StoryEditor

Trváte na tom, že navštívite preplnenú Barcelonu? V lete to rozhodne nie je dobrý nápad

10.07.2018, 09:00
Autor:
lezolezo
Na prvý pohľad je to perfektné miesto, ktoré sa oplatí navštíviť.

Leží na brehoch Stredozemného mora, má skvelú klímu, kultúru, očarujúce pamiatky aj atmosféru. Palmy lemujú kamenné uličky, ktoré sú plné preslávenej architektúry. 

Pre 1,6 milióna ľudí je Barcelona domovom, no oveľa viac ľudí si toto katalánske miesto vyberie ako cieľ svojej dovolenky. Každoročne sem mieri takmer 32 miliónov turistov. A práve počet turistov patrí k hlavným problémom, s ktorým si Barcelona nevie dať rady. 

"Turisti, vráťte sa domov," takéto heslá zneli počas minuloročných protestov na hlavnej ulici La Rambla. "Overtourism" sa stal v posledných rokoch fenoménom. Prístavné mesto je preplnené, turisti sa tlačia okolo spievajúcej fontány, Kostola Sagrada Familia aj na spomínanej La Ramble. A vlastne v celom širšom centre Barcelony. 

Portál responsible travel pripomína, že problémom nie je len vysoký počet turistov, ale aj to, že približne polovica z 32 miliónov prichádza výletnými loďami. Tí z prístavu mieria na veľmi úzky turistický okruh zahŕňajúci miesta ako La Rambla, Sagrada Familia, Parc Güell, trh La Boqueria. 

"Je to ako prílivová vlna," píše Dr. Harold Goodwin v správe o cestovnom ruchu v Barcelone za rok 2016. Turisti sa naraňajkujú na svojej výletnej lodi a okamžite sa presúvajú k La Ramble. 

Flickr.com

Dopad turistiky na Barcelonu

V roku 2017 nahlásili hotely a turistické apartmány 125 tisíc registrovaných lôžok. K tomu si treba pripočítať ešte 50 tisíc nelegálnych lôžok. Extrémny turizmus zásadne zasahuje do života miestnych. Úrady hovoria, že mesto je preplnené, vládne v ňom napätie a stráca svoju identitu. 
Napriek tomu, že cestovný ruch prináša mestu vysoké príjmy, bohatstvo je rozdelené nerovnomerne. Správy odborníkov poukazujú aj na rast počtu "nekvalitných pracovných miest". 
Bežné obchodíky nahradili stánky so suvenírmi, požičovňami bicyklov a kaviarne. Tie sú pre miestnych obyvateľov buď príliš drahé alebo ich jednoducho vôbec nepotrebujú. 
Flickr.com

Čo s tým

Mnohé destinácie, ktoré podobne ako Barcelonu zasiahla vlna masového turizmu prijali reštrikcie. Segregujú turistov od miestnych obyvateľov, prípadne obmedzujú ich počet. Katalánska metropola sa však rozhodla ísť inou cestou - zamerala sa na ubytovanie. Miestna vláda  už nevydáva žiadne nové povolenia na poskytovanie ubytovania a zaviedla nové pravidlá pre krátkodobé prenájmy súkromných apartmánov. 

Rady pre turistov

Ak aj napriek týmto upozorneniam stále trváte na tom, že vycestujete do Barcelony, máme pre vás zopár odporúčaní: 

  • Necestujte v lete počas prázdnin, dokonca ani v septembri či na Veľkú noc. Zimy sú v Barcelone nádherné, pobrežie má príjemnú klímu. 
  • Vynechajte piatok, sobotu a nedeľu. Toto sú najrušnejšie dni.
  • Zostaňte v meste dlhšie ako jeden deň, aby ste stihli vidieť viac ako je len úzke centrum mesta. 
  • Siahnite po lokálnych sprievodcoch, ich rady sú neoceniteľné. Zoberú vás mimo hlavných trás aj do menších štvrtí. Nájdete tam lacnejšie a autentickejšie jedlo. Mimochodom, tapas či tanec flamenco vôbec nie sú pôvodne katalánske, tak na ne zabudnite. 
  • Ubytujte sa v registrovanom zariadení. Nelegálne miesta prispievajú k nárastu cien. 
  • Vyrazte kúsok za Barcelonu - Girona a Tarragona sú tiež nádherné mestá a vyhnete sa v nich najväčšiemu turistickému humbuku. 
  • Choďte do prírody, spoznajte odľahlé jazerá či zátoky. To je pravé Katalánsko. 

Ak ste vášnivý cestovateľ a uprednostňujete skôr pokojnejšie destinácie, pozrite si starší rozhovor s Jurajom Zelizňákom z CK Bubo. V HNtelevízii hovorí, ako sa vyhnúť miestam s veľkým počtom turistov a spoznávať svet: 

01 - Modified: 2018-06-24 17:16:50 - Feat.: 0 - Title: Amsterdam: Vitajte v meste, ktoré nenávidí turistov a postupne sa mení na Disneyland
01 - Modified: 2024-04-18 19:39:05 - Feat.: - Title: Barcelonu trápi sucho, sprevádzkujú tam druhú odsoľovaciu stanicu 02 - Modified: 2024-02-01 14:51:09 - Feat.: - Title: V Barcelone a okolí vyhlásili pre nedostatok vody núdzový stav 03 - Modified: 2024-01-29 15:52:54 - Feat.: - Title: Kríza v Červenom mori spôsobuje v barcelonskom prístave až dvojtýždňové meškania 04 - Modified: 2023-09-11 21:42:32 - Feat.: - Title: V Barcelone sa zišli desaťtísíce podporovateľov nezávislosti Katalánska 05 - Modified: 2023-08-03 11:50:11 - Feat.: - Title: Zlodeji na letisku v Barcelone ukradli kufor so šperkmi v hodnote 8,5 milióna eur
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 02:09