Oblečenie súvisí s očakávaným počasím. V chladnom počasí je to prirodzene o niečo náročnejšie. Musíte sa zbaliť tak, aby sa do tašiek všetko vošlo a nebolo vám chladno. V každom ročnom období je ale základom funkčná bielizeň, ktorá odvedie pot a nechladí. Aj v lete si so sebou zoberte aspoň tenké rukavice, pretože ráno krátko po východe slnka je zima a ruky to znášajú najhoršie. Ak sa chystáte do hôr, tak určite využijte vetrovku či čiapku. Proti dažďu je dnes na trhu dostatočný výber oblečenia. Nezabudnite ale ani na ochranu topánok proti vode. Premoknú ako prvé a ako posledné uschnú, pretože na ne strieka voda z predného kolesa. A to pokojne ešte pol hodinu po búrke, kedy už zvršky od slniečka uschli. Pribaľte si teda vodeodolné návleky, aby ste nemali pocit, že vám tečie do topánok.Pixabay
StoryEditor

Cesta po Európe na bicykli? Desať rád pre začínajúcich diaľkových cyklistov

16.03.2018, 23:01
Diaľková cyklistika je čoraz obľúbenejšia. Treba ale vedieť, ako na to.

Pri cestovaní po západnej Európe sa v posledných rokoch stále častejšie môžete stretávať na cestách a chodníkoch zvláštny poddruh cyklistov. Takých, ktorí podľa bicyklov, obalených taškami "asi idú niekam ďalej".

Po Európe vznikli mnohé cyklotrasy. Tie vás prevedú celou  Európou aj ďalej, píšu Lidovky. Ak chcete začať s týmto pomalým spôsobom poznávania sveta, nechajte sa inšpirovať nasledujúcimi radami, ktoré nájdete v galérii:

Pár rád na záver

Hovorte s miestnymi, poznajú perfektne okolie a vedia dôležité informácie pre vás, ktoré si jednoducho doma "nevygooglite". Dávajte si pozor na blúdenie. V Alpách vás jedna zlá odbočka v zjazde môže stáť pol dňa šplhania naspäť hore. Zdieľajte počas svojej cesty poznatky s ďalšími cyklistami a pomáhajte si, ak môžete.

Pomôžete im vyhnúť sa ťažkostiam či zdržaniu alebo sa môžete dozvedieť dôležité veci pre seba. Majte pri sebe nabitý mobilný telefón pre prípad núdze a pre kontakt s okolitým svetom. Pokiaľ to ide, plaťte kartou. Zároveň ale majte pri sebe primerané množstvo hotovosti pre prípad, keď s kartou neuspejete. Veľa hotovosti môže lákať zlodejov.

01 - Modified: 2024-04-19 10:00:01 - Feat.: - Title: Top dovolenka za minimum peňazí? Toto letovisko označujú za európske Maldivy, zatiaľ ho pozná len málo ľudí 02 - Modified: 2024-04-19 07:00:00 - Feat.: - Title: Nechoďte sem, odkazuje turistom talianske mestečko. Bojí sa náporu turistov, môže za to nový seriál od Netflixu 03 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 04 - Modified: 2024-04-16 07:45:48 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 05 - Modified: 2024-04-13 11:30:00 - Feat.: - Title: Najpodivnejší kus zeme? Toto územie patrí jednému štátu, no je obklopené iným štátom, ktorý je obklopený ďalším štátom
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 23:03