Pixabay
StoryEditor

Prečo ročne stovky Čechov zomrú v cudzine? Príliš si veria a viac smrteľných nehôd je v exotike

17.08.2018, 00:01
Ako národ sú Česi zdatní plavci a nemajú potrebný rešpekt. Majú pocit, že sa im nič nemôže stať.

Utopenia v Bulharsku, útok žraloka v Egypte, smrť pri skoku do mora na Malorke. Také boli príčiny úmrtia niekoľkých Čechov, ktorí prišli v uplynulých dňoch pri dovolenke o život.

K nešťastiam dochádza už viac v exotike

Počty úmrtí českých občanov v zahraničí zostávajú v posledných rokoch konštantné, pribúda však krajín, v ktorých k nehodám dochádza. "Posledných dvanásť rokov sa počty úmrtí českých občanov v zahraničí pohybujú medzi 400 až necelými 500 prípadmi. Tieto čísla medziročne nijako dramaticky nerastú," popisuje tlačová hovorkyňa českého ministerstva zahraničia Michaela Lagronová.

To potvrdzujú aj komerčné poisťovne, ktoré MF DNES oslovila. "Z nášho pohľadu zatiaľ tohtoročné leto nie je výrazne dramatickejšie ako v predchádzajúcich rokoch," konštatuje hovorkyňa poisťovne Kooperativa Milan Káňa.

"Konzultovali sme problematiku aj naprieč trhom a informácie sú rovnaké - tohtoročný počet úmrtí v zahraničí je úplne štandardný, akokoľvek morbídne táto informácia môže vyznieť," dodáva Káňa.

Menia sa však destinácie, kde k smrteľným nehodám dochádza. "V minulých rokoch zomrelo najviac Čechov v krajinách ako Egypt, Grécko či Bulharsko. Tento rok hrajú v smutnej štatistike významnú úlohu aj krajiny ako Spojené arabské emiráty, Kapverdy, Čile alebo Tanzánia," hovorí Lucia Fiedlerová z ERC Európskej poisťovne. "Dlhodobo dominantný vo všetkých smeroch však zostáva Egypt," dodáva Fiedlerová.

Riskovanie sa nevypláca

Najčastejším dôvodom úmrtí počas dovolenky býva utopenie alebo skok do neznámej vody, pády zo skál, infarkt a nešpecifická úmrtia v spánku. Nasledujú ešte príčiny, ktoré sú však jednotlivé a náhodné, ako je napríklad útok žraloka.

Poisťovne upozorňujú na niektoré druhy správania sa Čechov, a to obzvlášť pri športoch, v ktorých si veria. Ukazuje sa totiž, že českí turisti majú tendenciu preceňovať svoje sily.

"Pri utopení možno dôvody paradoxne hľadať práve v tom, že sme ako národ zdatní plavci a nemáme potrebný rešpekt. Napríklad pri mori sa Česi chodia kúpať aj počas odlivu, nedbajú na varovania pred morskými prúdmi a ignorujú výstražné vlajky. Máme skrátka pocit, že plávame výborne a nič sa nám nemôže stať," varuje hovorkyňa poisťovne Uniqa Eva Svobodová.

More je živel, ktorý sa správa úplne inak ako rybníky, na ktoré sú Česi doma zvyknutí. A to môže byť dôvod, prečo jeho silu podceňujú. Navyše výstražné vlajky sa v Česku nepoužívajú, pretože tu nehrozia vlny spôsobené silným vetrom. Jediné výstrahy, ktoré Česi z tuzemska poznajú, sa týkajú kvality vody.

01 - Modified: 2024-04-19 10:00:01 - Feat.: - Title: Top dovolenka za minimum peňazí? Toto letovisko označujú za európske Maldivy, zatiaľ ho pozná len málo ľudí 02 - Modified: 2024-04-19 07:00:00 - Feat.: - Title: Nechoďte sem, odkazuje turistom talianske mestečko. Bojí sa náporu turistov, môže za to nový seriál od Netflixu 03 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 04 - Modified: 2024-04-16 07:45:48 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 05 - Modified: 2024-04-13 11:30:00 - Feat.: - Title: Najpodivnejší kus zeme? Toto územie patrí jednému štátu, no je obklopené iným štátom, ktorý je obklopený ďalším štátom
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 22:55