StoryEditor

Chorvátsko z paluby jachty. Ako si netradične užiť obľúbenú dovolenkovú destináciu

04.06.2018, 16:00
Autor:
lezolezo
Voľnosť, slnko, voda a vietor s príchuťou soli. No aj dobrodružstvo s pokorou pred vyčíňaním živlov. Tak si mnohí predstavujú život upísaný plachteniu na vode.

 A viacerí si ho chcú vyskúšať, aj keď aspoň na chvíľu, počas dovolenky. Už to nie je len šport, je to spôsob života. Nastupujúci trend rekreačných jachtárov vo svete sa šíri aj u nás, suchozemcov. A neustále pribúdajú portály, kde si môžete zarezervovať svoju vysnívanú dovolenku na jachte. Nemusíte teda jachtu priamo vlastniť, stačí si tú, pre nás najvhodnejšiu, vyhľadať a zabookovať. 

Preferencie klientov sa postupne menia. V súčasnosti sa rozmáha trend rekreačného jachtárstva a výber lodí sa postupne mení. Idú najmä tie komfortnejšie, predovšetkým štvorkajutové plachetnice a väčšie katamarany. Dôraz sa kladie na pohodlie a dobre vybavenú jachtu.“, hovorí Pavel Pribiš, jachtár a zakladateľ portálu Boataround, cez ktorý ponúka vyše 9 tisíc lodí v 450 prístavoch a marínach sveta. 

„Najčastejšie si lode prenajímajú zohrané partie, s jedným alebo viacerými „kapitánmi“, ale nájdu sa aj také posádky, ktoré si prenajmú aj personál vrátane kapitána a kuchára."

"Táto náročnejšia klientela obľubuje najmä Grécko, okruh okolo Sicílie, alebo preplavbu okolo Kanárskych ostrovov. V zime vyrážajú do Karibiku alebo Ázie a Indického oceánu,“ opisuje preferencie klientov. 

Boataround

​​V ponuke sú lode vo Švédsku, Severnom Írsku, Paname či Kolumbii. No najväčším lákadlom je samozrejme Stredomorie, hlavne Chorvátsko. Podľa jachtárov je bezpečné a má perfektnú infraštruktúru. 

Podmienkou  úspešnej dovolenky na jachte je dokonalá príprava, výber dobrej jachty a zohratá posádka. Ideálne by mala mať takéto zloženie: 

Kapitán je kráľom kormidla. S čapicou alebo bez, vždy  skrotí posádku tak, že všetko bude šliapať ako švajčiarske hodinky. Večer hravo zaparkuje v maríne a ráno s chuťou vypláva za novým dobrodružstvom.

Navigátor alebo pravé oko kapitána. Nikdy ho nezaskočí kurz plavby, má v malíčku navigáciu aj orientáciu v mapách. Míle a uzly prepočítava rýchlosťou blesku. 

Silák, ktorý ráta s tým, že plavba nie je žiadna dovolenka a oddych, ale riadna makačka. Veď plachty ani kotvy sa samé nevytiahnu. Ak vám náhodou chýba v posádke, dá sa ešte nahradiť elektronickými navijakmi.

(Šéf)kuchár sa postará o to, že posádka nebude celý týždeň jesť len špagety s kečupom a vďaka ktorému nezaťažíte loď tonami paštét. Ak váš adept vie na panvici skrotiť plody mora, vrátane všetkých morských príšer ani neváhajte a okamžite ho pripíšte na crew list. 

Zabávač sršiaci vždy a všade vtipmi, na ktorých sa niekedy smeje len on. Jeho tajná misia je jednoduchá – do konca plavby nakaziť svojou náladou všetkých členov posádky.

Jachtár Pavel Pribiš z Boataround odporúča v Chorvátsku osvedčené trasy:

Severná Dalmácia: je nezvyčajne bohatá – nájdete tu množstvo ostrovov či dva národné parky. Vydajte sa na plavbu zo Sukošanu – cez Skradin a Primošten na Kornati. 

Ostrov Murter je bránou do súostrovia Kornati a tiež známou destináciou všetkých gurmánov. Na kotvenie si môžete vybrať jednu z troch marín  – ACI Marina Jezera, Marina Hramina, Marina Betina.

Boataround

​Z Murtera pokračuje trasa plavby na juh k ústiu kaňonu rieky Krka. Vykúpete sa tu pod vodopádmi, ktoré okúsil sám Winnetou.  Zakotviť môžete v ACI Marina Skradin. Na jedlo si v Skradine zájdite napríklad do reštaurácie Skala.

Ďalšou zastávkou je historické mestečko Primošten a známa destinácia pre milovníkov vína. Rodí sa tu známy Babić a lokálne vinice sú na zozname UNESCO.

Zakotvíte v neďalekej maríne Kremik alebo muring na prístavnom móle či susediacom nábreží. Panenská príroda, ostrovy a ostrovčeky s rozprávkovými zátokami a krištáľovo čistou vodou – to je súostrovie Kornati – raj pre jachtárov, potápačov a milovníkov špecialít z rýb.

Boataround

​Vychutnajte si gurmánsky zážitok v zálive Opat (múring priamo pred reštauráciou) alebo pozorovanie podmorského života v jednej z najväčších zátok východného Jadranu, Telašćica.

Zakotviť môžete v ACI Marina Piškera, ACI Maríne Žut alebo v zátokách (Lučica, Kravlačica a iné). Poslednou zastávkou pred návratom do Sukošanu je ostrov Ugljan. Ostrovy Ugljan a Pašman spája Ždrelacký most s podjazdnou výškou 16.5m. V blízkosti mestečka Preko navštívte kláštor z pätnásteho storočia. Zakotvite v marine Preko alebo v zátokách, napr. Sutomišćica.

Na podobnú plavbu sa môžete vybrať napríklad aj z Biogradu či Zadaru alebo v opačnom smere zo Šibenika či Primoštenu.  

 

01 - Modified: 2017-08-29 19:32:52 - Feat.: 0 - Title: Zámorie ani exotika Slovákov neláka. Destinácia, ktorú máme za rohom, predbehla aj Chorvátsko 02 - Modified: 2018-01-22 10:01:33 - Feat.: 0 - Title: Chorvátsko získa novú atrakciu. Titova slávna jachta, na ktorej sa tvorili dejiny, sa zmení na múzeum
01 - Modified: 2024-04-08 10:26:38 - Feat.: - Title: Česi potrestali Chorvátsko za drahotu, odradili ich aj poplatky za plážové sprchy. Slovensko sa doťahuje 02 - Modified: 2024-03-23 19:26:48 - Feat.: - Title: Asi tisícka ľudí demonštrovala v Záhrebe pred voľbami proti vládnej strane 03 - Modified: 2024-03-21 08:37:10 - Feat.: - Title: Fantastická správa pre cestovateľov z východu Slovenska. Ryanair z Košíc spúšťa novú linku do milovanej destinácie Slovákov 04 - Modified: 2024-03-15 13:12:54 - Feat.: - Title: Parlamentné voľby v Chorvátsku budú 17. apríla 05 - Modified: 2024-03-14 12:52:57 - Feat.: - Title: Chorvátsko rozpustilo parlament, na jar usporiada predčasné voľby
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
16. apríl 2024 19:55