Sledujte nás na Instagrame

@hospodarske_novinyFacebook
27.08.2018, 10:00

Bratislava má prvý včelí hotel. Úle postavili rovno na terasu

Hotel chce prispieť k ekologickému chovu a ochrane včiel a vytvoriť im prirodzené prostredie rovno v meste.

Bratislava má prvý včelí hotel. Úle postavili rovno na terasu
Zdroj: NH Bratislava Gate One

Všetko sa to začalo vášňou jedného z akcionárov hotela NH Bratislava Gate One Rastislava Pavlišina. Domov na Kolibu si priniesol dve včelie rodinky, úle postavilo rovno na terasu na 4. poschodí. Neskôr pribudli ďalšie dve rodiny. "Tento rok sme vyvtočili 70 kilogramov medu. Podľa rozboru v laboratóriu má med vysokú kvalitu a získali sme aj certifikát. Rozhodol som sa preto posunúť svoje včelárenie z Koliby ďalej do mesta." 

Spoločne s včelárom Svetozárom Ružičkom vybudovali na streche hotela veľkú včelnicu. Momentálne tam žije osem včelích rodín a postupne by chceli rozšíriť chov až na 20. 

"Je to prvý príklad v Bratislave. Chceli by sme, aby sa pridali aj iné firmy a takto by sme spoločne prispeli k záchrane sveta, hovorí s úsmevom Pavlišin. 

A ako to vôbec funguje? Dokážu včely prežiť v rušnom meste, kde je málo zelených plôch?  Vraj to nie je problém. Včely majú rádius letu okolo 5 km od hotela, kde by mali podľa odborníkov dostatok zelených plôch na zber peľu a produkciu zdravého a kvalitného medu. Rozširovanie plôch v meste s potenciálom mednej a peľovej znášky je zároveň dlhodobý zámer tohto projektu.

Úžitok z takéhoto ekologického chovu budú mať nielen včely, mesto, ale aj hoteloví hostia a jeho návštevníci. Hotel sa rozhodol zaradiť do svojej ponuky v rámci gastronómie niekoľko jedál s medom vyprodukovaným vlastnými včelami na streche hotela.

Zdroj: NH Bratislava Gate One

​Aj tento chov smeruje k biovčeláreniu, to znamená, že včely neliečia chémiou ale používajú termokomoru. Včelári totiž vedia, že najväčším nepriateľom včiel je nebezpečný klieštik. 

Včelnica na streche hotela bude zároveň referenčné miesto pre používanie a ďalšie získavanie skúseností z liečenia termickou metódou v spolupráci s autorom, prof. Dr. Wolfgangom Wimmerom z Viedne, ktorý metodiku ako aj zariadenie – termokomoru Warroa controler vyvinul.

Liečenie včelieho plodu teplom zásadne rozširuje možnosti boja proti klieštikovitosti, napĺňa ideu biovčelárenia a produkcie zdravého medu bez zvyškov z liečenia chemickými prípravkami.

"Kvalita medu vždy závisí od včelára a rozhodujúci je spôsob liečenia včiel. Dajú sa liečiť aj bez ťažkej, jedovatej chémie," tvrdí garant projektu včelár Svetozár Ružička. Včely sú podľa neho veľmi náchylné na zmeny v životnom prostredí. "To isté, čo sa deje ľuďom, sa deje aj včelám, len to prebieha rýchlejšie." 

Cookies

Na našich stránkach používame cookies. Slúžia na zlepšenie našej práce a vášho zážitku z čítania HNonline.sk. Bližšie informácie nájdete v Pravidlách používania cookies. Spracovanie a správu cookies nastavíte priamo vo Vašom prehliadači.