StoryEditor

Divoká Sicília je vždy dobrý nápad. Ako vyzerá mafiánske mesto a kde nás najviac sklamala pizza?

19.08.2018, 00:01
Mafióso. Slovo, na ktoré hneď zareagujú všetci Sicílčania, ak ho vyslovíte dostatočne nahlas.

Odcestovať na Sicíliu som nemala v pláne. Impulzívne rozhodnutie vyvolala vzácna zhoda okolností a náhod. O stredomorskom ostrove si už zo školy nepamätám veľa, skôr mi v pamäti rezonujú filmy s mafiánskou tematikou, z ktorých som si uchovala aj aké-také predstavy o krajine a mestách.

Študovať recenzie a postrehy cestovateľov pred dovolenkou nebol čas. O to viac som bola zvedavá na skutočný život a atmosféru Sicílie.

Pozrite si v galérii Siciíliu v obrazoch mojimi očami:

​Odlietali sme z Bratislavy, bežný charterový let, ale štýlový - leteckou spoločnosťou, ktorú založil Bud Spencer. Bulharský personál na palube nás pobavil svojou „bulharskou“ angličtinou, ale ináč žiadna sranda ani dobrodružstvá, našťastie.

Nad sicílskou Cataniou husté oblaky, nebolo vidieť letisko, ani mesto. Nebolo mi všetko jedno. Ale o čo horšie lietadlo, o to lepší pilot, takže pristátie prebehlo hladko. Už cesta autobusom z letiska naznačovala, že sa mi na Sicílii bude páčiť.

Slnko, more a neplavci

Srdce Stredoslováčky plesalo pri pohľade na strmé svahy a Etnu, ktorá si v pofajčievala v diaľke. Najvyššia sopka v Európe si celkom prirodzene vynútila pozornosť. A to som ešte nevedela, aké poklady Sicília ukrýva.  

Slnko a more na Sicílii nesklamali. Počasie bolo stabilné, pri mori sme teploty nad 30 stupňov ani nevnímali. Hotel sme mali celkom pri mori, pláž bola príjemná, piesková, slnečníky a ležadlá pre hotelových hostí v cene pobytu. Prvé dojmy veľmi dobré.

Na pláži boli väčšinou domáci – Taliani a medzi nimi naša skupina Slovákov. Práve tu som urobila prvý sicílsky objav. Chvíľu mi trvalo, kým som si uvedomila, že všetci „domáci muži“ stoja takmer po plecia vo vode, debatujú v skupinkách, alebo sa hrajú s deťmi, ale neplávajú!

Ak sa ďalej od pobrežia objavil vo vode nejaký plavec, v 90-tich percentách to bol niekto zo Slovákov alebo iný cudzí „športovec“. Taliani väčšinou postávali vo vode a keď prišla vlna, celú skupinku nadhodilo.

Výlety za históriou či krásami prírody a Krstný otec

Sicília ponúka toľko príležitostí na výlety, že je priam hriech preležať celú dovolenku na pláži pod slnečníkom. Aj keď nepatríte k náruživým turistom, vydajte sa preskúmať aspoň pár miest v okolí.

Určite neobanujete a prinesiete si množstvo nezabudnuteľných dojmov a fotografií. Ak sa bojíte požičať si auto, môžete cestovať miestnymi autobusmi, Sicília je známa aj svojou sieťou diaľnic.

Ja som sa rozhodla pre pohodlnejší, ale drahší spôsob spoznávania krás Sicílie. Využila som ponuku nášho hotela na skupinové výlety mikrobusom.

Malebná horská dedinka Savoca by si žila svojim ospalým tempom, keby nebolo filmárov. Nevedno prečo sa im tak zapáčila miestna krčma s honosným názvom Bar Vitelli. Mafiánsky film Krstný otec (v angličtine The Godfather) v hlavných úlohách s Marlonom Brandom a Al Pacinom preslávil režiséra Francisa Forda Coppolu, ktorý za celú trilógiu získal päť Oskarov a tri Zlaté glóbusy.

Zo svetovej slávy filmu sa kúsok ušiel aj sicílskej dedinke Savoca. Turisti z rôznych kútov sveta sú ochotní odbočiť z diaľnice medzi mestami Messina a Taormina a šplhajú sa serpentínami po úzkej ceste do Savoce.

