Najväčšie sú kúpele Széchenyi v mestskom parku  Városliget. Z centra mesta sa sem dostanete historickou linkou metra  M1 na stanicu Széchenyi fürdó. Neobaroková budova, ktorá sa vynorí priamo pod vami, je skutočne impozantná a pripomína veľkú svadobnú tortu so žltou polevou. Kúpele začali stavať v roku 1909. Uhorsko bolo na vrchole rozmachu, ktoré odštartovalo rakúsko-uhorské vyrovnanie. Kúpele otvorili o štyri roky neskôr a boli to vôbec prvé kúpele na peštianskej strane Dunaja. Pri tejto príležitosti ich pomenovali po Istvánovi Széchenyimu, veľkom reformátorovi a osvietenom aristokratovi, ktorého občas označujú za "najväčšieho Maďara".  Po prvej svetovej vojne sa dočkali veľkého rozšírenia. Kvôli novým bazénom potrebovali viac vody, preto v mestskom parku vyhĺbili nové vrty, ktoré siahajú až do hĺbky 1256 metrov. Dnes dodávajú 6000 kubíkov vody, ktorá má 77 stupňov Celzia. Nemusíte sa báť, v bazéne sa neuvaríte. Voda v troch vonkajších a 15 vnútorných bazénoch je ochladzovaná. Najteplejší je veľký vonkajší bazén, ktorý má 38 stupňov. Aj v zime si v ňom môžete prehriať kosti a pozorovať maďarských dôchodcov zamyslených nad šachovnicami. Tento pohľadu je už pravdepodobne minulosťou, v sezóne navštevujú kúpele hlavne turisti zo všetkých kútov sveta. Nenechajte si ujsť ani saunu či parný kúpeľ. A pozor: plavky sa nedávajú dole ani v saune.Flickr.com
StoryEditor

Okúpte sa ako Maďari. Veľký sprievodca termálnymi bazénmi v Budapešti

03.05.2018, 00:01
Autor:
ahaaha
Ak mierite na výlet do Budapešti, nezabudnite si zabaliť plavky a uterák.

Maďarská metropola je totiž preslávená svojim termálnymi kúpeľmi a bol by hriech vynechať ich, píše idnes.cz.

Pripravili sme pre vás prehľad piatich najznámejších a najzaujímavejších miest, ktoré sa rozhodne oplatí navštíviť a okúpať sa.

Pod Budapešťou bublá 123 termálnych prameňov. Leňošenie v horúcej vode je nielen príjemné a má aj zázračné účinky na zdravie a pomáha telu, ktoré sa unavilo prechádzkami po galériách a tržniciach a lieči vraj aj "opicu" po bujarom vyčínaní v budapeštianskych nočných kluboch. 

Okrem plaviek si nebudnite zobrať uterák, žabky, mydlo a šampón. Ak si chcete zaplávať, tak ak aj kúpaciu čiapku. Bez nej vás totiž nepustia do plaveckých bazénov. 

Ak by ste si to náhodou zabudli, všetko potrebné si môžete požičať za poplatok. V kúpeľoch Széchenyi stoja pánske plavky 1000 forintov (3,19 eura), ďalších 2500 (7,97 eura) musíte zaplatiť ako zálohu. 

V starších bedekroch sa môžete dočítať, že pri odchode z kúpeľov dostanete časť vstupného naspäť - podľa toho, koľko hodín ste strávili vnútri. To už dnes neplatí. 

V kúpeľoch môžete zostať tak dlho ako chcete, späť však nedostanete ani forint. V galérii sa môžete dočítať, koľko stojí vstupné pre dospelého a ako môžete dostať zľavu. Cenníky sú dostupné aj online. 

​Voda v budapeštianskych kúpeľoch má vysoký obsah vápnika, horčíka, fluóru a síranov. Pôsobí priaznivo na chronickú artritídu, choroby kĺbov, obehový systém, ženské choroby aj ortopedické problémy. 

Popíjanie tejto vody upokojuje zažívanie, pomáha na žalúdočné vredy a utlmuje astmu. Každý prameň je iný a o jeho účinkoch vás radi poinformujú zamestnanci kúpeľov, podrobné informácie nájdete aj na ich webových stránkach. 

Počítajte však s tým, že v niektorých kúpeľoch nepúšťajú deti mladšie ako 14 rokov do termálnych bazénov. 

01 - Modified: 2024-04-24 12:30:58 - Feat.: - Title: V Maďarsku sprísnili homofóbny zákon. Provládne médiá kritizujú aj lego v dúhových farbách 02 - Modified: 2024-04-23 09:40:17 - Feat.: - Title: Čína investuje v Maďarsku: Miliardové projekty vytvoria 25-tisíc pracovných miest, hlási Szijjártó 03 - Modified: 2024-04-19 17:58:12 - Feat.: - Title: Maďarsko sa s národnou vládou nezapojí do vojny na Ukrajine, povedal Orbán 04 - Modified: 2024-04-12 19:41:22 - Feat.: - Title: Do Maďarska priletelo prvé vojenské dopravné lietadlo Embraer KC-390 určené ozbrojeným silám 05 - Modified: 2024-04-11 12:05:37 - Feat.: - Title: Maďarsko sprísňuje kontrolu ukrajinských dovozov, chce podporiť miestnych farmárov
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 19:23