Flickr.com
StoryEditor

Vojna o turistov alebo lov pokémonov? V Bruggách proti sebe bojujú skupiny sprievodcov

15.05.2018, 10:00
Autor:
ČTKČTK
V malebnom belgickom meste Bruggy sa rozhorela bitka medzi certifikovanými turistickými sprievodcami a novými, ktorí ponúkajú prehliadky zadarmo.

 Funguje to tak, že po prehliadke vyberajú od turistov sprepitné. Oficiálnym sprievodcom sa to samozrejme vôbec nepáči a snažia sa mužov a ženy s dáždnikmi zo svojich teritórií vytlačiť, píše denník The Guardian.

Sprievodcovia si zvolili veľmi tvrdý boj. Infiltrujú sa do turistických skupín a bombardujú ich nepríjemnými otázkami a rušia výklad. Objavili sa správy, že nových neoficiálnych sprievodcov už aj niekto naháňal po celom meste.

The Guardian cituje už momentálne zmazaný facebookový príspevok, v ktorom jeden z certifikovaných sprievodcov údajne napísal: "Kto chce ísť do akcie proti pirátom? Prenasledovať ich s megafónom, opakovať po nich, hovoriť, že nemôžu chodiť po tráve v Beguinage (kláštor v historickom centre). Malý lov na pokémonov v Bruggách, len v reálnom živote. Kto sa chce zapojiť?"

Hovorca neoficiálnych sprievodcov Frank Poelvoorde povedal, že situácia sa neustále zhoršuje a tento týždeň to už zašlo príliš ďaleko. "Španielsku sprievodkyňu, mladú ženu, fyzicky napadol oficiálny sprievodca. Niekoľkokrát ju udrel aj do tváre. Sprievodkyňa sa už neodváži ísť pracovať na ulicu," uviedol.

Predseda združenia tradičných sprievodcov Jo Berten tvrdí, že nevie, kto za opísaným incidentom stojí, "ale ak sa to stalo, tak to nie je správne". Tiež vyjadril pochopenie pre frustráciu svojich kolegov. "Naši sprievodcovia musia tri roky chodiť po večeroch do školy a urobiť aj záverečnú prácu. A potom je vedľa vás niekto, kto si prečítal dve stránky  A4 a robí rovnakú prácu?" povedal  Berten.

Starosta mesta Renaat Landuyt priznal, že medzi dvomi skupinami sprievodcvo panuje napätie. Polícia mu údajne ale neohlásila žiadne podstatné incidenty a všetko sa zatiaľ odohráva iba na úrovni nahnevaných pohľadov.

01 - Modified: 2017-11-13 10:56:32 - Feat.: 0 - Title: Amsterdam trpí návalom turistov. Musíme zakročiť, odkázal hovorca mesta
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 23:43