické spoločenstvo začne vo štvrtok rokovať o novej vláde. Voľby vyhralo tretíkrát v rade 02 - Modified: 2024-04-17 19:36:41 - Feat.: - Title: Chorvátske parlamentné voľby podľa prvých odhadov vyhrá vládna strana HDZ 03 - Modified: 2024-04-16 21:43:09 - Feat.: - Title: Teploty na severe Chorvátska klesli za 24 hodín o takmer 30 stupňov Celzia 04 - Modified: 2024-04-08 10:26:38 - Feat.: - Title: Česi potrestali Chorvátsko za drahotu, odradili ich aj poplatky za plážové sprchy. Slovensko sa doťahuje 05 - Modified: 2024-03-23 19:26:48 - Feat.: - Title: Asi tisícka ľudí demonštrovala v Záhrebe pred voľbami proti vládnej strane
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 13:50