StoryEditor

Začínali s malým rozprávkovým lesom, dnes je Familypark najväčším v regióne

03.05.2018, 11:23
Autor:
lezolezo
Keď pricestoval talentovaný kamenár a sochár Erwin Muller z Bregenzerwaldu do Burgenlandu, písal sa rok 1965.

Vtedy nikto nemohol tušiť, že svojimi rukami vytvorí nielen impozantné sochárske diela, ale aj jeden z najväčších a najobľúbenejších zábavných parkov v Európe, neďaleko jazera Neusiedler See, pri mestečku Rust.

Erwin Muller pricestoval do Burgenladnu za prácou, no už vtedy vynikal svojím talentom. Okrem dospelých chcel potešiť aj deti a naskočil na vlnu nového európskeho trendu – rozprávkových lesov.

V roku 1966 začal pracovať na svojom vlastnom areáli a po niekoľkých týždňoch tvrdej práce otvoril pri meste Schutzen am Gebire prvý rozprávkový les. Na ploche 1 500 metrov štvorcových vystavil deväť sôch z pieskovca.

Postupne pochopil, že pieskovec nie je ideálny a začal robiť sochy z polystyrénu. Tie pôsobili prirodzenejšie a manipulácia s nimi bola tiež o čosi jednoduchšia. Pre nezhody s prenajímateľom vtedajšej plochy však musel svoj rozprávkový les presťahovať.

Postupne sa táto nepríjemnosť ukázala ako správna voľba. Mohol na väčšej ploche naplno realizovať svoj sen o rodinnom parku. Postupne spolu s manželkou vytvoril areál, ktorý nemal v tomto regióne obdobu.  Žiaľ, kvôli Železnej opone bol park pre nás na dlhé roky veľkou neznámou.

História zábavných parkov je pritom oveľa bohatšia, ako si možno myslíme. Ten prvý vznikol už v roku 1550 v dánskom Bakkene. Mullerovci si uvedomili, že ak to fungovalo vtedy, musí to fungovať aj dnes.

Familypark

​Navyše, podobné parky rástli naprieč západnou Európou rýchlym tempom a tak museli manželia prinášať inovácie. Erwinova manželka Karoline popri rozprávkovom lese otvorila zoologickú záhradu, jej časť funguje dodnes.

Ich syn Mario si postupne otvoril prvý obchodík so suvenírmi, cestoval po svete a hľadal inšpiráciu v podobných parkoch. Netrvalo dlho a po odchode svojho otca do dôchodku sa Mario postavil do čela rodinného podniku.

Jeho vízia bola jasná. Premeniť rozprávkový les na moderný zábavný park. Chýbala však infraštruktúra, kanalizácia či inžinierske siete. Nový šéf však trval na tom, že v parku budú aj kolotoče. 

Financovať nákup nových atrakcií bolo možné len prostredníctvom úveru. Bankárovi, ktorý mal o pôžičke rozhodnúť, sa však projekt zábavného parku nepozdával. Neveril v jeho efektívnosť a v návratnosť požičaných peňazí.

V jedno ráno preto posadil Mario Muller bankára do svojho auta a odviezol ho do obľúbeného nemeckého parku Tripsdrill, aby mu ukázal, o čo má záujem. A tak jeho projekt neďaleko jazera Neusiedler See dostal zelenú. Aj od banky.

Panoráma parku sa začala rýchlo meniť. Zachovaný zostal rozprávkový les, aj zoologická záhrada, avšak pozornosť verejnosti a návštevníkov začali pútať aj kolotoče, lanovky, dráhy.

 V roku 2004 sa rozloha parku rozšírila o ďalších 20 000 metrov štvorcových, neskôr v areáli pribudli ďalšie atrakcie, napríklad vodné, lezecké steny a pod. Dnes má rozlohu viac ako 140-tisíc metrov štvorcových.

Rodina Mullerovcov svojím parkom žije. Vďaka jednému veľkému snu a šikovným rukám Erwina Mullera oslavuje v týchto dňoch Familypark päťdesiate výročie.

V súčasnosti ponúka štyri rozmanité svety v jednom areáli. Návštevníci majú k dispozícii rozprávkový les, zážitkový hrad, dobrodružný ostrov či gazdovský dvor.

Deti, ale aj ich rodičia, sú tak prirodzenou formou vtiahnuté do dobrodružstva, pričom program parku a jeho atrakcie pozitívne vplývajú na predstavivosť a sú vhodné pre všetky vekové kategórie.

01 - Modified: 2018-04-30 11:21:40 - Feat.: 0 - Title: Výstup na rakúsky ľadovec Dachstein: Tri alternatívy ako sa dostať na vrchol, pripravte sa na davy turistov
01 - Modified: 2024-04-17 18:21:43 - Feat.: - Title: "Myslel som si, že sa zastaví pri Kryme." Rakúsky prezident Van der Bellen pripustil, že Putina zle odhadol 02 - Modified: 2024-04-12 11:32:36 - Feat.: - Title: Tirolská lavínová služba varuje pred "zradnými" lavínami 03 - Modified: 2024-04-11 16:15:02 - Feat.: - Title: Počet obetí lavíny v rakúskom Tirolsku stúpol na tri 04 - Modified: 2024-04-11 13:33:50 - Feat.: - Title: Rakúskom otriasa špionážny škandál. Populistická strana FPÖ čelí pred voľbami obvineniam zo zneužitia moci 05 - Modified: 2024-04-11 12:21:00 - Feat.: - Title: Ďalšia lavína v rakúskych Alpách má najmenej jednu obeť, dvaja ľudia sú nezvestní
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 14:11