Flickr.com
StoryEditor

Amsterdam: Vitajte v meste, ktoré nenávidí turistov a postupne sa mení na Disneyland

30.06.2018, 09:00
Autor:
lezolezo
Hlavné mesto Holandska je odhodlané bojovať proti masovému turizmu. Pred letom prijalo mnohé opatrenia, aby sa počet turistov znížil.

Približne pred desiatimi rokmi Amsterdam vo veľkom investoval peniaze do propagácie turizmu. Chcel, aby sa tento segment hospodárstva spamätal z globálnej krízy. 

A podarilo sa mu splniť cieľ, cestovatelia znovuobjavili hlavné mesto Holandska na mape. Teraz je všetko inak. Amsterdam a hlavne jeho pôvodní obyvatelia trpia. 

Masový turizmus totiž ukazuje svoju negatívnu tvár. Amsterdam je momentálne odhodlaný zabojovať proti cestovnému ruchu a všetkým nevýhodám, aby obnovil pôvodný charakter mesta, píše portál newmobility.news. 

"Pripadám si ako cudzinec vo vlastnej štvrti," hodnotí v The Guardian momentálnu situáciu v meste obyvateľka Els Ipingová.

Len nedávno nachytala skupinku turistov, ktorí vytrhávali kríky pred jej domom v centre Amsterdamu. Mali na sebe ružové ženské šaty a boli veľmi opití.

"Tieto veci sa dejú v jednom kuse," povedala Ipingová rezignovane. "Horšie je, keď sa vám vyvracajú do kvetináčov. Nejde to spláchnuť vodou, musíte to niečím vybrať von," dodala.

"Každý deň okolo môjho okna prechádzajú davy turistov. Víkend teraz začína už vo štvrtok popoludní. Krik a jačanie opíjajúcich sa turistov je ohlušujúci. A ten neporiadok, čo po sebe nechávajú!"

O preplnených turistických centrách sme nedávno v HNtelevízii hovorili aj s cestovateľom Jozefom Zelizňákom: 

Mestská vláda už navrhla drastické opatrenia

Po novom by sa mal premiestniť terminál výletných lodí, mesto zakáže otvorené turistické autobusy a obmedzí taxíky a lode na miestnych kanáloch. Zakázali aj prenajímanie Segways a podobných dopravných prostriedkov. 

"Made in Holland"
Kyvadlové a výletné lode úplne zmiznú. Turistickým autobusom zakážu vstup do centra mesta. Mesto dalo stopku aj vzniku nových obchodíkov so suvenírmi či vstupenkami.

"Musíme zabezpečiť, aby mesto zostalo živé pre všetkých svojich obyvateľov," povedala Yvette Hofmanová, hovorkyňa politickej strany GroenLinks, pre The Telegraph. "Ľudia sa sťažujú, že už ani nepoznajú svojich susedov."

Cestovný ruch sa stal vážnou politickou témou aj pred nedávnymi komunálnymi voľbami. Miestni politici kritizovali, že ubytovávanie turistov má za následok veľký nedostatok bytov na reálne bývanie.

"Vidím tu príliš veľa obchodov, ktoré ponúkajú to isté. Zaujímajú ich iba turisti," vyjadrila sa pre noviny Parool bývalá starostka Kajsa Ollongrenová. 

Amsterdam sa podľa pozorovateľov mení na továreň na peniaze, stráca sa jeho starobylý charakter, biznisu velia osvedčené obchodné a reštauračné reťazce. Kritici dokonca hovoria, že Amsterdam už viac pripomína Disneyland. 

01 - Modified: 2024-04-17 21:57:41 - Feat.: - Title: Amsterdam zníži počet výletných lodí a obmedzí výstavbu hotelov 02 - Modified: 2024-03-20 11:29:13 - Feat.: - Title: Amsterdam už skúša naozaj všetko, aby odradil neporiadnych turistov. Mesto proti nim bojuje zvláštnym kvízom 03 - Modified: 2024-03-10 14:17:43 - Feat.: - Title: V Amsterdame bolo za protestov proti ofenzíve v Gaze otvorené múzeum holokaustu 04 - Modified: 2023-12-30 19:54:36 - Feat.: - Title: Klimatickí aktivisti blokovali úsek diaľnice okolo Amsterdamu, protestovali proti financovaniu fosílnych palív 05 - Modified: 2023-12-19 09:18:40 - Feat.: - Title: Amsterdam chce presťahovať známy Red Light District, predstavil novú lokalitu
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 19:11