StoryEditor

Na Jadrane vrcholí vojna o miesto na pláži. Podnikatelia vyháňajú turistov s uterákmi (+video)

08.08.2018, 10:44
Obyvateľom chorvátskych letovísk dochádza trpezlivosť so zástupmi ležadiel a slnečníkov, ktorými podnikatelia obsadili pláže.

Tichá vojna medzi ležadlami a uterákmi: tak titulovali chorvátske médiá spor, ktorý sa rozmohol medzi obyvateľmi obľúbených letovísk na Jadrane a podnikateľmi. Už za prenájom ležadiel a slnečníkov inkasujú na hlavu za deň v prepočte až desiatky eur, uvádzajú Lidovky.

Privatizácia verejných pláží

Chorváti sa búria proti tomu, čo označujú za privatizáciu verejných pláží. Sťažujú sa, že podnikatelia si ich uzurpovali natoľko, že pre tých, ktorí za ležadlá platiť nechcú, už nezostáva miesto.

Niektorí z biznismenov sa totiž neplatiacu verejnosť nezdráhajú aj nevyberavo vyháňať z pláže. Sociálne siete v Chorvátsku v uplynulých dňoch obleteli zábery zachytávajúce jedného z podnikateľov prenajímajúceho ležadlá a slnečníky na pláži v obci Selce, pár kilometrov od Crikvenice, ako sa vulgárne dohaduje s návštevníkmi po tom, čo im ich veci nahádzal do piesku.

Podľa neho sa s nimi dostal do sporu, keď údajne odmietli zaplatiť aspoň za jedno ležadlo, pričom druhé by dostali zadarmo. Namietal, že do pláže investoval a že sami turisti k nemu boli vulgárni.

Čoskoro sa však na internete začali množiť rozhorčené reakcie ďalších návštevníkov, ktorí s ním majú rovnaké skúsenosti. Podľa chorvátskych zákonov pritom musia zostať pláže, ktoré nepatria k niektorému z hotelov alebo kempov, verejne prístupné komukoľvek a podnikatelia z nich nemajú právo ľudí vyháňať.

Flickr

​​Napriek tomu niektorí celé úseky pláže ohradzujú alebo návštevníkom zakazujú prinášať si vlastné jedlo a pitie. Situácia sa kvôli tomu vyhrotila tiež v letovisku Opatija na východnom pobreží Istrie, kde súkromný investor pred rokmi vynaložil na obnovu preslávenej pláže Lido v prepočte okolo 4 milióny eur.

Dnes pozdĺž mora prakticky nemožno nájsť miesto na odpočinok odhliadnuc od platených ležadiel. Nedávno sa preto niekoľko desiatok miestnych obyvateľov prišlo do zrekonštruovaného areálu plného ležadiel protestne vykúpať.

"Ukazuje to, ako veľmi tu už ľuďom došla trpezlivosť," uviedol jeden z miestnych aktivistov Saša Alobič pre chorvátsku pobočku stanice Deutsche Welle. Rovnako ako ďalší z obyvateľov Opatije, má aj on obavy z toho, čo prinesie pripravovaná novela zákona, ktorá dianie na plážach upravuje.

Flickr

​Predložený návrh zákona počíta s tým, že najmenej 30 percent plochy musí zostať ušetrených akýchkoľvek podnikateľských aktivít. Miestni sa ale obávajú, že takáto úprava legislatívy v skutočnosti len posvätí, že zvyšných 70 percent pláže budú môcť podnikatelia ohradiť a úplne z nej vylúčiť neplatiacu verejnosť.

Ležadlá stoja aj 120 eur na deň

Spory, ktoré sa odohrávajú na chorvátskych plážach, pritom nie sú výnimočné ani v ďalších letoviskách pozdĺž Jadranu. Podobné incidenty zachytili aj návštevníci v Čiernej Hore.

Ceny za odpočinok na ležadle na niektorých tamojších plážach dosahujú astronomické výšky. Na pláži Miločer pri polostrove Sveti Stefan prenájom dvoch ležadiel a slnečníka na deň vyjde na 120 eur.

Možno aj polovicu toho, čo niekde inde ľudia zaplatia za týždenné ubytovanie. Na samotný polostrov sa pre zmenu nedostane nikto iný ako návštevníci luxusného komplexu, ktorý v roku 2007 na 30 rokov súkromnej spoločnosti prenajala čiernohorská vláda.

01 - Modified: 2018-08-07 08:39:12 - Feat.: 0 - Title: Balaton čelí návalu turistov. Je takmer nemožné zohnať ubytovanie, ľudia spia v autách
01 - Modified: 2024-04-16 07:45:48 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 02 - Modified: 2024-04-13 11:30:00 - Feat.: - Title: Najpodivnejší kus zeme? Toto územie patrí jednému štátu, no je obklopené iným štátom, ktorý je obklopený ďalším štátom 03 - Modified: 2024-04-12 08:30:00 - Feat.: - Title: Dovolenkový raj Slovákov už nechce turistov. Plánujú demonštrácie, hladovku aj paralýzu najväčšieho letiska 04 - Modified: 2024-04-12 07:00:00 - Feat.: - Title: Si študent? Môžeš získať niekoľkotisícové štipendium na štúdium kdekoľvek na svete. Poznáme presné sumy 05 - Modified: 2024-04-11 17:57:30 - Feat.: - Title: Grécko ponúka kompenzáciu turistom, ktorí boli vlani evakuovaní z Rodosu
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
16. apríl 2024 10:54