Flickr
StoryEditor

Cestovný ruch u nás stagnuje. Zvýšenie cien pocítia najmä slovenskí turisti

07.03.2018, 08:00
Autor:
ipip
Cestovný ruch na Slovensku začína stagnovať.

Cestovný ruch na Slovensku v posledných rokoch síce dynamicky rastie, ale je to len konštatovanie pri pohľade na hrubé čísla zohľadňujúce počty návštevníkov, prenocovania a tržby.

Počet návštevníkov rastie, cestovný ruch však stagnuje

Tržby vo všetkých službách, ktoré generuje cestovný ruch na Slovensku, prekračujú v posledných rokoch hranicu 5 miliárd eur.

Cestovný ruch dáva v súčasnosti prácu viac ako 160 tisíc zamestnancom na Slovensku. Zároveň sa ukazuje, že vývoj cestovného ruchu na Slovensku nemá z dlhodobého hľadiska stabilný rast.

Napriek rastúcemu počtu návštevníkov, prenocovaní, ale aj tržieb, cestovný ruch stagnuje. "Prejavy stagnácie vidíme predovšetkým v poklese konkurencieschopnosti, ktorá je dôsledkom nedostatku investícií a v pomalom raste zamestnanosti, ktorú brzdia neustále sa zvyšujúce náklady," hovorí Marek Harbuľák, prezident ZCR SR. Dodáva, že viac ako 90 percent podnikov v cestovnom ruchu tvoria malé a stredné podniky.

Zvýšenie cien pocítia Slovenskí turisti

Posledné legislatívne zmeny v súvislosti s navýšením a zavedením nových príplatkov budú mať za následok zvýšenie cien služieb cestovného ruchu. Pocítia to predovšetkým domáci návštevníci, ktorí tvoria 60 percent všetkých turistov na Slovensku.

Cestovný ruch je napriek tomu odvetvie, ktoré má z dlhodobého hľadiska výraznú perspektívu, napriek tomu pri porovnaní nárastu návštevníkov z hlavných európskych krajín, aj z iných trhov, nedokážeme využiť celosvetovú konjunktúru, ktorá sa prejavuje vo zvýšenom dopyte ľudí po službách cestovného ruchu.

Inými slovami, nedokážeme si z veľkého koláča odtrhnúť väčší podiel. Aj napriek rastúcemu počtu návštevníkov Slovensko nemá takú dynamiku rastu ako naše susedné a ostatné európske krajiny.

Dôvody sú predovšetkým v potrebe neustáleho investovania a inovácie produktov, pretože domáci či zahraniční návštevníci sú náročnejší na kvalitu služieb, ale požadujú aj neustále nové atrakcie, služby, s čím rastie potreba neustáleho investovania.

"Zväz cestovného ruchu SR dlhodobo ukazuje na potrebu zníženia sadzby DPH pre služby v cestovnom ruchu. Okrem toho vieme rezortnému ministerstvu pomôcť pri tvorbe návrhov i sprostredkovať skúsenosti odborníkov z branže, aby sme prezentáciu Slovenska urobili atraktívnejšou a efektívnejšou ako destinácie pre trávenie dovolenky," znie vyhlásenie Zväzu cestovného ruchu Slovenskej republiky, ktorý združuje 15 organizácií zväzov, združení a inštitúcií v cestovnom ruchu.

01 - Modified: 2024-04-23 16:48:10 - Feat.: - Title: Slovákom nie je osud Ukrajiny ľahostajný. Na muníciu vyzbierali 3,5 milióna eur, suma stále rastie 02 - Modified: 2024-04-23 09:20:03 - Feat.: - Title: Fedor Flašík mal veľké ústa 03 - Modified: 2024-04-22 12:24:40 - Feat.: - Title: Vallov údiv: Primátor Bratislavy to prehnal a už to asi aj vie (komentár) 04 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Možno nie sme najrovnostárskejší 05 - Modified: 2024-04-19 09:55:49 - Feat.: - Title: Slovensko a Taliansko by mohli uzavrieť dohodu o policajnej spolupráci
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 06:04