Pixabay
StoryEditor

Brno ako Dubaj? Zástupcovia mesta chcú mať krytú zjazdovku

23.03.2018, 10:30
Autor:
usjusjpropro
Mohla by byť v Brne zjazdovka, aj keď po väčšinu zimy v meste nie je vôbec sneh?

Žiadny problém, povedali si brnenskí členovia mestského zastupiteľstva a poverili magistrátny odbor školstva, aby preveril, kde by takýto športový areál mohol vzniknúť, píše iDnes.cz.

Nápad za stovky miliónov korún (v prepočte milióny eur) novinárom predstavil člen zastupiteľstva Jaroslav Suchý (KDU-ČSL) štýlovo. Na hlave mal červenú lyžiarsku prilbu a okuliare.

Že v Brne sneh chýba, nevadí

Zjazdovka totiž bude krytá. "Lyžiarsky areál tohto druhu by rozšíril ponuku športových a voľnočasových aktivít pre obyvateľov Brna," myslí si Suchý. Či je možné krytú halu pre zimné športy v Brne postaviť, o tom majú mať úradníci a politici jasno do jesene.

Mesto si v ideálnom prípade predstavuje súkromného investora, ktorý areál zaplatí s tým, že by mu poskytlo pozemky za symbolickú cenu.

"Bolo by výhodné, že vybudovanie športoviska nezaťaží rozpočet Brna a investor sa zároveň stane aj prevádzkovateľom areálu, teda bez podpory mesta," opísal Suchý.

Zjazdovka má byť dlhá pol kilometra

Na otázku, koľko by krytá zjazdovka stála, zatiaľ nevie presne odpovedať. "Hala na rýchlokorčuľovanie vyjde na 300 miliónov korún (v prepočte približne 11,8 milióna eur, pozn. red.), táto by ale pravdepodobne stála viac," podotkol.

Prvé predstavy počítajú s tým, že zjazdovka má byť dlhá okolo 500 metrov s prevýšením 120 metrov. Žiadneho konkrétneho záujemcu ale mesto zatiaľ nemá. Inšpiráciu chce Brno zbierať v zahraničí.

Najbližšie podobná zastrešená zjazdovka stojí v nemeckom Düsseldorfe, ďalšie sú v Holandsku, Litve či v Dubaji v Spojených arabských emirátoch. S podobným nápadom prišla pred tromi rokmi skupina podnikateľov a športových funkcionárov okolo bývalého riaditeľa skiareálu Špindlerův Mlýn Miloslava Kebrleho.

Zastrešené lyžovanie chceli postaviť neďaleko Prahy, cenu projektu vtedy odhadovali asi na pol miliardy korún. Z rokovania s možnými investormi ale nakoniec zišlo.

01 - Modified: 2024-04-19 10:00:01 - Feat.: - Title: Top dovolenka za minimum peňazí? Toto letovisko označujú za európske Maldivy, zatiaľ ho pozná len málo ľudí 02 - Modified: 2024-04-19 07:00:00 - Feat.: - Title: Nechoďte sem, odkazuje turistom talianske mestečko. Bojí sa náporu turistov, môže za to nový seriál od Netflixu 03 - Modified: 2024-04-15 12:51:07 - Feat.: - Title: VIDEO Opitý Slovák sa preháňal po Brne na bicykli. Rovnováhu mu pomáhali udržať dva krígle v rukách, s policajtmi žartoval 04 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 05 - Modified: 2024-04-16 07:45:48 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 06:00