Odmenou za odvahu im je nádherný výhľad na okolitú krajinu, niekoľko starobylých pamiatok, ktoré si môžu pozrieť a posedenie v tieni pred barom Vitelli, ktorý slúži dodnes. Čiastočne ako bar a mini múzeum zároveň.

Vo vnútri starodávneho domu s bázňou uchovávajú fotografie z filmovačky a rôzne dobové predmety. Kto v horúcom slnku vládze prejsť na kopec ku kostolu, zaslúži si pohár osviežujúceho nápoja či zmrzlinu. Pre tých pohodlnejších turistov domáci vymysleli odvoz - za poplatok vyvezú návštevníkov na kopec ku kostolíku na malom motorovom „vozítku“, čo je niečo medzi motorkou a autíčkom.

Krásna Taormina je plná turistov

Pravým opakom ospalého vidieka je populárne mesto Taormina. Davy turistov z celého sveta prichádzajú obdivovať kľukaté stredoveké uličky, historické pamiatky a nádherné výhľady na pobrežie i sopku Etna.

Hlavná promenáda Corso Umberto je tepnou celého mesta. Obdivovala som, ako funguje prísun a odsun  masy turistov, pretože pred pešou zónou panoval totálny dopravný chaos – ale bolo to len zdanie.

Autobusy zastali, turisti sa vyrojili a vydali sa obdivovať kultúrne pamiatky a utrácať v stovkách obchodíkov. V dohodnutú hodinu sa začali hlúčiky ľudí zhromažďovať pred bránou na hlavnú promenádu.

Ukázal sa autobus, turisti nastúpili a „stratili“ sa niekde vo svojom letovisku. Týmto systémom absolvovala Taorminu aj skupinka z nášho hotela. Keď sme sa nasýtili atmosférou promenády Corso Umberto, vydali sme sa hľadať grécky amfiteáter z 3. storočia pred naším letopočtom.

Mnohí ho považujú za najkrajšiu pamiatku v Taormine. Do jeho hľadiska sa v časoch jeho slávy mohlo posadiť približne 5400 divákov. Aj v súčasnosti v ňom usporadúvajú rôzne kultúrne podujatia.

V dovolenkovej sezóne k nemu prúdi hustý zástup návštevníkov. Areál amfiteátra je však taký veľký, že sa v ňom rozptýlia a pokojne si môžete vychutnať neopakovateľnú krásu tohto miesta.

Na námestí Duomo si dovolenkári radi fotografujú barokovú fontánu. Katedrála svätého Mikuláša hneď za ňou pochádza z 15. storočia. Potešilo nás, že turisti si mohli pozrieť viaceré kostoly. Jeden z nich bol práve vyzdobený na sobáš. Tak sme si počkali na nevestu...

Ak nevyčerpáte cestovateľské nadšenie, vyberte sa do Palerma, alebo do Catanie, navštívte Syrakúzy, či ostrovy Lipary. Zážitkom iste bude výstup na Etnu. Ale v horúcich letných dňoch dá takáto turistika poriadne zabrať. Dovolím si preto tvrdiť, že na Sicíliu nie je neskoro ani koncom leta, či na jeseň.

Slávna čokoláda di Modica

Zo Sicílie by ste nemali odísť bez toho, aby ste ochutnali unikátnu špecialitu ostrova - čokoládu, ktorú podľa prastarého aztéckeho receptu, ako jediní na svete vyrábajú v meste Modica.

Slávna čokoláda má špecifickú, zrnitú konzistenciu, vynikajúcu chuť aj arómu. Mimoriadne vlastnosti získava vďaka spôsobu výroby za studena, ktorý v nej zachová viac živín i chuti. Na lome čokolády preto vidieť kryštáliky cukru.

Nerozpustil sa preto, že hmota sa miesi pri teplotách pod 40 stupňov Celzia. V ostatných továrňach sa bežne čokoláda nahrieva aj na 60 stupňov. Španielski dobyvatelia priviezli na ostrov recept na výrobu čokolády z Ameriky od Aztékov.

