Flickr.com
StoryEditor

Praha je čoraz viac iba pre opilcov. Mesto chystá turistické "ghettá"

10.06.2018, 00:01
Budapeštianske staré mesto v okolí bývalej židovskej štvrte bolo ešte pred desiatimi rokmi iba zanedbaným susedstvom.

Vyrastali tam príjemné, netradičné podniky plné študentov. Dnes sa však po úzkych uličkách nedá nadránom prejsť, sú totiž plné mladých turistov z celého sveta. Podnapití sa presúvajú z jedného klubu do druhého, píšu Lidovky.

​Iróniou osudu v maďarskej metropole opäť zahnali skupinu ľudí do historického ghetta. Turisti sú v podstate izolovaní na okraji centra mesta, kde hluk a neporiadok nikomu veľmi neprekážajú. 

Miestni sem prakticky vôbec nechodia a skutočný život a civilizovaná večerná zábava sa posúvajú ďalej do rezidenčných štvrtí smerom ďalej od Dunaja. 

Niečo podobné teraz plánuje aj Praha. Zaháňanie turistov do "zábavných ghett" je dôkazom úplnej bezradnosti politikov a neschopnosti pozrieť sa na problém aspoň trošku z dlhodobého hľadiska, inteligentne, alebo ak chcete, tak "smart".

Na tejto politike zarobia iba majitelia lacných hostelov, barov, nočných klubov, drogoví díleri či taximafia. Pozrite sa napríklad na skúsenosť z Prahy 1, ktorá nedávno prinútila obchody, kde nakupujú hlavne miestni obyvatelia, aby prestali predávať po 22. hodine večer alkohol.

​Predražené nonstop večierky pre turistov ale okamžite veselo zdvihli ceny. Naviac, ako ukazuje aj slávna ostravská Stodolní ulica, podobné ghettá sa za chvíľku opozerajú a bude do nich prichádzať stále horšia a horšia klientela, ktorá baží iba po lacnom alkohole, sexe a drogách. 

Práve pred jesennými komunálnymi voľbami by mali preto kandidáti aj celoštátni politici prísť s jasnou koncepciou pre Prahu aj ostatné mestá v krajine. Veď turistický ruch ročne prinesie štvrť bilióna českých korún, zamestnáva štvrť milióna ľudí a tvorí skoro tri percentá HDP.

Mali by jasne povedať, akých návštevníkov chcú, čo im ponúkajú a čo urobia preto, aby aj v turisticky vyťažených centrách stále žili miestni obyvatelia. 

Praha sa môže ďalej prepadávať v rebríčku európskych nalievárni, ako je Tallin alebo Budapešť a klesajúci počet opilcov nahradiť čínskymi hordami. Alebo môže ísť cestou Viedne či Mníchova, zvýšiť pobytové taxy, zamerať sa na bohatšiu a slušnejšiu klientelu, ktorá sa rada pozrie aj mimo Prahu a zostane dlhšie ako dnes priemerných 3,6 dňa. 

A dokonca sa tam bude chcieť aj presťahovať. Taká zmena nepoteší iba drogových dílerov, majiteľov hostelov a verejných domov.

01 - Modified: 2017-11-13 10:56:32 - Feat.: 0 - Title: Amsterdam trpí návalom turistov. Musíme zakročiť, odkázal hovorca mesta
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 23:26