Že je jablko denne nad všetkých doktorov, vedeli už naše babičky. Ale ako sa teraz ukázalo, dokáže tiež zahnať bolesť hlavy. Podľa štúdie americkej nadácie The Smell & Taste Treatment and Research Foundation pomáha vôňa zeleného jablka, ako je napríklad Granny Smith, zmierniť vážnosť migrén. Vedci sa domnievajú, že to môže súvisieť s tým, aké príjemné vône vie uvoľniť, znížiť napätie a odviesť myšlienky trpiaceho od bolesti spôsobenej migrénou.Pixabay
StoryEditor

Američanka dostala v lietadle jablko, po pristátí ju čakala mastná pokuta

26.04.2018, 13:06
Autor:
ČTKČTK
Cestujúcu vyšlo jablko v lietadle poriadne draho.

Američanka Crystal Tadlocková dostala od americkej colnej správy pokutu 500 dolárov (410 eur), pretože úradníkom neoznámila, že si z letu z Paríža ponechala jablko, ktoré si chcela vziať na palubu nadväzujúceho vnútroamerického spoja.

Problém podľa colníkov bol v tom, že jablká rozdávané na palube lietadla spoločnosti Delta Air Lines boli francúzske, takže v rámci preventívneho opatrenia proti zavlečeniu škodcov a chorôb podliehali ako poľnohospodársky produkt colnej deklarácii.

Prípad na internete vyvolal kritické reakcie na adresu amerických úradov. Tadlocková totiž počas letu cez Atlantik nezjedla jablko a v originálnom sáčku s logom aeroliniek Delta si ho uschovala na neskôr.

Pri prestupe na letisku v Minneapolis si ale turistku náhodne vybral colník a urobil jej bežnú kontrolu, pri ktorej jablko objavil.  "Spýtal sa ma, či môj výlet do Francúzska bol drahý, ja som povedala, že áno. Nechápala som, prečo sa ma to pýtal, potom ale povedal, že (výlet) bude ešte drahší," vyhlásila Tadlocková s tým, že jej vypísal pokutu na 500 dolárov (410 eur).

Američanka uviedla, že je z incidentu zúfalá a znechutená a že Delta by mala cestujúcich varovať, že pri lete do USA rozdáva francúzske jablká. Spoločnosť Delta na žiadosť televízie Fox News o komentár uviedla, že všetkých cestujúcich vyzýva, aby dodržiavali colné podmienky USA.

Americký colný úrad potom oznámil, že ovocie či zelenina musia byť uvedené v colnom vyhlásení a musia byť predložené na kontrolu. Ak sa tak nestane, hrozí v prípadoch nekomerčného množstva podľa Colného úradu ľuďom pokuta až 1000 dolárov (821 eur).

Colná správa na webe uvádza, že kvôli prevencii pred chorobami a škodcami je zakázané do USA privážať niekoľko poľnohospodárskych produktov, najmä mäso, semienka, rastliny či čerstvé ovocie a zeleninu.

Tadlocková sa chystá pokutu napadnúť na súde. Celý prípad tiež zverejnila na Twitteri aj s kópiou pokuty. Uviedla tiež, že kvôli jablku ju vyradili z amerického programu Global Entry, ktorý Američanom a občanom vybraných krajín výrazne urýchľuje vstupné formality pri cestách do USA. Isté je aj to, že ju na letiskách po zvyšok života čakajú cielené kontroly.

01 - Modified: 2024-04-17 07:23:44 - Feat.: - Title: Top zamestnávateľ na východe čelí veľkej pokute. Štát im chce zobrať dvojnásobok toho, čo za rok zarobili 02 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 03 - Modified: 2024-04-16 07:45:48 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 04 - Modified: 2024-04-13 11:30:00 - Feat.: - Title: Najpodivnejší kus zeme? Toto územie patrí jednému štátu, no je obklopené iným štátom, ktorý je obklopený ďalším štátom 05 - Modified: 2024-04-12 08:30:00 - Feat.: - Title: Dovolenkový raj Slovákov už nechce turistov. Plánujú demonštrácie, hladovku aj paralýzu najväčšieho letiska
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 04:54