Tí drvili kakaové bôby na prášok kameňom a pridávali do neho koreniny či vanilku. Čokoládu užívali ako nápoj. Sicílčania, známi silným zmyslom pre tradície, dodnes spracúvajú kakaové bôby tradičným spôsobom, pridávajú do jemne nahriatej hmoty len trstinový cukor a rôzne príchute pochádzajúce z ostrova.

Čokoláda je preto vždy len tmavá. Tabuľku s označením Cioccolato di Modica nájdete v špecializovaných obchodíkoch s lahôdkami a darčekmi, v bežných sicílskych potravinách či supermarketoch ju nekúpite.

Ostrov labužníkov

Sicíliu si budem pamätať ako miesto, kde som zjedla  kopy vynikajúcej zmrzliny a mimoriadne chutného ovocia (v porovnaní s tým, čo sa dá kúpiť u nás). Na moje veľké potešenie, zmrzlinární bolo v letovisku niekoľko – a všade ponúkali výbornú zmrzlinu.

Spolu s ostatnými dovolenkármi sme kávičkovali a maškrtili do nemoty. Káva so šľahačkou, ľadové granity s ovocnou a čokoládovou príchuťou – to patrilo k dennej dovolenkovej pohode.

Aj pre tých, ktorí majú ovocie najradšej v tekutej podobe, má tento ostrov čo ponúknuť. Sicília patrí k najvýznamnejším vinárskym regiónom Talianska. Vinohradníci pestujú tunajšie odrody a ochutnávky vín prinesú milovníkom božského moku určite príjemný zážitok.

Stredomorskej strave, ktorou nás v hoteli kŕmili, zrejme vďačíme za to, že napriek maškrteniu asi nikto zo skupiny nepribral. Sklamaním bola len pizza, ktorú sme si objednali v reštaurácii v Taormine. Svoju povesť nepotvrdila.

Suveníry a malý „mafiózo“

Zo Sicílie som si domov priniesla „klasiku“, magnetky pre seba i rodinu a niekoľko balení úžasnej čokolády značky Modica. Keby sme domov neleteli, určite by môj kufor naplnili nádherné keramické výrobky, ktoré ponúkali obchodíky s umením a darčekmi

Nechýbalo veľa a na Slovensko by so mnou prišiel aj malý „mafiózo“. A nemyslím tým potomka nejakého fešného Sicílčana. Zmysel pre humor, nadsádzku, alebo pre obchod? Neviem ako nazvať môj ďalší sicílsky objav.

Medzi suvenírmi totiž postával „chlapík“ vyobliekaný ako z filmu ozdobený nápisom Mafióso. Slovo, na ktoré hneď zareagujú všetci Sicílčania, ak ho vyslovíte dostatočne nahlas.

Keď som drobnú figúrku so smiechom a patričným komentárom ukazovala kamarátke, hneď sa obzrelo niekoľko ľudí v našej blízkosti... A zasmiali sa spolu s nami, keď videli náš objav a pochopili, že patríme k zahraničným turistom. Nakoniec mafiózo zostal doma na Sicílii, veď načo nosiť drevo do hory.

01 - Modified: 2018-06-24 11:26:41 - Feat.: 0 - Title: Za deväť eur sa kúpe na Malorke, v cene bežnej dovolenky precestoval Austráliu. Cestovateľ prezradil svoje triky
01 - Modified: 2024-04-06 10:19:02 - Feat.: - Title: Prírodné divadlo: Sopka Etna vypúšťala vzácne dymové krúžky 02 - Modified: 2024-03-10 15:59:43 - Feat.: - Title: Rekordné sucho ničí Stredomorie. Situácia je tragická, hovoria Sicílčania 03 - Modified: 2023-09-27 10:19:01 - Feat.: - Title: Mafiánskeho bossa Messinu Denara v úzkom rodinnom kruhu pochovali na Sicílii 04 - Modified: 2023-09-23 13:39:23 - Feat.: - Title: Lesné požiare na Sicílii si vyžiadali dve obete, evakuovali hotel 05 - Modified: 2023-09-23 06:42:08 - Feat.: - Title: Taliansky mafiánsky boss Matteo Messina Denaro je v kóme
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 06:58